Opinia Timisoarei

Lovitura pentru Dominic Fritz. Premiul de 30.000 de euro pe care i l-a oferit la Timisoara presedintei Maia Sandu, in atentia Centrului Anticoruptie din Republica Moldova

Maia Sandu asteapta verdictul Centrului National Anticoruptie (CNA), inainte de a primi efectiv in cont cei 30.000 de euro acordati la Timisoara prin primarul Dominic Fritz.
CNA urmeaza sa comunice daca e legal ca sefa statului sa beneficieze asemenea premii.

Saptamana trecuta, Maia Sandu a devenit prima laureata a premiului „Timisoara pentru valori europene”, inventat de administratia Fritz. Distinctia include si o remunerare financiara in valoare de 30.000 de euro, iar subiectul a starnit mai multe controverse in spatiul public, inclusiv critici precum ca un sef de stat nu poate beneficia de asemenea premii in bani, noteaza realitatea.md.

CITESTE SI: Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit premiul ‘Timişoara pentru Valori Europene’: Orasul dumneavoastra are o semnificatie profunda in istoria moderna a Europei, reprezinta un simbol al valorilor europene. Video

Autoarea Legii Integritatii din Republica Moldova, Cristina Ciubotaru, fosta directoare adjuncta la CNA, afirma ca nu exista dubii asupra faptului ca Maia Sandu ar comite o ilegalitate daca ar intra in posesia banilor.

Banii niciodata nu pot fi considerati cadouri admisibile. Transmiterea cu titlul gratuit este cadou. Ei i-au fost transmisi cu titlul gratuit, iau fost daruiti acesti bani. Ce inseamna au fost inmanati ca premiu? Banii sunt un cadou inadmisibil, nu exista o a treia categorie premiu. Premiul este o forma a cadoului”, a transmis Cristina Ciubotaru, care a mai spus ca primaria din Timisoara a precizat ca banii au fost colectati de la sponsori.

Presedinta Comisiei Juridice, Numiri si Imunitati din Parlamentul Moldovei, Olesea Stamate, care a fost si consiliera Maiei Sandu, crede ca exista loc de interpretare, atat timp cat, pe langa cei 30.000 de euro, premiul mai include o diploma si o medalie.

La moment Legea integritatii spune ca banii nu pot fi acceptati. Nu este ceva care se admite, dar nu este un cadou. Este parte a unui premiu, o diploma cu suma respectiva de bani. O situatie care nu este intrutotul reglementata de lege. Legea nu poate sa reglementeze toate situatiile care apar. Atunci vom aplica legea prin interpretare si vom vedea care este solutia”, a precizat Olesea Stamate.

VIDEO: George Stefanita

Ramane de vazut ce raspuns va da Centrul National Anticoruptie.

La salariul pe care il are in prezent Maia Sandu, pentru 30.000 de euro presedinta Republicii Moldova ar trebui sa munceasca 2 ani si jumatate.

Cel mai scump cadou pe care l-a primit Maia Sandu, anul trecut, in calitatea ei de presedinte este o vaza din cristal poleita cu aur, daruita de presedintele Cehiei si evaluata la 26.000 de lei moldovenesti (1.355 de euro). insa, potrivit legii, sefa statului nu are dreptul sa o ia acasa decat daca se decide sa o rascumpere.

Exit mobile version