Opinia Timisoarei

Mii de oameni la parada militara de la Timisoara, de Ziua Nationala. Foto si video

TIMISOARA. Dupa doi ani in care sarbatoarea de Ziua Nationala a stat sub semnul pandemiei de coronavirus, acest 1 Decembrie a insemnat la Timisoara cea mai mare parada militara din ultimul deceniu, potrivit autoritatilor.

Mii de oameni s-au strans in centrul orasului sa ia parte la defilarea asigurata de aproape 500 de militari, politisti, jandarmi, politisti de frontiera, lucratori SRI, politisti locali, dar si pompieri, prin fata Catedralei Mitropolitane.

Timisorenii au putut vedea si 50 de vechicule, de la transportoare blindate pana la masinile de interventie ale Pompierilor, Politiei, Ambulantei sau Serviciului Roman de Informatii.

Detasamentul de onoare a fost format dintr-un pluton al Brigazii 18 Cercetare Supraveghere Decebal, un pluton de Jandarmi si unul al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Banat.

Alaturi de fortele de ordine, la parada au luat parte si membrii Asociatiei de Reconstituiri Istorice, acei voluntari care in fiecare duminica asigura schimbul de garda in Cetatea Timisoarei imbracati in costume din vremea eliberatorului orasului, printul Eugenia de Savoya.
De 1 Decembrie, acestia au purtat echipamentul soldatilor romani din Primul Razboi Mondial si au fost condusi de ‘generalul Virgil Economu’, cel care s-a aflat in fruntea trupelor romanesti care au intrat in Timisoara in 1919.

Cum vremea a fost perfecta pentru parada, doua aparate de zbor ale escadrilei de la aeroportul militar din Giarmata au putut survola cerul Timisoarei.

Manifestarile de Ziua Nationala se vor incheia cu traditionala retragere cu torte a militarilor in aceasta seara, de la orele 17.30 pana la 19.00, dar si cu premiera a Teatrului National Timisoara cu piesa Conu’ Leonida fata cu reactiunea.

Totodata, la Targul de Craciun, de la orele 18.00, este programat un spectacol sustinut de Ansamblul Timisul si invitatii. Apoi, povestea Marii Uniri va fi depanata prin muzica și prin intalnirea, pe scena, a orchestrei conduse de Deian Galetin cu binecunoscuta trupa romaneasca Voltaj, care va ramane sa bucure publicul pana la ora 21:00.

Exit mobile version