Opinia Timisoarei

Lucrarile de pe strada Gh. Lazar din Timisoara, facute ilegal? Plangere penala pe numele primarului Dominic Fritz si a vicelui Ruben Latcau

TIMISOARA. Strada Gheorghe Lazar din Timisoara a trecut, vara trecuta, prin ample lucrari de modernizare, pentru reorganizarea circulatiei rutiere si pietonale, pe tronsonul cuprins intre Calea Circumvalatiunii si bulevardul Cetatii.

CITESTE SI: Treceri de pietoni suprainaltate si semaforizate, 64 de noi locuri de parcare cu plata si piste de biciclete pe carosabil. Un nou santier va da peste cap traficul, la Timisoara

Practic, printre cele mai importante interventii s-au numarat mutarea pistei de biciclete de pe trotuar pe carosabil, trasarea locurilor de parcare paralel cu bordura, refacerea carosabilului, dar si suprainaltarea unor treceri de pietoni si montarea de semafoare.

Conform legii, pentru toate aceste lucrari, ar fi fost nevoie eliberarea unei autorizatii de construire, intrucat orice modificare a prospectului unei strazi necesita un astfel de document. Cu toate acestea, Primaria Timisoara sustine ca nu a fost nevoie de o astfel de autorizatie, intrucat lucrarile au fost realizate in cadrul ‘programului de reparatii si intretinere a strazilor’.

Lucrarile pe Bd. Gh. Lazar au fost executate in cadrul programului de reparatii si intretinere a strazilor, trotuarelor, aleilor, podurilor, pasajelor, pasarelelor din municipiul Timisoara si infrastructurii intrainstitutionale a municipalitatii„, se arata intr-un raspuns transmis catre opiniatimisoarei.ro de reprezentantii Primariei Timisoara la o solicitare in baza legii 544/2001.

In Regulamentul privind receptia lucrarilor de intretinere drumuri si poduri, „lucrarile de intretinere sunt definite ca fiind totalitatea activitatilor de interventie ce se executa in tot timpul anului, determinate de uzura sau degradarea normala a drumurilor de interes natiinal si intralatiilor afectate in conditii normale de exploatare ori de actiunea agentilor de mediu, activitati ce au ca scop asigurarea conditiilor tehnice decesare desfasurarii circulatiei rutiere in siguranta, precum si mentinerea patrimoniului public in stare permanenta de curatenie si aspect estetic corespunzator, care nu necesita expertizare tehnica, nu modifica si nu afecteaza structura de rezistenta si/sau aspectul arhitectural al constructiei, nu intervin asupra caracteristicilor initiale ale acesteia din punctul de vedere al cerintelor fundamentale aplicabile, nu maresc valoarea constructiei si se executa fara autorizatie de construire„.

Or, pe tronsonul pe care s-au facut interventii au fost desfiintate spatii verzi, au fost create 4 benzi de circulatie, pista de biciclete a fost mutata de pe trotuar pe carosabil, statiile pentru transportul public au fost scoase din alveole, fiind marcate pe carosabil, au fost suprainaltate treceri de pietoni si au fost montate semafoare la intersectia strazilor Timis si Teiului, toate acestea ducand la modificarea prospectului strazii.

Potrivit legii nr. 50/1991, autorizatia de constructie trebuie obligatoriu eliberata pentru:

lucrari de construire, reconstruire, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora
– lucrari de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare a cladirilor declarate ca fiind monumente istorice
– lucrari, amenajari si constructii cu caracter provizoriu, de tipul chioscuri, tonete, cabine, panouri de afisaj, firme si reclame, copertine, pergole, necesare in vederea organizarii executarilor lucrarilor de baza, daca nu au fost autorizate odata cu principala constructie in jurul carora sunt amplasate.

Conform Codului Penal, „efectuarea unor lucrari de construire, modificare, modernizare sau reabilitare a drumului public ori de amenajare a accesului rutier la drumul punlic, fara autorizatie de constructie eliberata in conditiile legii ori cu incalcarea conditiilor stabilite in autorizatie se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda„.

O plangere penala in care se reclama incalcarea legii de catre reprezentantii primariei in privinta lucrarilor de pe strada Gheorghe Lazar a fost inaintata procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara de catre o angajata inca din toamna anului trecut. Printre cei pe numele carora a fost depusa plangerea se numara primarul Dominic Fritz si viceprimarul Ruben Latcau.

Ramane de vazut daca cercetarile vor conduce la inceperea urmaririi penale pentru faptele reclamate sau nu.

 

Exit mobile version