Opinia Timisoarei

Localitatea Banloc, zguduita de un scandal de proportii! Protagonistii: primarul comunei si un fost partener de afaceri al acestuia

Casa primarului Cornel Tota a fost „dotata“ cu geamuri termopan, in paralel cu o lucrare similara realizata la un obiectiv public din Banloc

Un scandal de coruptie starnit ca din senin in jurul primarului localitatii Banloc, Cornel Tota, pare sa fi dat startul alegerilor locale de anul viitor in cea mai bogata comuna din judetul Timis.

Aflat la al patrulea mandat consecutiv, primarul Tota a devenit, deja, tinta adversarilor politici, care fac tot ce pot pentru a eroda imaginea edilului sef  in ochii electoratului.

Paradoxal, ultimul localnic care a pus umarul la aceasta campanie de denigrare si aruncare in bratele procurorilor DNA a primarului este Aurel Traiconi, nimeni altul decat fostul partener de afaceri a lui Cornel Tota.

Din postura de fost confident al primului gospodar al Banlocului, cetateanul Traiconi a asternut un denunt penal pe aproape 10 pagini, pe care l-a depus zilele trecute la Politie, Parchet, Curtea de Conturi si alte institutii cu rol de control asupra banului public, facand acuzatii extrem de grave la adresa lui Cornel Tota.

Tranzactiile imobiliare, pasiunea primarului Tota

La o simpla rasfoire a denuntului penal se poate constata ca, in ultimii ani, primarul Cornel Tota a fost atras irezistibil de mirajul tranzactiilor imobiliare, dar si de nevoia incontrolabila de a oferi persoanelor dragi din jurul sau maximum de confort. Din bani publici, evident, daca e sa ne luam dupa relatarile justitiarului Aurel Traiconi.

Asadar, primarul Tota este acuzat ca a cumparat de la Primarie, prin vanzare directa, la pretul subevaluat de 0,5 euro pe metru patrat, mai multe suprafete de teren intravilan. “La data de 01.07.2008, prin contractul nr. 1623, cumpara 3403 mp de teren intravilan. La data de 10.07.2008, prin contractul nr. 1703, cumpara suprafata de 10.299 mp de teren. La data de 14.08.2008, cumpara de la Primarie suprafata de 1557 mp de teren intravilan cuprins in CF 2156 Banloc, suprafata de teren pe care o vanduse deja SC Roman Green SRL prin antecontractul autentificat sub nr. 1384/15.07.2008 si pentru care incasase o suma de bani. La data de 30.08.2008 cumpara suprafata de 7350 mp de teren intravilan cuprins in CF 3364 Banloc, cu nr. cadastral 2978/1/10/a/2, suprafata pe care o vanduse deja la data de 15.07.2008 aceleiasi firme”, reclama Traiconi, acuzand faptul ca prin achizitionarea terenurilor la pret subevaluat nu s-a respectat hotararea de consiliu locale care prevede un pretul minim de 3 euro pentru fiecare metru patrat de teren vandut din patrimoniul comunei.

Casa din Timisoara a fiilor lui Tota

Toate aceste tranzactii sunt dovedite cu acte depuse la dosarul cauzei.

Dupa calculele petentului, bugetul Banlocului a fost prejudiciat cu 56.522,50 euro. Tot firma „Roman Green” este fericita castigatoare a concesiunii unui teren arabil in suprafata de 80 hectare, concesiune facuta fara stirea Consiliului Local.

O alta operatiune imobiliara in care a fost implicat primarul Tota, conform denuntului depus la Parchet, este concesionarea pe o perioada de 49 de ani, a Baltii Steia din apropierea garii.

Beneficiarul acestui cadou edilitar, in conditiile in care redeventa anuala a fost fixata la doar 15.557,28 lei, este firma „R&B Design Construct”, din comuna Giroc, firma care a vandut fiilor primarului, in conditii avantajoase, o vila situata in Timisoara.

“Acestei firme i s-a atribuit fara licitatie lucrarea de reparatii la cladirea in care functioneaza Biserica Catolica din satul Partos. Tot acestei firme i s-au atribuit si alte lucrari, pentru care era necesara verificarea modului in care s-a facut atribuirea si a valorii acestora decontata de Primaria Banloc”, precizeaza vigilentul reclamant.

Alte fapte imputate primarului Tota se refera la amenajarea unei pescarii la ferma fiului sau din satul Partos-Topolia, fara documentatia necesara, decontarea lucrarilor din banii publici, montarea de geamuri termopan – in paralel cu o lucrare la un obiectiv public – la casa primarului din Banloc, vila fiilor din Timisoara si apartamentul profesoarei de sport, Claudia Marginean, tot din Timisoara. Cele mai multe acuzatii sunt sustinute de copii dupa acte oficiale.

Termopane noi la apartamentul din Timisoara al profesoarei de sport de la scoala din Banloc

“Mi-a cerut sa intervin la directorul Finantelor”

Departe de a fi inspaimantat de sarabanda acuzatiilor la adresa sa, primarul Cornel Tota spune ca gestul disperat al fostului sau partener de afaceri nu reprezinta decat o razbunare personala si o incercare de a-l inlatura de langa al cincilea mandat de primar.

“Am fost partener de afaceri cu acest om pana in urma cu opt sau zece ani. Ne-am despartit si fiecare a luat-o pe drumul sau. Acum vreo doi ani, a venit la mine sa ma roage sa-l ajut, ca Finantele i-au pus sechestru pe ferma de vaci. Voia sa vorbesc cu directorul Finantelor, Dumitru Popovici, ca intre colegi de partid, sa-i stearga datoria catre bugetul statului. Sigur ca nu am putut face asta! De atunci, m-a tot acuzat ca nu vreau sa-l ajut, ca am lasat sa-i confiste statul toata averea. Nu e vina mea ca el nu si-a platit taxele la stat si s-a ambitionat sa mearga in instanta cu fiscul. S-au adunat majorari de intarziere si penalizari, iar acuma mai are de platit aproape un miliard de lei vechi. Tot ce spune acolo, in denunt, sunt minciuni. Ma astept la controale, stiu ca a depus dosarul peste tot, dar o sa demonstrez ca sunt nevinovat. In cazul in care va candida la Primarie, nu cred ca va avea increderea oamenilor”, ne-a declarat Cornel Tota.

Exit mobile version