Opinia Timisoarei

Mormantul artistului Peter Jecza, vandalizat in Cimitirul din Calea Lipovei, la Timisoara. A fost furat monumentul funerar. Foto

TIMISOARA. Moment socant la Timisoara. A fost vandalizat mormantul unuia dintre cei mai straluciti artisti ai orasului, in Cimitirul din Calea Lipovei, chiar pe Aleea Eroilor.
A fost smuls si furat monumentul funerar de la capataiul sculptorului Peter Jecza.

Sotia acestuia a facut teribilul anunt pe pagina sa de Facebook.

MEMORIE PANGARITA. MEMORIE FURATA.
Ar fi trebuit ca lucrarea de sculptura pusa ca semn memorial funerar pe mormantul lui Peter Jecza acum 14 ani sa aminteasca ca atunci, in acel martie din 2009, el a plecat departe, in senin.
Astazi, gaurile oribile ale vandalizarii si furtului arata doar ca noi cei de aici am ramas intr-o lume trista, ce si-a pierdut respectul, omenia…
Gaurile astea – rani dureroase in inima credintei„, a transmis Sorina Jecza pe reteaua de socializare.

Politistii au deschis o ancheta si au inceput cercetarile. Incearca sa stabileasca cine se afla in spatele vandalizarii mormantului si cine a furat monumentul din bronz.

Cunoscutul sculptor Peter Jecza s-a stins din viata in martie 2009, la varsta de 70 de ani.
A fost una din cele mai importante personalitati culturale contemporane. A fost sculptor si sculptor monumentalist roman de etnie maghiara, profesor de sculptura la Facultatea de Arte a Universitatii de Vest din Timisoara, iar, alternativ, a fost si profesor de diferite discipline artistice, respectiv profesor de sculptura la Institutul Politehnic Timisoara.

Castigator a numeroase premii in tara si in strainatate si autor de expozitii de exceptie, ca artist plastic vizual, Péter Jecza, specializat in sculptura, a excelat in sculptura de interior si monumentala, in busturi si portrete, in sculpturi din domeniile artei religioasa si a monumentelor funerare, realizand, de asemenea, medalii si plachete, respectiv monade, diade si triade.

Exit mobile version