Opinia Timisoarei

Lucrarile la bloc, motiv de scandal pentru locatari. Mansardarea nu se poate face decat cu acordul tuturor proprietarilor

TIMISOARA. Zicala „Ai un vecin linistit, ai o viata linistita“ nu se potriveste deloc cu viata de bloc de la Timisoara. Multi locatari refuza sa fie de acord cu vecinii lor intr-o problema care vizeaza binele intregului bloc.

Asa se face ca foarte multi administratori care au incercat sa-i convinga pe timisoreni sa isi mansardaze blocurile au fost nevoiti sa o lase mai moale ori sa renunte la idee, de gura vecinilor.

Situatiile pot fi diferite. Unii locatari refuza sa se puna de acord cu majoritatea vecinilor din motive intemeiate, iar altii pur si simplu vor sa arate ca sunt mai incapatanati. In orice caz, pentru lucrari precum mansardarea unui bloc, este nevoie de acordul tuturor proprietarilor, potrivit noii Legi a cadastrului si a proprietatii imobiliare. In cazul lucrarilor care nu presupune vanzarea propriu-zisa, este necesar doar acordul celor implicati.

Dana Malcoci administreaza un bloc cu doua scari pe strada Mierlei din Timisoara. incearca de anul trecut sa-i convinga pe toti locatarii sa fie de acord cu mansardarea, iar din 40 de proprietari, unul singur este „Gica contra“. Ea a obtinut o oferta de a mansarda blocul in schimbul unor lucrari cum ar fi repararea acoperisului, termoizolarea si renovarea casei scarii.

Am unul care e impotriva si spune ca si-a renovat apartamentul pe interior si ca nu mai are nevoie sa fie izolat si pe exterior. Oamenii din bloc s-au hotarat sa tina o adunare sa ii explice situatia si se pare ca ar exista posiblitatea de a-l da in judecata pentru obligatia de a face“, explica administratorul.

Astfel de probleme sunt insa la tot mai multe blocuri din Timisoara. Motivele celor care nu vor sa fie sub nicio forma de acord cu vecinii lor sunt uneori puerile.

Mi-au auzit urechile tot felul de chestii. Ne-au spus unii ca de ce sa se imbogateasca cel care face mansarda, ca o sa darame blocul, o sa ia foc si o sa ii inunde pompierii, firma sa bage bani in banca pentru garantie, sa se faca mai multe lucrari care cu siguranta ar fi depasit valoarea investitiei. Astea deja sunt probleme zilnice, vesnicile discutii intre vecini“, ne-a mai spus Dana Malcoci. In plus, administratorii de bloc sunt de parere ca de multe ori este si rea-vointa din partea oamenilor, nu este vorba numai despre lipsa de bani.

Corneliu Jurma administreaza si el un bloc pe strada Chiriac si nu poate continua un proiect din mansardare din cauza unui vecin care are probleme psihice. Barbatul este schizofrenic, spune Jurma, si la orice decizie luata de asociatie, el este impotriva.

Am refacut si instalatia de gaz pe casa scarii si am schimbat-o, el nu i-a lasat pe muncitori in apartament. Acum sta in frig. Nu avem ce sa-i facem, pentru ca nu are pe nimeni. El face si misto, isi cam bate joc de noi“, a explicat Corneliu Jurma.

Pe strada Timis nr. 20 este o alta situatie. Administratorul blocului a obtinut o autorizatie de la un notar din Oradea, insa blocul arata ca dupa razboi. Emil Crateanu este impotriva mansardarii deoarece cladirea este plina de crapaturi si s-ar putea sa nu mai suporte inca un etaj.

Au toate aprobarile, nu stiu cum le-au obtinut, ca blocul este din 1972, din categoria a doua, e crapat prin multe locuri. Le-au promis celor de la etajul 4 cate 1.000 de euro ca sa semneze. Eu stau la etajul 3, dar refuz sa semnez, pentru ca sunt si falsuri facute, unii chiriasi au semnat in locul proprietarilor. Nu are nimeni dreptul sa ne fenteze“, explica revoltat barbatul.

Vecinii nehotarati trebuie sa aiba motive intemeiate

Avocatii spun ca problema se poate rezolva imediat si ca cei care nu sunt de acord trebuie sa aiba motive intemeiate pentru asta, nu sa-i intarzie aiurea pe vecini.

Pot fi dati in judecata pentru ca nu-si pot exercita in mod abuziv dreptul pe care il au. Ei trebuie sa aiba o justificare, nu pot sa spuna ca nu sunt de acord doar pentru ca nu vor. Daca exista un interes major, se poate actiona in judecata. Orice individ poate sa se supuna oricarui proiect. Pana la urma, este tot vointa majoritatii“, a explicat avocatul Florin Kovacs.

Petru Olariu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara spune si el ca sunt multe cazurile in care timisorenii sunt impotriva vecinilor lor, unii pe motive intemeiate, altii din motive surprinzatoare.

Olariu spune ca fiecare om are dreptul sa decida asupra bunului sau, mai ales ca atunci cand e vorba de mansardare, firma implicata nu prea ofera garantie.

Mansardarea nu se poate face decat cu acordul tuturor proprietarilor, deoarece vanzarea unui bun nu se poate face cu o majoritate simpla. Daca este vorba de lucrari de reparatii la bloc, instalatii de incalzire sau altele, se decide cu jumatate plus unu si in momentul in care se face lucrarea si proprietarii nu platesc, se poate actiona in instanta“, a declarat Petru Olariu.

Exit mobile version