Opinia Timisoarei

Ministrul Internelor, Traian Igas taie norma de hrana a politistilor! Sindicatele ameninta cu proteste

Traian Igas

Ordinul semnat miercuri seara de Traian Igas, ministrul de Interne, referitor la reducerea cu 500 lei a normei de hrana a politistilor ii scoate pe oamenii legii in strada. Nemultumiti de decizie, liderii de sindicat ameninta cu intrarea in greva pe perioada nelimitata.

Controversatul ordin a fost transmis miercuri catre toate Inspectoratele Judetene de politie si el prevede ca incepand din 1 iunie politistii vor lua in fiecare luna doar 130 de lei din norma de hrana, adica mai putin cu 500 de lei decat pana acum.

Conform liderilor de sindicat, de aceasta prevedere sunt afectati circa 140.000 de politisti, iar o mare parte dintre acestia pierd cam o treime din salariu.

Dumitru Coarna, consilier juridic la Sindicatul National al Politistilor, a explicat la Realitatea TV ca decizia a declansat o profunda nemultumire in randul politistilor din intreaga tara.

„Ordinul este semnat, a ajuns inca de ieri la toate inspectoratele. Vestea am primit-o telefonic de la colegii din tara, aseara m-au sunat pana tarziu(…) Exista tremeri ca oamenii vor inceta lucrul pentru ca nu mai au motivatie materiala sau morala. Ordinul prevede doar 130 de lei norma de hrana, iar drepturile vor fi recuperate in trimestrul 3, dar in limita bugetului. Si-au lasat aceasta agatatoare”, a declarat Dumitru Coarna.

Acesta l-a acuzat pe ministrul de Interne, Traian Igas, ca forteaza lucrurile in privinta reducerii cheltuielilor ministerului si a anuntat ca s-a luat decizia de a obtine autorizatiile necesare pentru ca incepand de luni sa se organizeze pichete si mitinguri in intreaga tara si in fata Ministerului de Interne.

Totodata, Coarna a spus ca politistii au primit cate un chestionar in care sunt intrebati ce prefera, disponibilizari sau aceste reduceri. „Le recomand colegilor mei sa nu cada in aceasta capcana!”, a mai spus el.

Lideri sindicali: Este un atentat la siguranta nationala!

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Politie, Florin Vilnei, a declarat la Antena3 ca ordinul intrat in vigoare de la 1 iunie care diminueaza norma de hrana a politistilor cu 500 de lei este inacceptabil in conditiile in care se mentine acordarea de salarii de merit si de excelenta, ceea ce este ilegal.

„E un atentat la siguranta nationala! Nici somn nu am avut azi noapte, am decis sa iesim in curte si nu mai muncim. Nu putem sa asistam la acest macel, sau la persecutarea politistilor!(…)

De ce nu renunta ministrul Igas la cei 7 consilieri? De ce nu se face reorganizarea ministerului si tinem institutii umflate? Toate masurile se vor intoarce impotriva acestor oameni care iau asemenea decizii. Asistam al un linsaj public la tot ce inseamna meseria de politist”, a declarat Vilnei.

La randul sau, liderul sindicatului Pro Lex Vasile Lincu a declarat ca, in opinia sa, ordinul incalca Legea 69/2010 care prevede ca ministerul are obligatia sa umble mai intai la sporuri, care sunt facultative si nu in cuantum fix.

„Se incapataneaza sa pastreze salarii de merit si de excelenta, dar nu au bani sa acorde drepturile prevazute de lege. Excelenta inseamna 50% la salariu, iar 90% dintre cei care primesc aceste sporuri sunt chiar sefi, iar acestia cumuleaza si indemnizatii de conducere si salarii de merit, deci peste 100%! Se gasesc bani pentru ei, dar se reduce partial norma de hrana apolitistilor de rand. Ei au promis ca in trimestrul 3 al anului vor restitui banii, dar doar daca se gasesc bani in acest sens”, a declarat Vasile Lincu la Antena3.

Acesta a mai subliniat ca ministrul Igas a cerut Corpului de Control sa faca verificari in privinta modului in care se respecta legea 69/2010. „Daca ministrul a dat acest ordin, ori e neinformat ori prefera sa protejeze sefii!”, a mai sustinut Vasile Lincu.

Exit mobile version