Opinia Timisoarei

Lovitura naucitoare data ‘baietilor destepti’ din energie la Timisoara. Operatiune DIICOT pe urmele unui prejudiciu de peste 17 milioane de dolari. VIDEO

TIMIȘOARA. Operațiune fulger a procurorilor DIICOT Timișoara și a polițiștilor de la Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor, respetiv a celor de la Serviciul Combaterea Criminalității Informatice.

CITESTE SI: A ars biserica de lemn de la Muzeul Satului Banatean din Timisoara. Avea aproape 300 de ani. VIDEO

66 de percheziții au avut loc miercuri dimineață în Timiș și alte 7 județe din țară, inclusiv în București, la mai multe persoane suspectate de implicare într-o grupare infracțională care, spun procurorii, a cauzat un prejudiciu de aproape 18 milioane de dolari.

Descinderile s-au desfășurat atât la sedii de firma, cât și în locuințe private.

VIDEO: George Stefanita

Anchetatorii vorbesc în acest caz, deocamdată, de infracțiunile de delapidare cu consecințe deosebit de grave, folosirea cu rea credință a bunurilor societății, în folos propriu, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat.

Din anchetă procurorilor DIICOT și a polițiștilor de la combaterea crimei organizate a reieșit că, începând cu 2018, doi administratori ai unei societăți comerciale au inițiat un proiect dedicat energiei regenerabile.
Lor li s-au alăturat și mai mulți specialiști în domeniul informatic, contabil și fiscal și ar fi înființat un grup infracțional organizat pe mai multe paliere. Apoi, au început să convingă diverși investitori din țară să contribuie la finanțarea proiectul, plătind cu criptomonede într-un portofel virtual al firmei care gestiona afacerea.
Numai că parte din banii intrați în conturile firmei erau transferați mai departe în portofelele electronice personale ale membrilor grupării. Apoi, erau scoși prin conturi ce fuseseră înființate în diverse paradisuri fiscale. O parte din criptomonede erau retrase sub formă de bani din ATM-urile speciale din oraș.

Prejudiciul estimat de procurorii DIICOT se ridică la 66 de milioane de lei, adică peste 17 milioane de dolari. Anchetatorii susțîn că banii astfel obținuți erau folosiți la cumpărarea de imobile, autoturisme, excursii, dar se acordau și așa zise împrumuturi apropiaților și angajaților firmei.

La perchezițiile făcute astăzi la sediile firmelor și la locuințele suspectiilor au fost ridicate unități de calculator, dar și zeci de documente.
15 persoane vor fi duse în față procuroriilor DIICOT Timișoara pentru audieri.

Exit mobile version