Opinia Timisoarei

Ne paste o noua amenda la Timisoara, dupa celelalte de peste 35 de milioane de euro, neachitate de administratia Fritz pentru certificatele de poluare? Colterm anunta ca nu are cu ce sa le cumpere pe cele aferente anului 2022

TIMISOARA. S-ar putea adanci gaura uriasa facuta de amenzile neachitate de Colterm pentru necumpararea certificatelor verzi in ultimii doi ani. Aceasta pentru ca societatea de termoficare nu are bani nici pentru cele aferente lui 2022.

CITESTE SI: Colterm linisteste populatia: Caldura in casele timisorenilor e constanta si in parametri si avem carbune pana dupa sarbatori 

Colterm are obligatia de a achizitiona certificate de emisii de gaze cu efect de sera, insa, in acest moment, cu o jumatate de an inainte de termenul limita, conducerea societatii anunta ca nu are banii necesari pentru cumpararea lor. Valoarea acestor certificate CO2 se calculeaza intotdeauna in luna februarie a fiecarui an pentru anul anterior si trebuie achitate in aprilie.

Toate datoriile curente pe care le are Colterm la momentul actual sunt achitate la zi, sau cu putine zile dupa scadenta, ceea ce nu produce dezechilibre majore, cu doua exceptii.

Unul e dat de obligatiile la bugetul de stat, obligatiile fiscale aferente salariilor, pentru care avem niste solicitari de rambursare de TVA catre autoritatile fiscale, care sunt in lucru, si in functie de cum se vor solutiona vom inchide si acele obligatii.

Si obligatia majora, certificatele de poluare, care vor avea termen scadent 30 aprilie, si care pana la aceasta data nu au fost achizitionate. La momentul actual nu avem disponibilitatile banesti pentru a da o certitudine ca vom putea sa platim toate certificatele de poluare. In functie de cum se vor solutiona rambursarile de TVA la autoritatile fiscale, vom putea sa identificam o sursa si pentru acele certificate„, a spus Cristian Amza, administratorul special al Colterm, societate aflata in insolventa inca din octombrie anul trecut.

Va reamintim, Administratia Fondului de Mediu a transmis in luna mai companiei de termoficare din Timisoara, Colterm, instiintarea legata de amenda in valoare de 14,5 milioane de euro pentru neachizitionarea, pana la data de 30 aprilie 2022, a certificatelor de poluare aferente anului 2021.

Colterm a incasat sanctiunea pentru ca nu a cumparat cea mai mare parte din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, 153.443 de certificate, aferente anului trecut, pe care era obligata sa le achizitioneze in integralitatea lor. Compania de termoficare a cumparat doar o parte dintre certificate, pentru 2 luni si 6 zile, (intre 25 octombrie si 31 decembrie 2021), perioada in care era deja in insolventa, respectiv 79.306 de certificate EUA.

Nici in urma cu un an, administratia Fritz nu a cumparat aceste certificate pentru anul anterior, iar atunci AFM a amendat Colterm cu 21 milioane de euro. Ambele amenzi, care insumeaza peste 35 de milioane de euro, au fost contestate. Dar, degeaba. Si nici n-au fost platite nici pana azi.

 

Exit mobile version