Opinia Timisoarei

Moment istoric. NASA a trimis doi astronauti in spatiu cu o capsula SpaceX. Video

Daca in urma cu trei zile decolarea a fost amanata, sambata seara, capsula care va duce doi astronauti americani pe Statia Spatiala Internationala a decolat de la Centrul Spatial Kennedy din Florida.

CITESTE SI: Racheta SpaceX distrusa de o explozie chiar inainte de lansare. Video 

Este prima misiune realizata cu tehnologie americana, de pe pamant american in ultimii 9 ani, precedentele lansari fiind asigurate de Rusia cu rachetele Soyuz.

Astfel, sambata seara, la ora 22.22, ora Romaniei, capsula construita de SpaceX, avandu-i la bord pe astronautii Bob Behnken si Doug Hurley, a decolat catre spatiul cosmic, cu toate ca vremea le-a dat din nou emotii celor din centrul spatial. Naveta va ajunge in aproximativ 19 ore la Statia Spatiala Internationala, iar misiunea ar putea dura intre 1 si 4 luni.

Noua capsula cu care NASA zboara in spatiu are un design cu totul schimbat fata de vechile tehnologii.

In 2016 NASA a ales SpaceX drept una dintre cele doua companii private (Boeing este cea de-a doua) care vor prelua sarcina de a asigura transportul astronautilor spre si dinspre ISS. Crew Dragon este varianta adaptata pentru echipaj uman a capsulei cargou Cargo Dragon, un vehicul cu pilot automat care este folosit pentru reaprovizionarea ISS în cadrul unui contract cu NASA din 2012.

Capsula Crew Dragon are capacitatea de a transporta 4 astronauti, dar, în caz de nevoie, poate transporta pana la 7 astronauti. Aceasta capsula este lansata în spatiu prin intermediul unei rachete Falcon 9, construita tot de compania lui Elon Musk.

Principalul atu al SpaceX este ca atat capsula Crew Dragon cat si racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, costurile misiunilor fiind astfel substantial reduse. Spre deosebire de capsula automata de aprovizionare Cargo Dragon, capsula Crew Dragon este dotata cu un sistem de evacuare de urgenta conceput sa desprinda in mod automat capsula de racheta portanta in cazul unui incident la lansare. SpaceX a demonstrat ca acest sistem functioneaza într-o serie de teste, dintre care ultimul a avut loc in cursul acestui an.

Citeste mai multe: AICI

Foto: stirileprotv.ro, Philadelphia Inquirer

Exit mobile version