Opinia Timisoarei

Mandra cu nume…de oaie

Viata bate filmul! De cate ori n-am auzit aceasta expresie? Iata mai jos, exemplul, o “declaratie de dragoste ciobaneasca”, acum in prag de Valentine’s day; mai corect in prag de… romanescul nostru national… Dragobete!!!

Ilie, ciobanul satului, se apropie de mine, inconjurat de un nor de fum tabagic si de miros de “rachie buna” de la birt, tarie etichetata “doua prune albastre”! Ilie se aseza pe klupu’ (banca) de lemn din fata casei bunicii mele (desi nu l-a invitat nimeni…). Iata mai jos ce ne-am givanit (discutat) noi:
Ilie: “Buna zaua dom derector!“ Eu: „Buna Ilie…“ Ilie: „Of, of, of… ’tui mama ei da viata!“ Eu: „De ce injuri omule, viata?“ Ilie: „D’apai dom derector, sciu ca esci om cu carce s poace-mi dai s mie un raspuns, o…  expicatie!“* Eu (zambind): „Despre ce Ilie?“* Ilie (cantand, nazal) „Daspra dor s mandra mea… ca nu mai pot fara ea! Of, of!“ Eu raman… „interzis“ si nu-mi cred ochilor cand vad ca Ilie-si scoate de la chimir un fluier, pe care-l duce tacticos la coltul stang al gurii, iar in dreapta… fumega tigara! Aud apoi… turli-turrli (niste triluri penibile) scoase din fluier, si apoi, atonal, Ilie ciobanul incepe sa cante ragusit, printre dinti, cu tigara inca fumeganda:

„Stau cu oile pe geal, maaaaaaai – Si mi-s bland nu caut scandal, mai – Miorita miorita… – Frumoasa mandra fetitaaaaa!!!!” – Apoi iar… turli-turrli la fluier… Eu ma lovesc cu palma peste frunte si incep sa rad gandindu-ma: Nu-mi ajunge cati solisti vor sa cante cu filarmonica noastra, nu pot sa cred ca si Ilie vrea sa dea o… auditie!! Dar, netulburat, Ilie continua sa cante recitativul sau amoros: „Are ochii negri mici, mai – Straluc ca doi priculici, mai -Are gura ca vioara – S-o tzuc cu drag pe… mioara…” Eu… sunt… stupefiat, gandindu-ma la Ilie, ciobanul zoofil pupandu-si pe bot miorita si privind-o dragostos in ochi ei ca doi… licurici !??? Apoi, iar… turli -turli si Ilie: „- Chiar da ninge si sunt zoaie – Nimic acu’ nu ma-ndoaie – imi astept draguta-n ploaie – Mandra cu nume da… oaie…”Eh, acum, sunt complet confuz: mandra cu nume de… oaie?! Pana sa ma dumiresc, Ilie fredona mai departe: -“Mai Mioara, mai Mioara -De ce esti tu verisoara? – Verisoara mea dintai- Io-s de rasul satului, maaaai !!!”, apoi iar turli-turli si Ilie-si sterse o lacrima la coltul ochiului; se ridica grabit si pleca impleticind-se, fara sa astepte vre’ un raspuns de la mine. Eu… eram extaziat poetic, dar si oripilat muzical!

Cunosc multe femei cu nume de flori (Camelia, Brandusa, Crina, Dalia, etc), dar femeie, mandruta – iubita cu nume de… oaie?!??!! Mioara! Absolut genial! Pacat doar, ca Mioara era verisoara primara a lui Ilie – ciobanul muzical, si deci dragostea lor era… interzisa. Vorba englezului Valentin: „It’s nice to meet girl in a park, but… it’s  not nice to park meat in a girl!” Of, of, mai Dragobete mai!

Exit mobile version