Opinia Timisoarei

Nicolae Robu, acuzat de santaj! ‘Apocalipsa’ salariala la Primaria Timisoara din cauza a 8 angajati care-si cer drepturile banesti castigate in instanta

TIMISOARA. Primaria Timisoara sta pe un butoi de pulbere, dupa ce toti angajatii au fost anuntati ca salariile le vor fi reduse drastic. Executivul primariei a amenintat ca va taia masiv toate lefurile angajatilor din Primarie daca 8 persoane nu renunta la pretentiile banesti castigate in instanta.

Vestea a fost transmisa prin reteaua intranet de catre sefa de la Resurse Umane, Rodica Aurelian, care s-a gandit sa recurga la acest gest informativ pentru „inlaturarea zvonurilor, a discutiilor pe aceasta tema, si, mai ales, pentru a va putea planifica bugetul familial”.

Paradoxal, taierea salariilor nu a fost pusa in corelatie cu aparitia vreunei norme legislative, suprimarea sporurilor sau eficienta muncii prestate de fiecare angajat in parte, ci cu refuzul a opt functionari publici din Primaria Timisoara de a renunta la anumite pretentii banesti castigate in instantele de judecata.

Cu alte cuvinte, o instigare, un mic santaj pus in scena de primarul Nicolae Robu, care ar putea fi rezumat in cateva cuvinte: daca nu va convingeti colegii sa renunte la pretentiile banesti, veti suferi cu totii!

Secretarul Ion Cojocari, amenintat cu taierea a 1.594 de lei din salariu

“Referitor la intalnirea domnului primar cu salariatii in Sala Mare pe subiectul valorilor medii – salar de baza, va informam ca nu au renuntat la pretentii urmatorii colegi: Bogdan Dumitru, Biroul urmarire venituri, Chiticaru Maria, Biroul urmarire venituri, Cretu Aurelia, Biroul urmarire venituri, Gherman Alina, Compartiment publicitate, Muresan Ciprian, Compartiment publicitate, Frantescu Cristian, Biroul autorizari activitati comerciale, Cernescu Dorina, Biroul autorizari activitati comerciale, Burdan Mihaela, Biroul autorizari urbanism. Avand in vedere multiplele solicitari adresate serviciului resurse umane, va informam asupra consecintelor: salariile tuturor salariatilor, inclusiv a celor mai sus mentionati, vor scadea pe functii. Secretar, minus 1.594 de lei, director executiv, minuns 1.421 de lei, sef serviciu, minus 1.191 de lei, sef birou, minus 1.015 lei, auditor, consilier, consilier juridic, inspector de specialitate, minus 779 de lei, referent de specialitate, referent, minus 542 de lei, administrator, casier, magazioner, soferi, telefonist, minus 338 lei. La acestea se adauga sumele de restituit din urma (14 luni)”, se precizeaza in instiintarea lansata pe intranet.

Mai mult, in finalul comunicatului, se mentioneaza ca termenul limita acordat de primar celor opt pentru renuntarea la pretentii a fost ziua de luni (25 martie), ulterior urmand sa se ia o decizie in consecinta. Imediat dupa lansarea acestei “provocari” la adresa salariatilor din Primaria Timisoara, la nivelul compartimentelor din institutie au inceput sa se faca liste cu semnaturi pentru somarea celor opt de a renunta la bani.

„Va multumim pentru tot binele care l-ati facut colegilor vostri si poate nu ar fi rau ca acum in ceasul al 12-lea sa reflectati asupra gestului care ar fi bine sa-l faceti!”, au recomandat angajatii de la Directia de Mediu, pe o lista cu semnaturi pusa pe intranet, in timp ce altii au fost mai violenti in limbaj.

„In numele colegilor din cadrul Serviciului Cladiri, tin sa le multumesc celor opt colegi pentru decizia lor si pentru ca nu se gandesc la consecinte. Cred ca o asemenea hotarare se ia doar atunci cand esti impecabil, iar munca ta nu are nici o scapare!”, spune, printre altele, Otilia Sirca.

