Multa galagie si prea putina expertiza. Alin Nica reactioneaza la atacurile USR (P)

Liberalii reacționează la acuzele nefondate lansate de USR în privința tăierilor salariale din administrație. ”USR-iștii și-au făcut un obicei în a lansa fumigene în spațiul public. Cei mai talentați la inventarea de știri false sunt USR-iștii de la București, dar nici la nivel local nu ne putem plânge de lipsă de imaginație în cazul acestui partid. Sigur, este ușor să stai pe margine și să critici. Mult mai greu este să guvernezi o țară în condiții dificile, de amenințări multiple. Ce nu știu colegii noștri de la USR este că lumea s-a săturat de politica pe trotinetă sau cu portavoce. Oamenii vor decidenți pricepuți și moderați, raționali în acțiunile lor și PNL este partidul care oferă astfel de oameni în funcții publice”, spune președintele PNL Timiș, Alin Nica.

Așa-zisul dezastru al încasărilor pe care îl acuză USR înseamnă de fapt peste 7% mai mulți bani la visteria statului în primele trei luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut. ”ANAF a crescut încasările bugetare, acesta este adevărul, iar la nivelul județului Timiș situația este foarte bună. Deficitul înregistrat în primele trei luni ale anului este cauzat de o creștere mai rapidă a cheltuielilor, unele nenecesare. Pentru a corecta această situație, prim-ministrul Nicolae Ciucă mi-a spus zilele trecute, când a fost la Timișoara, că a dispus ca toate ministerele să-și reducă bugetul de cheltuieli cu 6%. Guvernul nu intenționează să reducă nici salariile angajaților din sistemul bugetar, nici locurile de muncă ale angajaților la stat. O astfel de discuție nu a avut loc nici în PNL, nici la nivelul Coaliției”, a adăugat liderul liberal.

Nica precizează că premierul Nicolae Ciucă a fost foarte clar în această chestiune, iar reducerea cheltuielilor bugetare nu se va face pe seama salariilor și a investițiilor (din PNRR sau fonduri naționale). ”Prin această poziție, de menținere a veniturilor și de stimulare a investițiilor, România își menține perspectiva de creștere economică din acest an, fapt confirmat și de estimările Băncii Mondiale, care au menținut prognoza pentru 2023 la nivelul precedent, respectiv de 2,6%. De asemenea, prin aceste măsuri se va produce o reechilibrare a bugetului pentru anul în curs. Demersul USR este unul tipic pentru o formațiune de opoziție. Multă gălăgie și prea puțină expertiză”, a mai spus președintele CJT, Alin Nica.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. No name spune:

  Boloș anunță o reformă a sectorului bugetar. Sunt două variante: Fie reducerea salariilor angajaților, fie reduceri de personal

  Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă că unul dintre jaloanele din Planul Naţional de Redresare şi rezilienţă (PNRR) pe care România trebuie să le realizeze în acest an se referă la sustenabilitatea sistemului bugetar, fapt care va implica fie reducerea salariilor angajaţilor din acest sistem, fie reduceri de personal.
  ”Am spus şi spun şi acum, sunt două variante: ori varianta în care salariile de încadrare se ajustează – şi este limpede că aproape este imposibil să se taie din salarii – şi a doua variantă este de reducere a numărului de personal.

  Nu trebuie să ne ascundem. Sunt cele două variante şi e un volum de cheltuială foarte mare pe care-l are statul”, a declarat Marcel Boloş joi seară, la TVR Info.
  Ministrul a adăugat că această problemă există la toate ministerele.
  ”Când discutăm de întreg aparatul funcţionăresc şi guvernamental, nu discutăm doar de structura ministerelor, ele sunt prea puţine ca şi costuri, nu aici se obţin marile reduceri de cheltuială, cu toate că poate fi loc de mai bine şi se poate îmbunătăţi calitatea serviciilor publice pe care le asigură ministere.
  Însă această reformă şi acest obiectiv al reformei îl avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, nu este un secret. Nu i-a venit încă timpul cuvenit pentru dezbatere în spaţiul public, dar acestea sunt condiţiile pe care vi le-am menţionat: muncă egală, salariu egal, există acest principiu al echităţii, al nediscriminării, al sustenabilităţii şi al reducerilor de sporuri ale bugetarilor. E o reformă grea şi aceasta”, a spus Boloș.

  Acesta a precizat că angajaţii din sistem ”nu sunt foarte confortabili” cu această chestiune şi aşteaptă proiectul noii legi privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi soluţiile propuse pentru sustenabilitatea acestui sistem.

  ”Ce se întâmplă? În momentul în care noi spunem că cele 20 de miliarde de lei ne lipsesc, semnalul este limpede transmis Comisiei Europene. Aha, deci voi – v-am spus că aveţi probleme de sustenabilitate a finanţelor publice, v-am arătat şi de fiecare dată v-am atenţionat că trebuie să faceţi reformă, ba a salariilor bugetarilor, ba a pensiilor, ba a pensiilor speciale.
  Este limpede că următorul pas şi următoarea mişcare pe care o va face Comisia va fi aceea de a ne solicita implementarea acestor reforme, pentru că semnalul este transmis de vreme ce tu nu încasezi banii necesari pentru ca să susţii cheltuielile statului, atunci fă reformă pentru ca să le poţi susţine”, mai afirmă ministrul Proiectelor Europene.

 2. Radu spune:

  Stadion – nu, sala polivalentă -nu, soseaua de centura – nu, castel Huniade – nu, finanțare spital copii -nu. Plm asta este într-adevăr o guvernare liberală eficienta 2 festivaluri de muzica ,. Bravo PNL eu sigur te votez