Opinia Timisoarei

Macel pe Calea Bogdanestilor, la Timisoara. Se taie 167 de copaci pentru dezvoltarea in forta

TIMISOARA. Dupa ce au anuntat ca vor salva fiecare copac valoros din calea dezvoltarii in forta a orasului si chiar au mutat cativa in aprilie, reprezentantii administratiei Fritz au autorizat taierea a 167 de arbori pe Calea Bogdanestilor, aflata in santier.

Admitem din capul locului ca, pe unele santiere, unii copaci vor fi taiati. Sigur ca incercam sa salvam cat mai multi copaci si sa plantam cat mai multi copaci. Recent, pentru largirea la 4 benzi de pe Prezan si crearea unui nou sens giratoriu, a fost nevoie sa taiem cativa brazi din intersecția Prezan-Urseni, lucru care a revoltat multi timisoreni – lucru de inteles. V-am auzit si vrem sa facem mai bine de acum incolo. Asta am facut acum, cu mai multi arbori de pe Bogdanestilor – si ne vom stradui sa facem operatiuni de mutare a copacilor de cate ori va fi posibil„, spunea in urma cu cateva luni viceprimarul Timisoarei Ruben Latcau.

Zeci de copaci, intre care si nuci, care au un regim special, fiind protejati prin lege speciala, au cazut sub drujbele muncitorilor pe Bogdanestilor in ultimele zile, iar imagini cu arborii pus la pamant au fost postate pe retelele de socializare.

Era parte din proiect si aceasta taiere de copaci, erau foarte multi pomi fructiferi, pruni, peri si corcodusi, care nu se planteaza in mod normal pe domeniul public, dar au fost plantati prin anii ’60 – ’70 – ’80. 

167 de arbori sunt cuprinsi in proiect pentru a fi taiati, unii cu valoare mai mare au fost relocati, cum am mutat si acel tei. Nucii au regim special, intr-adevar, dar am avut avizul pentru taiere, unii nu pot fi mutati, au 50 de tone, pentru a putea fi mutati ne-ar trebui o macara de foarte mare capacitate, din pacate nu putem muta toti pomii.
Oricum proiectul contine replantarea de copaci si la sfarsit vor fi plantati 336 de copaci. Regretam situatia dar, din pacate, nu se poate face extinderea unui bulevard fara sa avem si astfel de taieri„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Ruben Latcau, viceprimarul Timisoarei.

FOTO: Denisse Neacsu, Mircea FiceaRadu Cosma

Va reamintim, santierul pentru modernizarea bulevardului Calea Bogdanestilor din Timisoara a inceput in luna martie.

SYLC CON TRANS, ca lider de asociere, si S.C. LONGHERSIN S.R.L. au castigat lucrarea pentru transformarea Caii Bogdanestilor in  primul bulevard din oras cu linii de tramvai inierbate.

Conform proiectului, lucrarea de „Reabilitarea liniilor de tramvai si modernizarea tramelor stradale in Municipiul Timisoara, Traseu 5, Calea Bogdaneastilor” cuprinde reabilitarea liniei cale de tramvai, care va fi dubla si se va amplasa in axul strazii, in platforma proprie, largirea la 2 benzi pe sens a carosabilului, amenajarea de trotuare, piste pentru biciclete si de zone verzi, aducandu-se astfel o contributie substantiala la reducerea emisiilor de poluanti in atmosfera, reducerea prafului, a nivelului de zgomot si implicit la cresterea confortului si sigurantei circulatiei. Se vor realiza 2,1 km linie cale dubla de tramvai – 0,2 km linie cale simpla de tramvai – 35.900 mp suprafata carosabila modernizata – 7 bucati statii de tramvai – 12.220 mp suprafata trotuare – 4000 m piste pentru biciclete”.

 

Modernizarea Caii Bogdanestilor si a statiilor STPT de pe traseu aduce si o premiera la Timisoara. De-a lungul bulevardului, in cele 7 statii, vor fi montate automate pentru bilete.

Transformarea completa a Caii Bogdanestilor va costa de 98.100.00 fara TVA, adica putin peste 24 de milioane de euro, bani proveniti in mare parte din fonduri europene, contractul de finantare fiind iscalit inca din 2019.

Santierul ar trebui sa fie gata in vara lui 2023.

Exit mobile version