Opinia Timisoarei

Manaca sanatos, evita E-urile! Vezi lista E-urilor nocive!

Daca in unele tari o parte din E-urile nocive au fost interzise, la noi in tara ele se folosesc fara nicio restrictie. Unii le ignora, altii incearca sa le evite. Un aspect este insa cert: E-urile declarate nocive trebuie evitate.

E-urile sunt substante chimice carora li s-a atribuit o cifra. Nu toate E-urile sunt nocive, doar o parte dintre ele, de aceea este important sa le identificati, cu atat mai mult cu cat riscurile aduse asupra sanatatii sunt ingrijoratoare.

Lista E-urilor rele:

E102 – tartrazina

E104 – Quinoline Yellow

E110 – Sunset Yellow

E122 – azorubina

E124 – rosu ponceau

E127 – eritrozina

E132 – idigotina

E160 – annato

E212 – benzoatul de sodiu

E223 – metabisulfit de sodiu

E250 – nitrit de sodiu

E320 – butil-hidroxi-anisol BHA

E330 – acidul citric

E338 – acid fosforic

E412 – guma guar

E421 – manitol

E440 – pectina

E452 – polifostati

E455 – difosfat

E466 – carboximetilceluloza

E555 – silicatul de aluminiu si potasiu

E621 – glutamat monosodic

E951 – aspartam

E952 – ciclamat

E102 (tartrazina) – colorant galben ce se gaseste in dulciuri, budinci, inghetate, dropsuri, bauturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snacks-uri si alte alimente colorate in galben. Este cancerigen si poate provoca tumori tiroidiene, mutatii cromozomiale, deficiente de vitamina B6 si zinc, crize de astm, urticare.

E104 (Quinoline Yellow) – colorant galben, asemanator celui de mai sus, dar nu este folosit doar in alimentatie, cat si in cosmetica spre exemplu, fiind integrat in rujuri, parfumuri.

E110 (Sunset Yellow) – intra in componenta tuturor produselor colorate in galben. Este cancerigen si poate produce tumori anale, sangerari nazale, alergii, dureri abdominale, hiperaciditate, indigestie, voma.

Exit mobile version