“Colegii sunt o a doua familie. Am pierdut a doua familie! Oare nu mai sunt colegi si colegialitate? Mai aveti timp sa dovediti colegialitate!”, a recurs la coarda sensibila a celor opt si Floarea Zarva.

“Dragi 8 colegi, sa va fie rusine si sa va ganditi ca orice decizie poate fi cu dus si intors. Eu va rog atunci cand ma intalniti sa lasati capul in jos si sa va ganditi ca mie personal mi-ati facut o mare defavoare. inca mai aveti timp sa renuntati. Cererile se depun la camera 24!”, ameninta dintr-un colt de intranet si Mirela Adam, care a intrat in jocul presiunilor starnit de Nicolae Robu.

Sigur ca au existat si exceptii de la regula infierarii cu manie proletara a celor opt functionari publici care doreau sa le fie platite drepturile banesti castigate in instanta.

“In baza carei legi pot fi sanctionati toti angajatii unei institutii si se fac popriri pe drepturile salariale castigate (existente in baza unei grile salariale). Codul Muncii si dreptul civil ne da unele drepturi, asa ca astfel de sanctiuni nu se pot aplica celor care nu au intreprins nimic sanctionabil, adica majoritatea noastra, a celor multi. Nu va grabiti sa ne sanctionati pe toti pentru unii care si-au castigat drepturile in instanta. Problema e ca ei au creat un precedent, dar nu sunt de condamnat. Dar nici noi nu putem fi sanctionati. Legea inca mai functioneaza, iar cel mai slab avocat care ne va reprezenta va avea castig de cauza. Cred ca mai trebuie gandit inainte de a fi amenintati”, recomanda Ella Sipetan, de la serviciul Avize Mediu.

“Acest stil de lucru este specific comunismului!”

In conditiile in care cei 8 cavaleri ai “apocalipsei” salariale din Primaria Timisoara au evitat sa discute cu presa despre presiunile la care sunt supusi de catre colegi, am solicitat un punct de vedere al liderului Sindicatului Salariatilor din Primaria Timisoara, Tiberiu Negrei.

“Noi nu suntem legati la Lotusul primariei, de aceea am intrat in posesia acelui email doar in urma cu doua zile. Vreau sa va spun ca am ramas uimit de acest mod de lucru specific perioadei dinainte de 89, a comunismului! Cum este posibil ca sa instigi colectivul impotriva a opt angajati care si-au castigat drepturile in instanta? Mai lipsea sa se faca afise cu sloganul scuipati aici! Eu cred ca doamna de la Personal, cea care a scris acel email, risca penalul pentru instigare la nerespectarea unei hotarari judecatoresti. Iar domnul Robu se expune la infractiunea de nepunere in executare a unei hotarari judecatoresti. Vineri vom avea o intalnire cu domnul primar, pe care o tot amana de vreo luna, si vom aborda si acest subiect”, ne-a declarat Tiberiu Negrei.

La randul sau, primarul Nicolae Robu s-a declarat surprins de zvonul taierii salariilor.

“Eu nu fac decat sa aplic legea. Daca ei nu inteleg sensul corect al legii, ii priveste. Li s-a explicat, in instanta se cere ca ei sa-si primeasca drepturile, insa nu deodata, asa cum isi doresc ei, ci esalonat in timp, conform unor legi. Sigur, nimeni n-a spus ca nu-si primesc banii. Nu stiu despre ce cetateni vorbiti, toti cei care si-au castigat in instanta dreptul de a fi reangajati si de a-si primi despagubiri salariale au fost reangajati si isi vor primi despagubirile respective, dar in acord cu legea, si nu cum doresc ei”, a declarat primarul Timisoarei.

Fiecare dintre cei care si-au sustinut drepturile salariale in instanta si sunt in posesia unor sentinte definitive si irevocabile au de primit de la primarie sume cuprinse intre 10.000 si 15.000 de lei.

Exit mobile version