Opinia Timisoarei

Mai putin spatiu pentru masini, mai mult pentru oameni. Singura firma care a vrut sa deseneze primul proiect integrat de modernizare a unui cartier din Timisoara incepe treaba. Cum rezolva problema parcarilor?

TIMISOARA. „Vrem sa facem trecerea de la un cartier in care autoturismul este prioritar la un cartier pentru oameni„, spunea primarul Dominic Fritz in decembrie 2021, cand a lansat o prima licitatie pentru gasirea unei firme care sa realizeze desenele pentru primul proiect integrat de modernizare a unui cartier din Timisoara.

CITESTE SI: Administratia Fritz se pregateste de inmormantarea Colterm la Timisoara. Ortu’ popii – 70 de milioane de euro. Explicatiile administratorului special 

Este vorba de cartierul Dacia, delimitat de Calea Torontalului, Calea Circumvalatiunii, strada Gheorghe Lazar si bulevardul Cetatii.

A fost nevoie de 3 licitatii in ultimii ani si cresterea insemnata a sumei pusa la bataie de Primaria Timisoara pana cand o firma s-a inscris si a castigat ‘competitia’. TOTAL BUSINESS LAND SRL din Alba Iulia are un la dispozitie sa intocmeasca Studiul de Fezabilitate si Proiectul Tehnic pentru suma de  1.862.350 lei (TVA inclus), adica aproape 400.000 de euro.

Conform planului, in zona Dacia ar urma sa fie regandite si reamenajate spatiile verzi si parcurile, sa fie realizate locuri de joaca pentru copii sau terenuri de sport, intr-un concept unitar care tine seama de nevoile timisorenilor ce locuiesc in Dacia, transmiteau reprezentantii municipalitatii acum 2 ani.

Se va restrange insemnat spatiul pentru masini in favoarea oamenilor, sustine administratia Fritz care promite o parcare supraetajata pe strada Teiului, unde oamenii sa-si duca autoturismele.

In Dacia nu vom face interventii individuale, ci vom gandi un concept unitar pentru cel mai dens populat cartier rezidential al Timisoarei. Asta inseamna microparcuri, treceri de pietoni sigure, spatiu public cu marcaje tactile si accesibil tuturor, culoare de mobilitate, zone publice pentru facut miscare si pentru copii si pentru adulti. Un cartier cu mai mult spatiu pentru oameni. Avem si solutii pentru parcari si pregatim un proiect de parcare multietajata, pe str. Teiului„, transmite primarul Dominic Fritz.

Pentru a implementa proiectul, municipalitatea nu are deocamdata bani. Si-ar dori sa acceseze fonduri prin noul Program Operational Regional.

In zona Dacia au mai fost facute interventii de-a lungul anilor

La inceputul anului 2020 a fost dat in folosinta un loc de joaca modernizat in parcul din zona Dacia. Acolo, pe langa echipamentele reconditionate, au fost instalate altele noi, au fost plantati si copaci, a fost montat si un gard de protectie exterioara si a fost amenajat si un teren de baschet. Valoarea totala a lucrarilor facute la locul de joaca a fost de 285.000 de lei.

Fantana din zona Dacia a fost modernizata in 2020. Au fost schimbate sistemele arteziene si complet refacuta structura fantanii, iar jeturile de apa iluminate in mai multe culori.

Fantana ornamentala din zona Dacia a fost refacuta de firma HIWATERS din Ramnicu Valcea. Valoarea lucrarii a fost de 527.378 lei fara TVA.

Tot in zona este in plin proces de modernizare si cinematograful.

 

 

Exit mobile version