Noutati :

Localitatea din Timis in care ambulantele si pompierii ajung mai repede la interventii decat in Timisoara. FOTO!

12 septembrie, 2015 - 09:30 AM
Autor: Radu Trifan      
Categorie: SOCIAL
0

TIMIS. Premiera in Timis! Exista o localitate in care ajutorul ajunge mai repede la un accident sau la o nenorocire decat in Timisoara.

Primul centru de permanenta multifunctional din judet a fost inaugurat in apropiere de Timisoara, in comuna Giarmata, dupa o investitie exclusiv din fonduri proprii a primariei din localitate. Centrul reuneste in acelasi loc serviciile publice de urgenta, mai exact Politia Locala, Pompierii si un centru de asistenta medicala, functionale 24 de ore din 24. Astfel, cetatenii din Giarmata vor avea parte de o monitorizare permanenta a sigurantei publice si a urgentelor medicale.

Conceptul integrat este o premiera pentru judetul nostru, cu atat mai mult cu cat este implementat in mediul rural. Ideea i-a apartinut primarului comunei Giarmata, Virgil Bunescu, care spune ca a vrut sa reuneasca institutiile de siguranta publica sub acelasi acoperis.

Desi ne aflam aproape de Timisoara, Politia, Ambulanta sau Pompierii ajungeau foarte greu la noi. Timpii de interventie erau mult prea mari. Comuna noastra este in plina dezvoltare si, ca sa atraga populatie, trebuie sa ofere siguranta din toate punctele de vedere” a declarat edilul pentru opiniatimisoarei.ro.

Proiectul, in valoare de circa 200.000 de euro, a insemnat reabilitarea din temelii a fostei remize de pompieri, extinderea acesteia si constructia unui nou corp. Vechiul turn al pompierilor, candva mandria comunei, a fost si el reabilitat, fiindu-i accentuate trasaturile estetice. Au fost create spatii noi pentru Politia locala, cabinete medicale si un centru de comanda si de pregatire pentru pompieri.

Inaugurare-centru-permanenta-Giarmata (8)

„Cel mai greu a fost sa obtinem acordul sistemului medical. Cand le-am spus ce vreau sa fac au zis ca sunt nebun. A fost foarte greu sa ii conving ca se poate ca si intr-o comuna sa existe cadre medicale care sa fie la dispozitia pacientilor zi si noapte. Am reusit, cu mari dificultati, sa aducem 7 medici din afara comunei”, a mai spus primarul Bunescu.

In plus, pentru ca Giarmata nu se bucura de o reputatie prea buna in ceea ce priveste siguranta publica, primarul a reorganizat Politia Locala, a adus oameni noi, i-a trimis la cursuri de instruire si le-a asigurat toate dotarile pentru a-si indeplini misiunea. Ei s-au mutat deja in noul centru si in curand vor avea la dispozitie si un sistem de supraveghere video prin care vor monitoriza punctele critice din comuna, zi si noapte.

Insa cei mai bucurosi de noua investitie sunt pompierii voluntari, candva, cei mai buni din tot judetul. In noul centru a fost expusa toata istoria serviciului de pompieri din localitate care dateaza cel putin din 1889. Fostele masini de pompieri din perioada interbelica au fost expuse la drum, iar steagurile, medaliile, fotografiile si multe alte obiecte cu valoare istorica au fost expuse pe holurile si in salile centrului de permanenta.

„Am vrut sa pastram tot ceea ce inseamna identitatea locala. Consider ca sunt lucrurile cele mai de pret, pentru ca orice localitate se poate moderniza, insa mai greu este sa isi pastreze identitatea”, a mai spus Bunescu.

Insa, de acum inainte, provocarea cea mai mare pentru centrul multifunctional de la Giarmata este sa-si dovedeasca utilitatea si eficienta in raport cu nevoile cetatenilor, in conditiile in care, institutiile statului cu greu s-au asezat la aceeasi masa, iar spiritul de colaborare este mai putin dezvoltat.

„Pentru inceput vom avea un numar de telefon unic, pentru orice problema de siguranta. Insa mai departe va trebui sa invatam pe parcurs, sa instituim reguli si proceduri. Nu avem un model dupa care sa ne ghidam”, spune edilul.

Totusi, autoritatile din Timis cred ca acest sistem inaugurat in premiera in Giarmata ar putea fi replicat pe scara mai larga. „Acest centru poate fi un bun exemplu si pentru alte primarii din judetul nostru. Eu sunt convins ca va functiona”, a spus prefectul Eugen Dogaru, prezent la inaugurare.

Prin aceasta investitie, edilii din Giarmata incearca sa ridice profilul localitatii pe care vor sa o transforme in tinta preferata a investitorilor din periferia Timisoarei. Pana la finele anului, in comuna se vor deschide 3 noi fabrici care pun deja la bataie peste 800 de locuri de munca, iar alte proiecte industriale si imobiliare se afla in diverse stadii de implementare.

„Nu putem sa stam cu mainile in san. Trebuie sa facem eforturi sa atragem populatie sa se aseze in comuna noastra, dar pentru asta trebuie sa le asiguram servicii publice de calitate”, spune primarul, convins ca prin noul centru de permanenta va avea parghiile necesare pentru a impulsiona dezvoltarea localitatii. Si, prin urmare, si-a propus ca in perioada urmatoare sa doteze centrul cu aparatura medicala moderna, o noua masina de pompieri si chiar o ambulanta care sa fie in permanenta la dispozitia germatenilor.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...