Opinia Timisoarei

‘Ne cauta falimentul pe-acasa si noi umblam sa amendam batranii care hranesc porumbei’. Presedintele PSD Timisoara anunta un tsunami la Colterm in cateva zile, pe certificatele verzi. Primaria cauta solutii

TIMISOARA. Sfarsitul lunii aprilie ar putea veni cu un tsunami la Colterm. Reprezentantii PSD Timisoara anunta ca societatea ar putea ajunge chiar la faliment, daca pana la finalul lunii nu cumpara deja celebrele certificate verzi, titluri care atesta producerea de energie din surse regenerabile, fara de care compania de termoficare va fi amendata drastic.

„La Colterm saptamana viitoare va urma un tsunami. Exista un termen, 30 aprilie, pana la care 270.000 de certificate verzi trebuie cumparate. Pretul pe bursa e de 44 de euro. La o valoare de 44 de euro, discutam de o suma de 12 milioane de euro. Colterm nu are acesti bani si nu au fost prinsi nici in bugetul de la Primarie. Daca nu se achizitioneaza, discutam de o amenda de 100 de euro pe certificat, adica 27 de milioane de euro. Daca explodeaza bomba, ne va costa vreo 200 de milioane de lei. Nici nu stiu daca cu 3 zile inainte mai pot sa ajunga banii, chiar daca ii da guvernul. Discutam de 6 luni de zile de Colterm, noua conducere a avut 6 luni sa rezolve aceste probleme.

In acest timp, se plimba cu bicicleta pe trecerea de pietoni dl. Fritz. In paralel, 11 milioane de lei au fost alocate la Centrul de Proiecte si vor fi date diferitelor ONG-uri(…). Pe noi ne cauta falimentul pe acasa si noi umblam in Piata Victoriei sa amendam batranii care hranesc porumbeii”, a declarat Mihai Ritivoiu, presedintele PSD Timisoara.

Pe de alta parte, reprezentantii Primariei spun ca situatia nu este atat de grava precum este prezentata. Ei dau asigurari ca, pana la termenul limita, vor fi cumparate macar o parte dintre certificatele verzi, iar banii vor fi asigurati fie de primarie, fie direct de catre Guvern.

„Primaria nu poate sa cumpere certificate, ca Primaria nu este poluator. Primaria poate sa plateasca angajamente de plata pe care le are catre Colterm. E singurul mod in care Primaria, legal, poate sa bage bani in Colterm. Certificatele verzi sunt foarte scumpe. Noi am dat anul asta 63 de milioane de lei, in contextul in care tot anul trecut Primaria Timisoara a dat 70 de milioane. Nu putem sa dam 180 de milioane de lei din bugetul primariei catre Colterm.

Trebuie sa ne gandim foarte clar ce varianta avem, cum putem sa sistematizam. Avem niste bani pe care am putea sa-i dam la Colterm, ca sa cumpere certificate, avem o discutie cu Guvernul, de cateva saptamani, ca sa primim bani direct si incercam sa gasim solutii sa achizitionam cat mai multe certificate. Impreuna cu primarul, cautam solutii active sa putem cumpara aceste certificate, dar nu putem sa sacrificam viitorul Timisoarei pentru a plati 10 ani de incompetenta”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Ruben Latcau, viceprimarul Timisoarei.

Va reamintim, conform unei Hotarari de Guvern din anul 2006, in fiecare an societatea de termoficare este obligata sa cumpere certificate verzi, aferente emisiilor de CO2 verificate. Certificatul verde este un titlul care atesta producerea de energie din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii si reprezinta schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Exit mobile version