Opinia Timisoarei

Lovitura fara precedent in instanta pentru Dominic Fritz. Primarul, obligat sa dea drumul construirii bazei sportive din zona Lipovei la Timisoara, proiect pe care il blocase

TIMISOARA. Sentinta definitiva in procesul intentat de firma Bauerhof Primariei Timisoara, dupa ce Dominic Fritz a decis sa opreasca proiectul privind construirea unui complex sportiv de cartier in Calea Lipovei, mostenit de la vechea administratie cu licitatia finalizata, pentru care insa chiar el a semnat contractul cu antreprenorul.

Apoi a taraganat lucrurile un an si jumatate pretinzand ca vrea sa faca niste modificari in proiect, iar in vara anului trecut a solicitat companiei care a castigat proiectul sa renunte de bunavoie la lucrare.

CITESTE SI: Schimbarea la fata a Pieței Victoriei din Timisoara dorita de administratia Fritz va fi decisa de un juriu format din 3 experti straini, arhitecti din Timisoara si viceprimarul Ruben Latcau. Au de ales din 30 de propuneri 

Printr-o notificare semnata de primarul Dominic Fritz si viceprimarul Ruben Latcau, firmei Bauerhof Agrobanat i s-a cerut sa accepte rezilierea contractului pe cale amiabila.

Tinand cont ca aplicarea formulelor de ajustare a preturilor pentru restul ramas de executat inseamna ajustarea valorii totale a contractului nr. 268/16.12.2020 in suma de 20.656.105,22 lei fara TVA, care nu va acoperi cresterile reale ale costurilor, Municipiul Timisoara, in calitate de Achizitor, va instiinteaza cu privire la solicitarea de incetare de comun acord a contractului nr. 268/16.12.2020, in baza art 1270 alin (2) din Codul Civil: „(2) Contractul se modifica sau inceteaza numai prin acordul partilor ori din cauze autorizate de lege” inainte de a produce efecte de ordin tehnic, juridic si financiar din cauza faptului ca executarea contractului este apreciata ca fiind prea oneroasa pentru bugetul local in conditiile schimbarii exceptionale a imprejurarilor avute in vedere la incheierea contractului„, se arata in notificarea transmisa firmei Bauerhof Agrobanat in iunie 2022.

De asemenea, primaria invoca doua ordonante ale Guvernului, in motivarea solicitarii, iar asta desi, conform documentelor, banii ceruti in plus de catre firme, odata cu cresterea preturilor la materia prima, puteau fi recuperati de catre Primarie din bugetul de stat. Dar, se pare ca administratia Fritz nu era la zi cu legislatia.

Mai mult, Dominic Fritz si Ruben Latcau s-au ‘spalat pe maini’ de proiect si l-ar fi ‘pasat’ brusc in responsabilitatea viceprimarului Cosmin Tabara.

Contractul s-a semnat in 16.12.2020 de catre domnul Fritz, urmand ulterior sa dea ordinul de incepere pentru lucrari. In 2021 am avut o serie de intalniri cu domnul Fritz, la care nu s-a concretizat nimic. Spre finalul anului, a fost chemata doamna administrator al societatii, dar… la domnul Tabara, asadar partea de responsabilitate au mutat-o la domnul Tabara, dar fara documente, el nici nu cunostea situatia, ca s-a trezit cu ea.
Societatea a platit tot ceea ce inseamna taxe si garantii, peste 100.000 de lei, desi nu s-a dat ordinul de incepere a lucrarilor. Spre toamna anului 2021, a aparut ordonanta de ajustare a preturilor la materiale, am solicitat aceasta ajustare, dar Primaria a refuzat sa respecte legea, eschivandu-se de la semnarea actului aditional.
Noi am fost foarte deschisi. Noi nu cerem altceva decat sa se respecte contractul. Acum 2 luni a aparut ordonanta 47, care, din nou, face ajustarea preturilor si permite ca toate costurile suplimenatre sa fie decontate de la bugetul de stat.
Nu consideram ca rezilierea de contract e… pe cale amiabila si cu acordul partilor„, explica in iunie 2022 pentru opiniatimisoarei.ro Teodor Pasici, reprezentantul firmei Bauerhof Agrobanat SRL, cea care a castigat prin licitatie contractul de executie a lucrarilor la campusul sportiv din Calea Lipovei.

Firma a dat in judecata Primaria Timisoara pentru a obliga municipalitatea sa respecte contractul semnat in decembrie 2020, sa dea ordinul de incepere a lucrarilor si sa semneze actul aditional, in baza ordonantelor guvernului.

Zilele trecute, instanta a dat sentinta definitiva prin care Primaria Timisoara, prin Dominic Fritz, trebuie sa puna in executare contractul.

