Opinia Timisoarei

Mihai Razvan Ungureanu a fost propus de Traian Basescu in functia de prim-ministru

Traian Basescu s-a decis: l-a propus pe fostul ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, pentru functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, in locul demisonarului Emil Boc.

Urmeaza ca Mihai Razvan Ungureanu sa propuna o lista de ministri, fiecare dintre acestia vor fi audiati de comisiile parlamentare, iar, in final, noul premier, alaturi de cabinetul propus se vor prezenta in plenul celor doua Camere ale Parlamentului reunite pentru votul final.

Va reamintim, Emil Boc a decis luni sa isi dea demisia din functia de prim-ministru al Romaniei.

Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

Vreau sa intelegeti un lucru fundamental: orice instabilitate a Romaniei genereaza dificultati legate de finantarea statului roman: finantarea creditelor scadente si doi. finantarea deficitului. Mi s-a parut imposibil impingerea tarii intr-o stare de instabiilitate: sa ma fac ca desemnez guverne, sa stiu ca vor cadea si apoi sa dizolv Parlamentul.

Va rog sa va imaginati Romania cu un guvern interimar de cinci luni. Optiunea mea se indreapta spre instalarea imediata a unui nou guvern. Sper ca in aceasta seara Coalitia va decide calendarul.

In principiu, a fost agreata desemnarea domnului Mihai Razvan Ungureanu in functia de premier desemnat.

Noul guvern va trebui sa continue lupta contra coruptiei, in mod nediscriminatoriu. Trebuie continuat trendul de crestere a fondurilor europene, nu mai putin importanta este transparenta utilizarii resurselor financiare. O prioritate zero la fel de importanta este crearea de locuri de munca.

Nu, in ultimul rand cred ca este extrem de important pentru noul prim-ministru sa aiba in vedere continuitatea a ceea ce s-a facut bun: implementarea codurilor, implementarea noii legi a educatiei, implementarea noului cod al muncii.

Nu as incheia inainte de a-i multumi premierului demisionar Emil Boc pentru profundul devotament pe care l-a avut in serviciul public. Nu spune nimeni ca a fost un premier perfect. Astazi Emil Boc a lasat o Romania cu crestere economica, pregatita sa faca fata unui nou val al crizei.

Declaratia premierului desemnat, Mihai Razvan Ungureanu:

Multumesc pentru increderea acordata mie de factorii decizionali. Imi asum aceasta responsabilitate si va asigur ca se va indeplini cu onestitate si responsabilitate. Am experienta unor institutii care sub mandatul meu au devenit performante: MAE si SIE. Reformele vor continua, plusul pe care il voi aduce este acela al unui bun administrator. Am fost intotdeauna loial interesului public si intereselor nationale. Guvernul pe care il voi forma are nevoie de sprijin parlamentar, de sprijinul populatiei. Optiunile mele ideologice au fost intotdeauna de dreapta.

Am in vedere discutii cu partidele de coalitie in vederea formarii programului de guvernare si a cabinetului. Discutii cu liderii Opozitiei.

Prioritatea mea esentiala este stabilitatea politica si economica a Romaniei!.
____________________

In varsta de 42 de ani, Ungureanu este in prezent seful Serviciului de Informatii Externe si fost ministru de Externe in Guvernul Tariceanu.

Istoric de profesie, absolvent al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza”, Iasi (1992), MRU a urmat studii postuniversitare la Centrul pentru Studii Ebraice din cadrul St. Cross College, Universitatea Oxford, Marea Britanie (1992-1993) si si-a sustinut doctoratul in istorie moderna la Universitatea „Al.I. Cuza” (2004).  in diplomatie a debutat ca secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1998-2001), detinand ulterior functiile de emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) si coordonator adjunct al Initiativei de Cooperare Sud-Est Europene, cu sediul la Viena (2003-2004). in decembrie 2004 devine ministru al Afacerilor Externe, functie pe care o detine pana in martie 2007. Revine la Viena in martie 2007 in calitate de coordonator adjunct al Initiativei de Cooperare Sud-Est Europene pana in decembrie 2007, cand este numit director al Serviciului de Informatii Externe.

Exit mobile version