Opinia Timisoarei

Lucrarile la fatada Operei din Timisoara vor costa mai mult. Travertinul trebuie schimbat in mare parte, nu mai poate fi reconditionat

TIMISOARA. Cei aproximativ un milion de euro alocati pentru repararea fatadei cladirii Palatului Culturii din Timisoara nu vor fi suficienti. In ianuarie au fost ridicate schelele, iar muncitorii au trecut imediat la treaba. Insa surpriza a fost una deloc placuta, dupa ce s-a constatat ca placile de travertin nu pot fi reconditionate, in marea lor majoritate.

CITESTE SI: Restrictii in trafic pe cea mai tranzitata sosea din vestul tarii, intre Cosava si Cosevita. Anuntul DRDP Timisoara 

Doar placile care imbraca arcada pe interior vor putea fi refolosite, restul urmand sa fie inlocuite. Cand s-au constatat aceste probleme, s-a oprit lucrul in asteptarea unui nou aviz de la Ministerul Culturii.

Abia am inceput lucrarile (la Palatul Culturii – n.r.). Am primit avizul, sper ca l-a adus Catalin (Catalin Iapa – fostul consilier al primarului Nicolae Robu, acum secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii – n.r.), dar stim ca s-a dat aviz favorabil. In acest an se va incheia lucrarea. Aici e o mobilizare exemplara, dar sunt momente in care nu se poate lucra din diferite motive. A fost aviz pana la un punct. Era avizat sa se refoloseasca travertinul existent si pentru asta trebuie dat jos, dus in laborator, supus unei expertize si apoi cel care poate fi pus la loc,sa fie pus, celalt inlocuit. Cand s-a trecut la aceasta operatiune s-a constatat ca tot se sfarama si atunci cu poze si filmulete s-a mers la Ministerul Culturii si s-a cerut aviz pentru schimbarea integrala. Si pana a venit avizul ne-am oprit. Trebuie travertin nou. Nu stiu cum o sa stabilim, probabil va trebui licitatie, nu stiu. Daca nu te incadrezi trebuie sa faci o noua licitatie. Numai cel din interiorul arcadei ramane. Chiar daca unele placi nu sunt degradate, si sunt placi care nu au foisuri, cand s-a icnercat sa fie desprinse s-au sfaramat si atunci s-a mers la comisie. De acum se va putea lucra. Am vorbit aseara cu ministrul Culturii si i-am explicat ca avem nevoie de aviz sa putem da drumul la lucrari, ca daca vine vreun control trebuie sa aratam documentul. Aici a fost o mobilizare exemplara. Ne grabim. Credeti ca eu nu imi doresc sa fie gata? Nu s-a putut lucra pentru ca astazi a venit avizul. Nu o sa tina 20 de oameni acolo. De acum e unda verde sa se dea jos tot si sa se pregateasca pentru montarea noului travertin. Mai e mult pana ajungem sa se poata monta„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Edilul a precizat ca vor fi costuri mai mari decat cele initiale, insa nu a putut preciza cu cat va creste pretul lucrarii.

Dupa ce in toamna anului trecut s-a semnat contractul pentru ‘Lucrari suplimentare la fatada Palatului Culturii din Timisoara’, la inceput de an, imediat ce targul de Craciun s–a sfarsit, au fost montate schelele pe toata fatada Operei.

Va fi renovatat fatada, insa se vor face si lucrari de consolidare. Pentru ca fatada sa fie refacuta, va fi desfiintata si terasa care se afla acum langa Palatul Culturii. Pe langa fatada, vor fi inlocuite si cele 2 trepte de la intrarea in Opera, precum si usile. Muncitorii care vor schimba fata imobilului simbol al Timisoarei vor fi deopotriva romani si vietnamezi.

Costurile pentru intreaga operatiune s-au ridicat initial la 3.919.405 lei +TVA, bani de la bugetul local. Firma care se va ocupa de lucrare este Alex Dia Construct, pe partea de executie, si subcontractorul Titzunaco SRL, pe partea de proiectare.

Constructia cladirii Palatului Culturii a inceput in 1871, dupa planurile renumitilor arhitecti vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase sali de teatru din Europa – Budapesta, Viena, Odessa) si a fost terminata in 1875.

Reprezentatia inaugurala a avut loc la 22 septembrie 1875 (in limba maghiara), urmata la 25 septembrie 1875 de cea in limba germana.

Doua incendii de proportii au devastat cladirea. Primul a avut loc in 1880 si reconstructia a durat pana in 1882, pastrandu-se integral forma originala a cladirii, construita in stil „Renaissance”. Dupa cel de-al doilea incendiu – 1920 – au mai ramas intacte doar aripile laterale ale cladirii. Reconstructia s-a facut dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, pastrandu-se stilul original numai la fatadele laterale, fatada principala si sala de spectacole imbracand stilul neobizantin caracteristic arhitecturii romanesti a timpului.

Refacerea fatadei se va face in etape, dar Opera nu va reveni la infatisarea de odinioara.

Exit mobile version