Opinia Timisoarei

Muzeul Revolutiei de la Timisoara va purta numele primului martir din Decembrie 1989, Lepa Barbat

TIMISOARA. Muzeul National al Revolutiei care va fi deschis la Timisoara va purta numele primului erou al Revolutiei din Decembrie 1989, Lepa Barbat, a anuntat la Timisoara miercuri ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu. Familia deja si-a dat acordul pentru folosirea numelui.

Muzeul Revolutiei care va fi construit la Timisoara va purta numele Muzeul National al Revolutiei Anticomuniste Lepa Barbat pentru ca a fost primul erou al Revolutiei, este un simbol local. Am obtinut deja acordul familiei si sunt absolut onorati pentru ca avem aceasta initiativa”, a declarat Bogdan Gheorghiu, la Timisoara.

Lepa Barbat a cazut secerata de gloante in data de 17 decembrie 1989, in Piata Libertatii din Timisoara, unde iesise cu sotul ei si cu fetita de 12 ani. Si sotul a fost ranit in acelasi moment. Trupul femeii a fost dus la Morga Spitalului Judetean, apoi, alaturi de alte cadavre, transportat la Popesti – Leordeni, unde a fost incinerat. Cenusa a fost aruncata, apoi, pe o gura de canal.

In luna iunie 2019, fosta garnizoana militara aflata in centrul Timisoarei, in Piata Libertatii a trecut oficial de la Ministerul Apararii la cel al Culturii, iar in incinta va fi amenajat Muzeul Revolutiei. Urmeaza ample lucrari de reparatii care vor dura cativa ani.

Exit mobile version