Opinia Timisoarei

Migrantii din Timisoara sunt o problema nationala, iar orasul nu poate fi lasat sa se descurce singur. Primarul Dominic Fritz cere ajutor de la Bucuresti

TIMISOARA. Numarul mare de migranti din vestul tarii tine de pozitia geografica, iar problema este una nationala, spune primarul Dominic Fritz. Edilul sustine ca Timisoara nu poate fi lasata sa se descurce singura si anunta ca va solicita sprijin de la autoritatile centrale.

CITESTE SI: Cele mai periculoase cartiere din Timisoara. Unde au dat hotii si talharii cele mai multe lovituri in pandemie, cand luni la randul oamenii au stat acasa 

Aici, din pacate, Timisoara, pentru ca avem si pozitia geografica, a devenit un hotspot pentru toata migratia spre Occident. Ruta este prin Serbia în Romania si de aici încearca sa plece în Occident. Am avut nenumarate discutii si întalniri pe aceasta tema, pentru ca este o situatie neplacuta si pentru cetateni si pentru migranti. Avem si o problema de legislatie pentru o buna parte din migranti sunt înregistrati la IGI, primesc documente de solicitanti de azil si cu asta au drept de sedere de un an în Romania. Sunt adusi în centre de solicitanti de azil. Problema este ca nu pot fi tinuti aici, în centre, si ei vin înapoi în Timisoara, în speranta ca de aici vor gasi o cale spre occident. Aici nu au cazarea pe care ar fi avut-o în zonele în care erau arondati si atunci traiesc pe strada sau în cladiri parasite”, a declarat Dominic Fritz.

Edilul a adaugat ca majoritatea persoanelor din categoria migranti au documente si drept de libera circulatie, iar Primaria Timisoara are doar rolul de a-i carantina.

Eu am rugat politia sa identifice aceste persoane, dar majoritatea au documente si, teoretic, au si dreptul de libera circulatie. L-am rugat pe viceprimarul Tabara sa avem înca o întalnire cu toate institutiile implicate, dar voi ridica problema asta si în discutiile mele la Bucuresti, unde voi pleca saptamana viitoare, pentru ca asta e o problema nationala, nu este o problema pe care poate sa o rezolve Primaria Timisoara. Noi jucam un rol pentru carantinarea unor migranti cand intra în tara, dar, dincolo de asta, nu putem juca niciun rol”, a declarat Fritz.

Peste 1.000 de migranti au fost carantinati, pana acum, la Timisoara, a mai precizat Fritz.

Am carantinat peste 1.000 de persoane care au stat o saptamana sau doua pana la un test negativ si apoi le-am predat autoritatilor. Asteptam niste raspunsuri despre felul în care crede guvernul ca trebuie cazate aceste persoane, daca guvernul ar prefera sa le cazam în pensiuni si noi sa decontam aceste costuri… Înca asteptam un raspuns. Este o problema nationala, nu este una unde Timisoara poate sa fie lasata singura, sa se descurce”, a mai declarat Fritz.

Exit mobile version