Opinia Timisoarei

Momentul in care primii pasageri vor ajunge in noul Terminal de Sosiri curse externe de la Aeroportul Timisoara. Foto

TIMISOARA. Cu toate ca anul 2020 a fost unul greu incercat de situatia pandemica la nivel global, Aeroportul Timisoara a continuat unul dintre proiectele de dezvoltare aflate in lucru, iar activitatea si functionarea aeroportului au fost adaptate la traficul actual aerian de marfa si de pasageri.

CITESTE SI: ‘Locuri de poveste din Timisoara’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Casa Cuza, hanul ridicat acum 300 de ani la Timisoara, in care au stat domnitori si imparati, si unde toti angajatii vorbeau 4 limbi straine. Video 

Proiectul de investitii privind construirea noului Terminal de Sosiri Curse Externe, in valoare totala de 30,35 milioane de lei, a fost evaluat si avizat favorabil in anul 2018, apoi a urmat etapele stabilite pentru lucrarile de construire. Ar fi trebuit sa fie gata in primavara lui 2020, insa pandemia a dat planurile peste cap si s-au inregistrat intarzieri.

Finalizarea se va realiza in a doua parte a lunii februarie a anului viitor, iar in luna aprilie 2021, se estimeaza ca terminalul va fi complet functional.

In ceea ce priveste noul Terminal de Plecari Curse Externe, contractul de finantare a proiectului de investitii isi asteapta semnaturile, cea mai mare parte din suma fiind din Programul Operational Infrastructura Mare – POIM, la aceasta adaugandu-se si bani din surse proprii, dar si de la bugetul de stat. Indicatorii tehnico-economici au fost deja aprobati de Guvern. Odata iscalita finantarea,  se va lansa procedura de achizitie „deschisa” pentru proiectarea si executia lucrarilor de construire. Valoarea totala a investitiei este estimata la 184,5 milioane de lei.

Noul terminal se va amenaja pe o suprafata de 12.000 de metri patrati. Va avea un sistem performant de control de securitate, pentru pasageri si bagaje, 18 ghisee de check-in, 6 cabine pentru politia de frontiera si 6 statii automate de scanare documente. Durata de realizare a investitiei este de 36 de luni, din care 2 ani alocati pentru constructia propriu-zisa.

In anul 2020, au fost realizate si proiecte importante si in zona de operatiuni aeriene. In luna noiembrie, a fost pus in functiune sistemul de balizaj luminos de apropiere ce asigura operarea aeronavelor in conditii de vizibilitate foarte redusa, de categorie III A (CAT III A), omologat de catre Autoritatea Aeronautica Civila Romana. Valoarea lucrarii s-a ridicat la aproximativ 2,9 milioane de lei, finantata prin surse proprii.

Exit mobile version