Opinia Timisoarei

Martori falsi pentru legalizarea amenzilor la Politia Comunitara! Un presupus martor al unui politist comunitar a declarat ca dormea acasa in momentul in care, potrivit spuselor comunitarului, ar fi semnat un proces verbal de amenda

Un litigiu aparent banal care s-a aflat o perioada pe rolul instantelor din Timisoara, solutionat, anul trecut, de Tribunalul Timis, a scos la iveala un obicei penal raspandit in randul unora dintre politistii comunitari din Timisoara.

Este vorba despre inscrierea unor martori falsi in procesele verbale de contraventie, pentru ca actele prin care se sanctioneaza diverse abateri savarsite pe raza municipiului Timisoara sa „imbrace” forma ceruta de lege.

Procesul verbal incriminat si semnatura falsificata

In acest caz, a carui istorie poate fi consultata in dosarul nr. 12283/325/2009, aflat in arhiva Judecatoriei Timisoara, este vorba despre un agent al Politiei Comunitare care, aflat in rondul de noapte, a depistat un camion cu o capacitate mai mare de 3,5 tone parcat pe domeniul public.

Omul legii a decis, imediat, aplicarea Hotararii Consiliului Local nr. 486/31.10.2006 privind parcarea autovehiculelor grele pe teritoriul municipiului Timisoara si a dispus amendarea soferului, care in acel moment nu era prezent prin zona, cu suma de 1.000 de lei. Pana aici, totul este ca la carte.

Partea penala a povestii intervine odata cu inscrierea in procesul verbal de constatare a contraventiei, in partea rezervata martorilor, a numelui unei persoane care la acea ora dormea acasa. Ca si cand acest exces de zel profesional nu ar fi fost de ajuns, agentul comunitar a trecut CNP-ul cartii de identitate a martorului inexistent si l-a si semnat in fals, pecetluind in final un document care ar fi trebuit sa aduca la bugetul local suma de 500 de lei. in 24 de ore. Altfel, contravenientul ar fi trebuit sa achite fix 1000 de lei…

Tribunalul Timis accepta si martori falsi in procesele verbale de contraventie

La sfarsitul lunii martie 2009, mai exact in data de 26.03.2009, agentul superior de politie comunitara Ion Meroniuc isi facea rondul de noapte in zona strazii Strandului. La un moment dat, a zarit camionul Iveco, de culoare alba, cu nr. de inmatriculare B-53-EKT, parcat exact pe domeniul public.

Intr-o secunda a decis amendarea conducatorului auto care si-a permis sa incalce HCL 486. A luat datele masinii, a pus un colant pe parbriz si s-a apucat sa redacteze procesul verbal de constatare. Ajuns la rubrica martor, Meroniuc s-a uitat in dreapta, s-a uitat in stanga, si nevazand nici un trecator pe care sa-l ia “martor de serviciu”, si-a amintit ca are un verisor la tara. Fara sa stea mult pe ganduri, a completat rubrica martorului cu numele Merce Razvan Mircea, nascut in 1973, domiciliat in Igris, comuna Sampetru Mare, dupa care a scos un carnetel unde avea notat CNP-ul cartii de identitate a “martorului”. A trecut cu atentie toate datele si, la final, a semnat. Cu sentimentul datoriei implinite si cu speranta ca macar pe luna in curs isi va face planul la amenzi, Ion Meroniuc si-a continuat rondul in cautarea de alte situatii cu potential de amenda contraventionala.

La data de 18.06.2009, pe rolul Judecatoriei Timisoara a fost inregistrata plangerea contraventionala a petentului Viorel Apostoaie, soferul masinii parcate pe domeniul public, in care acesta a solicitat anularea amenzii sau macar transformarea sanctiunii pecuniare in avertisment, motivand parcarea pe domeniul public prin aceea ca autovehiculul s-a defectat si nu a reusit sa-l tracteze la timp pe un domeniu privat. “Solicit anularea procesului verbal de contraventie, intrucat fapta retinuta de agentul constatator a fost savarsita din cauza unei defectiuni a autovehiculului, situatie in care, potrivit dispozitiilor art. 11 din OG 2/2001, caracterul contraventional al faptei este inlaturat”, a precizat petentul in plangerea adresata instantei. intr-o prima faza, Judecatoria Timisoara, prin magistratul Lenuta Sogor, a admis partial plangerea si a transformat amenda in avertisment (sentinta nr. 17614/08.12.2009), insa in recurs Tribunalul Timis a fost de acord cu motivele consilierului juridic al Primariei Timisoara, Marin Blajin, si a pastrat sanctiunea aplicata de Politia Comunitara (decizie nr. 731/14.04.2010). Judecatorul Mircea Todor a ignorat cu desavarsire marturia lui Merce Razvan Mircea, care a venit in instanta si a spus raspicat ca semnatura de martor de pe procesul verbal de contraventie nu-i apartine.

Merce Razvan Mircea a declarat ca nu a semnat procesul verbal

“Nu am semnat procesul verbal in calitate de martor, iar semnatura din procesul verbal prezentat spre vedere nu-mi apartine”, a declarat martorul fals in fata instantei de judecata. Lipsa martorului ar fi fost motiv de nulitate relativa a procesului verbal de contraventie…

Doru Spataru

„Daca este adevarata povestea, politistul va raspunde penal”

Contactat pentru a-si spune opinia vizavi de “obiceiul” unora dintre politistii comunitari de a mentiona martori falsi in procesele verbale de contraventie, pe care-i si semneaza in fals, asa cum s-a intamplat si in acest caz, directorul executiv al Politiei Comunitare Timisoara, Doru Spataru, s-a declarat surprins de cele auzite.

“Nu stiu nimic de acest caz, acuma aud pentru prima oara de acest lucru. La noi sunt sute de astfel de procese verbale si plangeri contraventionale. Pana acuma n-am fost informat despre un caz in care agentii sa fi inscris in procesele verbale martori falsi. Voi verifica dimineata si, daca acest fapt se confirma, agentul in cauza va raspunde disciplinar si, daca este cazul, chiar penal. Nici nu se pune problema protectiei! Nimeni nu este mai presus de lege!”, a precizat seful politistilor comunitari, Doru Spataru.

Exit mobile version