Opinia Timisoarei

Ministrul Laszlo Borbely la Timisoara: Se suplineste numarul voucherelor pentru Rabla 2011, vin bani pentru piste de biciclete si suntem departe de a fi amendati de Comisia Europeana pentru praf

TIMISOARA. Prezent la Timisoara, ministrul Mediului Laszlo Borbely, a avut o scurta intalnire cu primarii din judetul Timis si a vizitat statia de sortare a deseurilor.

Nu a ratat ocazia de a se intalni cu autoritatile locale si judetene si a vorbit despre planurile ministerului.

Laszlo Borbely a laudat Consiliul Judetean Timis ca a inceput, din bani proprii, sa construiasca deponeul ecologic de la Ghizela si a anuntat ca in luna iulie se va semna proiectul integrat pentru deseuri pentru tot judetul Timis, in valoare de 50 milioane de euro.

Ministrul Mediului a spus, totodata, ca in 2010 Ministerul Mediului a alocat pentru investitii verzi 1,4 miliarde de euro, iar cei mai multi abni au venit de la Fondul de Mediu.

„Ne-am indreptat atentia si spre prevenirea inundatiilor, sa nu uitam ca ati avut in 2005 inundatii in judet. In ultimii 2-3 ani am alocat sume importante pentru diguri. Si anul acesta vom aloca alte 80 de milioane de lei pentru a finaliza toata zona indiguita. In total am alocat peste 200 milioane de lei numai pentru acest baraj”, a declarat Laszlo Borbely, facand referire la digul din zona Foeni- Otelec.

Se suplinesc voucherele pentru programul Rabla 2011

Ministrul a mai spus ca din Fondul de Mediu vor fi suplinite voucherele pentru programul Rabla, cu 60.000, iar programul Casa Verde va fi repornit de la 1 iunie.

„In iulie vom porni programul pentru piste de biciclete. Timisoara sta mai bine din acest punct de vedere. Vom aloca 1 milion de lei pentru comune si pana la 2,5 milioane de lei pentru orase pentru construirea de piste pentru biciclete. Le vom recomanda sa aiba un program de largire a drumului sau a trotuarului pentru a putea primi acesti bani. Nu e suficient sa traga o banda pe trotuar sau pe sosea si sa spuna ca au facut o pista”, a declarat ministrul.

Mai avem pana la amenzile CE pentru praf

In privinta poluarii cu praf din Timisoara, Laszlo Borbely a declarat ca nu este deloc ingrijorat de faptul ca Romania va fi amendata de Comisia Euiropeana deoarece pana acolo, spune ministrul, mai e drum lung.

„Am intrat in procedura de infrigement cu 15 aglomeratii urbane printre care si Timisoara. Le-am dat doua luni sa ne prezinte un plan nou de reducere a poluarii. Primaria Timisoara ne-a prezentat noul plan de masuri. Nu suntem foarte aproape de declansarea amenzilor. In 2 luni trebuie sa raspundem Comisiei Europene, iar daca Comisia Europeana va declansa infrigementul, procesul va dura foarte mult”, a explicat Borbely.

Exit mobile version