Admite apelul declarat de apelanta-reclamanta Societatea BAUERHOF AGROBANAT S.R.L., in contradictoriu cu intimatul-parat MUNICIPIUL TIMISOARA – prin Primarul Municipiului Timisoara, impotriva sentintei civile nr. 213/24.02.2023 pronuntata de Tribunalul Timis in dosar nr. 10803/325/2022, avand ca obiect executare contract administrativ. Anuleaza in parte hotararea apelata, in ceea ce priveste solutia asupra capatului de cerere privind obligarea paratului la emiterea si semnarea actului aditional pentru actualizarea pretului contractului, conform prevederilor imperative ale OUG nr.47/2022 si, partial, asupra capetelor de cerere referitoare la fixarea unui termen in care paratul sa fie obligat sa emita si sa semneze actul aditional pentru actualizarea pretului contractului si la obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata. Rejudecand cauza in aceste limite, admite in parte actiunea precizata formulata de reclamanta Societatea BAUERHOF AGROBANAT S.R.L., in contradictoriu cu paratul MUNICIPIUL TIMISOARA, si, in consecinta: Obliga pe paratul MUNICIPIUL TIMIsOARA la initierea demersurilor legale in vederea ajustarii pretului Contractului nr. 268/16.12.2020, conform prevederilor OUG nr. 47/2022, prin incheierea unui act aditional la acesta, in termen de 30 de zile de la comunicarea hotararii de fata. Definitiva. Pronuntata azi, 6 octombrie 2023, prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei„, se arata in sentinta definitiva a Curtii de Apel Timisoara.

Am castigat obligatia de a face lucrarea, pentru ca Fritz cu Latcau nu voiau sa mai realizeze lucrarea. Motivele nu mai conteaza. Practic, instanta ii obliga sa aplice contractul, sa se dezvolte zona, impotriva vointei lor. In 16 martie i-am dat in judecata, imi spusesera ca sa-i las pana in 15 martie, sa vedem ce putem face. Le-am spus ca orice se poate modifica, cu proiectantii, cu echipa. In 16 martie i-am dat in judecata pentru ca n-au facut nimic. Au incercat cu tot felul de tertipuri si in instanta.

Stiam ca va fi o lovitura. E vorba despre contract si despre oras. Nu conteaza ca lucrarea a inceput-o Robu sau cine a inceput-o. Acolo e o rampa in care s-a adunat mizerie, au crescut buruieni, nu s-a facut nimic. E vorba de dezvoltarea orasului.

Ideea e ca acum compania a castigat in instanta dreptul de a continua lucrarea si obligatia primariei de a-si respecta contractul. Noi n-am avut pretentii materiale de la primarie. Noi am avut pretentia de a face, de a pune in practica contractul semnat tot de domniile lor. Am creat un precedent pentru ca am vrut si am putut. Daca am creat un precedent, ma bucur„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Teodor Pasici, reprezentant Bauerhof Agrobanat.

UPDATE: Viceprimarul Cosmin Tabara vine cu clarificari in privinta proiectului: Niciodata n-a fost predata baza sportiva din Lipovei in subordinea mea.

Câteva clarificări legate de baza sportivă din Calea Lipovei. Aceasta nu a fost 𝗻𝗶𝗰𝗶𝗼𝗱𝗮𝘁𝗮̆ predată departamentelor sau direcțiilor din subordinea mea, deși am cerut acest lucru„, a transmis viceprimarul Timisoarei, Cosmin Tabara.

Firmele Bauerhof Agrobanat si Constructim, in echipa, au castigat licitatia pentru amenajarea Complexului Sportiv din Calea Lipovei cu 20.656.104 lei, adica aproximativ 5 milioane de euro.

Conform proiectului, in complexul din Calea Lipovei urmeaza sa fie ridicata o cladire ce va cuprinde o sala de sport multifunctionala, un bazin acoperit, o sala de fitness, doua saune, doua vestiare, doua sali de dus, doua grupuri sanitare. De asemenea, in zona urmeaza sa fie amenajat un bazin de inot descoperit, doua terenuri de tenis pe tartan, cu nocturna, un teren pentru handbal, baschet si minifotbal, o zona de fitness in aer liber si un turn de escalada, un parc cu banci, foisoare si standuri de joaca pentru copii, dar si o parcare de 102 locuri.

Iata lista amenajarilor din zona Silistra, cartier Lipovei!

• 1 cladire S+P+2E, cu o amprenta la sol de 2.254 mp si o suprafața construita de 3.776 mp, care gazduieste:
– 1 bazin de inot acoperit
– 1 sala de sport multifuncționala (arte marțiale, box, lupte, gimnastica, dans sportiv, aerobic, etc.), cu tribune
– 1 sala de fitness
– 2 saune
– 2 vestiare
– 2 sali de dus
– 2 grupuri sanitare
– dependințe diverse
• 1 bazin de inot in aer liber
• 2 terenuri de tenis pe tartan, cu nocturna
• 1 teren trivalent (minifotbal, baschet, handbal) pe tartan, cu nocturna
• 1 zona de fitness in aer liber, cu turn de escalada
• 1 parc, cu banci, foisoare si standuri de joaca pt copii
• 1 parcare cu 102 locuri
Complexul sportiv ar trebui sa fie gata intr-un an.

Exit mobile version