Opinia Timisoarei

Motivul incredibil pentru care NU se lucreaza in Piata Unirii din Timisoara. Unde sunt pietrarii din centrul istoric?

TIMISOARA. Fanul e mai tare ca piatra! Cel putin la Timisoara. Nu se lucreaza mai deloc in centrul istoric al orasului, iar explicatia data de primarul Timisoarei este halucinanta: pietrarii au plecat sa… coseasca iarba uscata de acasa.

Dupa cum opiniatimisoarei.ro a anuntat inca din luna aprilie, intaiul gospodar al Timisoarei se plange de ceva vreme de faptul ca nu se gasesc pietrari care sa aseze pavajul in zona Cetate. A venit vara, la sate se coseste fanul, iar pietrarii nostri au parasit Piata Unirii ca sa-si faca treburile acasa, sustine Robu.

Doar cativa muncitori mai misca prin Piata Unirii, de exemplu, in timp ce restul strazilor incluse in proiectul de reabilitare a zonei istorice sunt tot mai pustii. Nicolae Robu s-a dus sa stea de vorba cu muncitorii si a ramas uimit explicatia pietrarilor.

„Dupa ce m-am intors din Statele Unite m-am dus sa vad ce s-a mai lucrat in Piata Unirii, am gasit tot mai putini muncitori decat de obicei. Nu era niciun sef acolo, am discutat cu muncitorii, am intrebat cum de sunt asa de putini, unii mi-au spus ca mai sunt vreo 3-4 pe acolo. Le-am spus ca tot foarte putini sunt, ei mi-au raspuns ca s-or dus la fan, dar ca termina ei cu fanul si vin inapoi. Progresul se face greu in aceste lucrari, in Romania se face cumplit de greu. Acestia sunt oamenii, pietrarii acestia sunt oameni din Maramures, oameni din Moldova, foarte priceputi, dar care nu traiesc numai din cioplitul pietrei, ei cand trebuie sa mearga la gospodariile lor sa-si coseasca fanul, sa-l puna la uscat, lasa piatra din Piata Unirii. Ei au semnat contract, dar firma respectiva ce sa faca? E foarte mica piata de pietrari…”, s-a plans primarul Timisoarei.

Nu avem nici piatra…

Riscam sa pierdem asadar 15 milioane de euro, 80% din fonduri de la Uniunea Europeana, in conditiile in care cele 10 strazi si 4 piete din Zona Cetate nu sunt modernizate pana la sfarsitul acestui an. Nicolae Robu nu da asigurari ca lucrarile vor fi gata la timp, mai ales ca sunt mari probleme cu piatra si cu muncitorii.

La inceputul lunii iunie, Robu declara pentru opiniatimisoarei.ro ca au sosit la Timisoara dalele pentru pavarea strazilor Eugeniu de Savoya si Lucian Blaga si ca se asteptau in cateva zile si pietrele pentru strada Mercy. Nici urma de muncitor insa pe strada Mercy, iar reprezentantii primariei sustin ca piatra inca nu a ajuns.

„Piatra pentru strada Mercy provine din import si se asteapta un transport in cursul saptamanii viitoare. Este vorba despre dale cu dimensiunea de 60x60x8 cm si piatra cubica de 12x12x12 cm”, ne-a declarat Alina Pintilie, purtator de cuvant Primaria Timisoara.

Edilul recunoaste ca lucreaza foarte putini muncitori, dar ca nu are ce sa faca Primaria Timisoara. Aceasta cu toate ca muncitorii contractati de firma Romprest, cea care executa lucrarile, au semnat contracte cu societatea. Ce se intampla daca lucrarile nu sunt gata pana la finalul anului si municipalitatea pierde banii europeni?

„Evident ca exista clauze contractuale, firma suporta eventualele daune, dar putem obtine compensarea doar prin instantele de judecata. Orice nerealizare a unui contract conduce la litigii, care ne solutioneaza in ani de zile. Noi trebuie sa fim intotdeaua constructivi la maximum, nimeni nu iese in castig dintr-o nerealizare a unui proiect, trebuie sa mergem pe abordarea win-win si nu pe una din care sa piarda toate partile. E foarte greu sa pui in practica proiecte in Romania, mai ales proiecte din acestea mai delicate. Eu gandesc pozitiv, Primaria evident ca va face ceea ce va trebui sa faca, dar eu gandesc pozitiv si consider ca nu vom ajunge in situatia sa dam vreun ban inapoi. Insa nu depinde de mine, eu fac absolut tot ce-mi sta in putinta”, a conchis Robu.

Potrivit lui Pintilie, lucrarile de reabilitare a centrului istoric au fost executate aproape 73%, pana in prezent.

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu, care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Ar trebui sa fie complet refacute, pana la sfarsitul anului, 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.

Exit mobile version