Opinia Timisoarei

Ne pregatim pentru ce poate fi mai rau. Barbatii intre 18 si 60 de ani, in rezerva generala in caz de razboi. Proiect de lege pentru gestionarea situatiilor de criza in Romania

Romania trebuie sa fie pregatita pentru orice. Drept urmare, Guvernul pregateste un proiect de lege care vizeaza gestionarea rapida a situatiilor de criza, in contextul conflictului din Ucraina.

Potrivit draftului de act normativ, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii poate impune situatia de criza, la propunerea ministrului Apararii Nationale.

CITESTE SI: Amenintare din Rusia. E vizata si Romania. Tarile care isi pun aerodromurile la dispozitia Ucrainei pot fi considerate parti in conflict 

Potrivit proiectului de lege, situatia de criza este definita drept situatia in care societatea se confrunta cu mari dificultati generate de incidente pe teritoriul national, la nivel regional sau international sau de amenintari, riscuri si vulnerabilitati care perturba sau ameninta conditiile de viata sau stabilitatea politica, economica si sociala, noteaza europafm.ro.

In functie de manifestarea situatiilor de criza cu impact asupra securitatii si apararii nationale, la propunerea ministrului apararii si cu avizul premierului, CSAT poate emite o hotarare privind declararea starii de criza.

De asemenea, se prevede ca cetatenii cu obligatii in indeplinirea indatoririlor militare sunt cei care indeplinesc serviciul militar activ sau in rezerva, cei incorporabili, adica intre 20 si 35 de ani, dar si barbatii cu varste intre 35 si 63 de ani.

Nu in ultimul rand, este definita si rezerva generala in caz de stare de asediu, de mobilizare sau de razboi. Aceasta este formata, potrivit proiectului de lege, din toti barbatii romani cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani.

Exit mobile version