Opinia Timisoarei

‘Ma puneti sa arunc la gunoi 600.000 de euro’. Cu program pana la 1.00 noaptea, Primaria vrea sa lase terasele din Timisoara fara lumina, pentru ca oamenii ‘sa simta natura’. Raspunsurile sfidatoare ale city-managerului si arhitectului sef la dezbaterea pe noul Regulament

TIMISOARA. Noul regulament de functionare a teraselor, propus de administratia Fritz, este pe cale sa duca la sapa de lemn proprietarii de terase, fie ei din zona centrala ori din restul orasului. O spun chiar cei care administreaza astfel de afaceri si care se tem ca, fara curent electric in locatii si cu umbrele de pe care va curge apa in capul clientilor, se vor indrepta spre faliment. Oamenii au semnalizat problemele la dezbaterea pe noul Regulament de functionare a teraselor din Timisoara intocmit de primarie.

Una dintre prevederile cuprinse in regulamentul propus de Primarie si de care toti reprezentantii localurilor s-au plans este aceea ce interzice bransarea teraselor la curent electric, ceea ce presupune, automat, ca acestea nu vor mai putea fi luminate, pe timpul serii, si nici incalzite iarna. Iar aceasta in conditiile in care, in zona centrala programul zilnic de functionare este pana la ora 24.00, iar in weekend pana la 1.00. Asta chiar daca, de cele mai multe ori, mai ales vara cand temperaturile sunt foarte ridicate in timpul zilei, cei mai multi dintre clienti aleg sa iasa la terase abia dupa lasarea intunericului, ca sa se racoreasca. In plus, daca trebuie sa respecte dimensiunile impuse pentru umbrele, reprezentantii teraselor se plang ca, atunci cand va ploua, apa se va scurge direct in capul clientilor.

CITESTE SI: Asezarea meselor unde li se scurge-n cap clientilor apa de ploaie, autorizatiile tot cu dosar cu sina la ‘muzeul ghiseelor’, fara program de spalare a strazilor. Patronii de terase acuza de lipsa de viziune noul Regulament al Primariei Timisoara

Autoritatile locale le-au transmis patronilor nemultumiti ca terasele nu sunt livingurile personale ale nimanui, ci doar mobilier amplasat pe spatiul public si ca trebuie sa se bucure mai mult de natura. Iar pentru a se incalzi, li s-a sugerat sa amplaseze butelii intre mese, chiar daca sunt mai periculoase, doar sa nu se branseze la reteaua de curent electric.

Terasa nu este un living personal al nimanui. Terasa este o terasa, stai pe terasa, te bate vantul, niciunde in lume nu trebuie sa stam pe terase si sa nu ne atinga o pala de vant sau un strop de ploaie.

Eu cred ca asta e farmecul, sa stai in terasa sa percepi spatiul de afara. Ar trebui un pic lucrurile reduse la ceea ce terasa este – o zona pe care o ocupi din domeniul public – si care se subordoneaza spatiului public. In toate orasele Europei, terasele nu sunt atat de elaborate ca la noi„, le-a spus Gabriel Almajan, arhitectul sef al Timisoarei, patronilor nemultumiti.

Viziunea administratiei este ca o terasa este un mobilier plasat pe domeniul public, nu altceva. La incalzitoare… exista si pe baza de propan, butan, gaz. Nu e chestiune de pericol, vorbim de bransarea la curent„, a completat city managerul Matei Creiveanu.

In plus, reprezentantii localurilor sunt nemultumiti si de faptul ca, pe strazile pietonale din zona centrala, ar urma sa fie obligati sa pastreze culoare de cel putin 2 metri de la cladiri. Iar asta ar insemna ca terasele sa mai poata fi desfasurate pe doar 2-3 metri, spatiu insuficient, dat fiind faptul ca strazile sunt inguste, iar terasele ar ajunge aproape lipite unele de altele pe mijlocul lor. Mai mult, ar incurca aprovizionarea, iar in unele cazuri chiar masinile de interventie in caz de urgenta.

O alta nemultumire a patronilor a fost interzicerea muzicii live pe terase, dar si programul redus de functionare in afara zonei istorice, adica in cartiere, care e pana la orele 22.00.

Patron de terasa in centrul istoric: Ma puneti sa arunc la gunoi 600.000 de euro

Un caz aparte il reprezinta amplasarea uneia dintre terasele din Piata Libertatii. Dupa ce a contribuit la reabilitarea cladirii in care functioneaza localul si a facut amenajari, proprietarul acesteia ar urma sa fie obligat sa renunte la terasa intrucat aceasta este asezata peste… o parte din baile turcesti descoperite in timpul reabilitarii pietei si care au fost mai apoi acoperite si doar… marcate printr-un pavaj distinct.

Cand ne-am apucat de construit, noi am cerut avizele de la Urbanism. Nu ne-a spus nimeni ca acolo nu o sa putem sa tinem terasa. Am facut o investitie imensa acolo, daca nu, cladirea ar fi picat. Am reparat toata cladirea, si acum sa aflam ca nu avem voie cu terasa acolo? Numai noi am investit peste 500.000 de euro. Daca ar fi fost pusa in valoare acea zona, sa fi pus mesele pe langa… Nimeni nu a stiut ca sunt bai turcesti. Cu asemenea investitie, ne interziceti activitatea de pe o zi pe alta. Noi in prezent avem autorizatie acolo. Dupa 11 luni de activitate, ma puneti sa arunc la gunoi inca 100 de mii de euro, cat a costat amenajarea terasei„, a spus reprezentantul localului, in cadrul dezbaterii.

Cu toate acestea, reprezentanii administratiei nu au parut deloc impresionati.

Trebuie gasita o solutie de amplasare a terasei care sa lase descoperite acele vestigii. Nu sunt multe locatii in care poti duce un turist sa viziteze Timisoara. Poate pentru dumneavoastra sunt doar niste pavaje, dar pentru cei care vin si sunt interesati de istorie e un loc care merita vazut„, a spus consilierul local Paula Romocean, completata de city-managerul Matei Creiveanu, care l-a indrumat pe patron sa isi mute activitatea in interior, acolo unde de asemenea a investit. Vara insa clientii isi doresc sa stea afara, pe terasa, nicidecum inauntru.

***
Va reamintim, dezbaterea publica pe marginea noului regulament de functionare a teraselor din Timisoara s-a desfasurat la cererea proprietarilor de terase, care au identificat o serie de neajunsuri, dar si paragrafe intregi copiate din vechiul regulament. Acestia au trimis si o scrisoare deschisa administratiei Fritz cu privire la prevederile nou reglementate.

In cadrul dezbaterii, care a durat aproape 3 ore si jumatate, nu s-a luat decizia modificarii vreunui articol din Regulament, insa reprezentantii autoritatilor locale au precizat ca vor analiza propunerile primite si ca urmeaza sa anunte eventualele modificari adoptate, inainte ca proiectul sa fie votat in plenul Consiliului Local.

Proiectul poate fi consultat integral pe site-ul Primariei Timisoara

Exit mobile version