Opinia Timisoarei

Masca si manusile devin obligatorii la Timisoara, in magazine, in spatiile administrative si in mijloacele de transport in comun. Anuntul Comitetului pentru Situatii de Urgenta

TIMISOARA. Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta a instituit obligativitatea purtarii de masti de protectie si manusi in mijloacele de transport public si in spatiile publice ori private unde se desfasoara relatii cu publicul, cum sunt spre exemplu magazinele. Nu insa si pe strada. Purtarea mastilor si a manusilor devine obligatorie, de miercuri, la Timisoara.

CITESTE SI: Armata a inceput amenajarea spitalului de campanie pentru bolnavii cu coronavirus de la Timisoara. Foto

Incepand cu data de 22 aprilie pe teritoriul administrativ al Municipiului Timisoara, se instituie obligativitatea persoanelor de a purta masca si manusi pe mijloacele de transport public si in spatiile inchise ale structurilor publice si private in care se desfasoara relatii cu publicul”, se arata in hotararea Comitetului.

Desi in documentul Comitetului pentru Situatii de Urgenta, prezentat pe pagina de Facebook a primarului Nicolae Robu, nu e specificat nimic in privinta amenzilor, edilul sustine ca in primele 3 zile nimeni nu va fi sanctionat daca va fi prins fara masca si manusi in spatiile publice. Oricum, ramane neclar si cine ar putea aplica amenzile, dat fiind faptul ca Politia Locala a fost subordonata celei nationale in starea de urgenta.

Si alte in alte localitati din Timis s-a luat decizia obligativitatii purtarii mastilor de protectie, insa in toate spatiile publice, iar acestea puteau fi nu doar cele simple chirurgicale, ci si un batic, o esarfa, un sal sau un fular care sa acopere gura si nasul.

UPDATE: La scurt timp de la anunt, primarul Nicolae Robu a venit cu precizari, privind decizia Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta care instituie obligativitatea purtarii de manusi si masti in spatiile publice inchise. Nici de asta data nu se vorbeste defel despre sanctiuni:

Se constata, pe de-o parte și constatăm asta bucurosi ca la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes, zilnic se vindeca un numar important de pacienti ce au ajuns infectati cu noul coronavirus, pe de alta parte se constata ca zilnic se imbolnavesc noi si noi cetateni si au loc, din cand in cand si decese. Si atunci trebuie sa ne protejam, trebuie sa luam masuri si ce recomanda specialistii este ca in aceste spatii inchise de pe mijloace de transport public si asa cum am spus, in spatiile diverselor structuri publice si private, inchise, in care se desfasoara relatii cu publicul, sa se poarte masca si manusi. Sigur, se invoca faptul ca nu se gasesc. Se gasesc si nu costa mult, 1,2,3 lei, dar vreau sa precizez ca se accepta si esarfe in loc de masti. Important este sa nu se transmita direct in aer ceea ce expira, respira cetatenii si respectiv atunci cand se inspira, sa existe un filtru. Asta se doreste.

In privinta manusilor, se stie ca virusul se transmite chiar mai mult decat prin aer, prin intermediul mainilor si de aceea s-a impus si purtarea manusilor. Daca se constata ca intr-adevar este dificil sa se procure manusi, evident ca se poate reveni asupra deciziei. Dar aceste hotarari cu diverse restrictii nu sunt luate de dragul de a fi luate, nu sunt facute pentru cei ce le iau, ci ele sunt adoptate tocmai pentru ca sa va protejeze in primul rand pe dumneavoastra, stimati cetateni, pe cei care ajungeti in astfel de imprejurari, in spatii inchise, unde exista un pericol de preluare a virusului de la persoane care sunt purtatoare.

Va rog sa intelegeti, asadar, vor fi trei zile de gratie, nu se vor da amenzi din prima zi, dar vrem sa se inteleaga ca trebuie luate aceste masuri pentru binele nostru, al tuturor. Daca intelegem sa ne conformam, atunci vom pune capat acestei perioade de criza cumplita care ne-a schimbat total viata si vom reveni la viata noastra normala, obisnuita, si ne vom putea bucura pe de-o parte, unii de ceilalti, socializand, doar se stie, omul este o fiinta sociala, dar pe de alta parte, de minunatul nostru oras. Asadar, va rog sa respectati si aceasta hotarare”, transmite primarul Nicolae Robu, lasand sa se inteleaga ca va reveni cu noi precizari pe marginea acestei decizii.

UPDATE: Amenzi de pana la 1.500 de lei pentru cei care nu poarta masti si manusi in mijloacele de transport, magazinele si spatiile administrative din Timisoara 

Exit mobile version