Opinia Timisoarei

Mesajul lui Dominic Fritz pentru timisorenii care vor sa se debranseze de la Colterm

TIMISOARA. Cu doar cateva zile inainte de momentul in care abonatii Colterm vor avea dreptul legal sa se debranseze de la sistemul de termoficare centralizat din Timisoara, primarul Dominic Fritz ii indeamna la… cumpatare.

Edilul a sustinut vineri ca societatea de termoficare nu va intra in faliment si a transmis un nou mesaj celor care vor sa renunte Colterm si le cere sa cantareasca bine decizia intrucat, spune el, nici sistemele proprii de incalzire nu au costuri mai mici.

CITESTE SI: Dominic Fritz, facut mincinos de administratorul judiciar al Colterm. Afirmatiile de dupa perchezitiile DNA de la Primaria Timisoara, demontate cu dovezi de firma de insolventa. Bate falimentul la usa 

Eu inteleg ingrijorarile si frustrarile celor care sunt abonati la Colterm si care au trecut nu doar prin aceasta iarna, ci si prin alte ierni. Inteleg nevoia lor de a intelege care este viitorul termoficarii si aici cred ca fiecare trebuie sa isi cantareasca riscurile, avantajele. Nu pretind ca eu stiu cel mai bine pentru fiecare care este solutia. Eu doar stiu ca, daca ne uitam in toata Europa, atunci solutia cea mai ieftina, cea mai ecologica, solutia viitorului este un sistem de termoficare centralizat. Toare orasele care au facut investitiile necesare si care au luat pasii pe care noi tocmai ii luam acum, au reusit ca in 2, 3 – 4 ani sa reduca costurile masiv. Aici fiecare trebuie sa cantareasca daca investitia intr-un sistem propriu de incalzire si costurile de gaz, care cu siguranta nu vor fi mai mici in viitor, merita sau nu. Fiecare trebuie sa cantareasca singur„, a spus primarul Dominic Fritz.

Edilul spera nu doar ca actualii abonati ai Colterm vor alege sa ramana bransati la sistemul de termoficare al orasului, ci si ca va convinge dezvoltatorii imobiliari sa lege la reteaua orasului noile constructii pe care le ridica.

Eu cred in viitor, eu cred ca va fi o solutie practica, confortabila si mai ieftina decat alte solutii si lucram in aceasta solutie. Sper ca si Colterm si celalalte companii vor reusi sa convinga nu doar abonatii individuali, dar poate chiar si investitori noi, imobiliari, sa se lege de un sistem centralizat care cu siguranta va arata cu totul altfel decat il vedem astazi„, a completat Fritz.

Va reamintim, vineri, cu doar o zi inainte de termenul pana la care Colterm trebuia sa cumpere certificatele de emisii de dioxid de carbon, administratorul special al societatii, impreuna cu primarul Timisoarei, au anuntat ca documentele aferente anului 2021 (din 1 ianuarie si pana la intrarea in insolventa, in 25 octombrie 2021) nu au fost cumparate. De asemenea, invocand Legea Insolventei, acestia au precizat ca nu mai pot cumpara certificatele EUA, intrucat acestea ar face parte din datoriile anterioare intrarii in procedura.

Reprezentantii primariei au facut si o adresa catre Administratia Fondului de Mediu, pentru a cere clarificari in acest sens, si au anuntat ca, in cazul in care se va incasa o noua amenda de zeci de milioane de euro de catre Colterm, pentru lipsa certificatelor de poluare, si aceasta va fi contestata in instanta.

CITESTE SI: Dominic Fritz: ‘Colterm nu intra in faliment’. Nu a cumparat certificatele de poluare scandente sambata si a trimis o adresa la Bucuresti. Anunta un pachet de masuri pentru iarna si alte 4 investitii in energie aflate in faza de discutii

De asemenea, au fost prezentate cateva masuri pe care Primaria si Colterm vor sa le ia pentru a asigura caldura in iarna viitoare, dar si proiecte pe termen lung menite sa revitalizeze sistemul de termoficare.
Pentru iarna 2022-2023, autoritatile anunta ca vor repara cazanele de la CET Sud si ca au inceput deja inmagazinarea gazului si achizitia de carbune. De asemenea, pana la iarna ar urma sa fie montate module termice in cladirile publice (scoli, spitale, gradinite). Se va continua si proiectul de retehnologizare a retelei, pentru a reduce pierderile de agent termic si se are in vedere o actiune concertata pentru decolmatarea instalatiilor de termoficare.

Pe termen lung, administratia Fritz a anuntat infiintarea a 4 firme, pentru implementarea unor proiecte pentru care se doreste finantare prin PNRR. Un prim proiect ar insemna infiintarea unui parc fotovoltaic, un altul presupune cumpararea de motoare de cogenerare pe gaz pentru CET Sud, al treilea construirea unei centrale hidroelectrice pe Bega, iar al patrulea cupararea a doua turbine de inalta eficienta, pentru CET Centru. De asemenea, autoritatile spun ca sunt in discutii pentru un eventual proiect de incalzire cu ajutorul apelor geotermale.

CITESTE SI: Este ultimul ceas inainte de faliment pentru Colterm. Firma de insolventa cere de urgenta administratiei Fritz sa cumpere certificatele de poluare scadente in 30 aprilie

Exit mobile version