Opinia Timisoarei

Liberalii, despre lipsa studiilor candidatului USR Timis pentru Senat, Raoul Trifan: Cea mai buna solutie este sa recunosti si sa elimini acea persoana de pe acea lista

TIMISOARA. Liberalii din Timis au criticat decizia USR Timis de a propune drept candidat, pe locul intai, la Senat, pe Raoul Trifan,  o persoana fara facultate, acesta neavand diploma de licenta, fiind cu studiile universitare intrerupte si nereluate pana in prezent.

Presedintele PNL Timis, Alin Nica, este de parere ca ar trebui retras candidatul de pe prima pozitie, in timp ce candidatul PNL Timis de pe prima pozitie la Senat, Alina Gorghiu, spune ca liderii USR ar trebui sa dea oficial o explicatie.

CITESTE SI: Pregatiri pentru alegeri. Cum vor vota cei aflati in carantina si izolare la scrutinul din 6 decembrie 

Am avut o intalnire cu cei 4 rectori ai universitatilor din Timisoara si dansii au ridicat aceeasi chestiune si anume ca oamenii politici folosesc imaginea universitatilor in scop electoral, dar in mod fals. Daca avem cazuri ca si cel mentionat de dumneavoastra sau altele care s-au mai auzit prin tara, ataca la fundamentul institutiilor de educatie romanesti. Și acest lucru este gresit pentru ca noi nu trebuie sa ne folosim de o diploma doar ca sa castigam voturi in ochii electoratului, noi acea diploma o obtinem pentru castigarea de competente profesionale pentru noi si nu pentru a cittiga voturi electorale. Eu imi voi publica diploma de studii de licenta si sper ca toti cei angrenati in aceasta campanie electorala sa faca acelasi lucru pentru a elimina suspiciunea de falsificare a unor CV-uri sau la inexistenta unor studii trecute acolo sau nefinalizarea lor”, a declarat Alin Nica, presedintele PNL Timis.

Nica mai este de parere ca este nevoie de o ”asanare morala” a candidatilor si ca cinstit este ca persoana in cauza sa fie eliminata.

Sper ca toate partidele sa faca aceasta curatenie si de asanare morala a membrilor cu care vin in fata electoratului fiindca asa este cinstit fata de oameni. Mai gresesti cand nu ai toate informatiile, dar cand le ai, cea mai buna solutie este sa recunosti si sa elimini acea persoana de pe acea lista, pentru a nu perpetua acest mod gresit de a promova astfel de oameni pe lista, oameni necinstiti, oameni care ascund anumite lucruri si daca ascund aceste lucruri, acum o chestiune aparent nevinovata ce vor face in viitor cand vor fi pusi in situatia de a lua decizii capitale pentru tara? Acest lucru arata foarte clar directia in care trebuie sa mergem, trebuie sa eliminam astfel de persoane care profita de pe urma politicii si au alte interese decat acelea de a servi oamenii in pozitiile in care merg”, a mai declarat Alin Nica.

Si senatorul Alina Gorghiu, care la randul ei ocupa primul loc pe listele PNL la Senat, este de parere ca cei care ajung in parlament, furnizeaza expertiza, nu se scolesc acolo si tocmai de aceea ar trebui sa existe ”exigenta studiilor superioare”.

Noi la PNL Timis am evaluat foarte atent candidaturile si pentru Senat si pentru Camera Deputatilor, iar una din exigentele principale a fost si aceasta, a studiilor superioare. Nici eu, nici Alin Nica, nu cred ca trebuie sa dam explicatii despre lista colegilor nostri de la USR, dar daca ma intrebati pe mine, va spun ca institiutia Parlamentului Romaniei merita aceasta exigenta a studiilor superioare si cred ca pe viitor, oricine intocmeste liste, ar trebui sa aiba inclusiv acest criteriu esential in vedere. Atunci cand mergi in Parlament, furnizezi expertiza, nu te scolesti acolo. Nu vreau sa critic pe nimeni, nu este menirea mea sa atac pe nimeni acum, raspunsul va rog sa il folositi la nivel de principiu, dar institutia Parlamentului sufera si asa la capitolul credibilitate si cred ca pe viitor, atunci cand facem selectie de parlamentari, oricare ar fi partidul respectiv, trebuie sa fie o atentie mult mai riguroasa cu privire la pregatirea profesionala”, a declarat Alina Gorghiu.

Senatorul mai spune ca liderii USR din Timis ar trebui sa vina cu explicatii publice privind candidatura colegului lor, fara studii superioare, propulsat pe primul loc pe lista pentru Senat.

Avantajul parlamentarului deja in functie este ca ii stiti activitatea, ca presa a avut posibilitatea sa ii analizeze activitatea, dar mi se pare in neregula ca sunt lucruri care nu se spun cu onestitate atunci cand candidezi undeva. Da, mi s-ar fi parut normal ca cei care fac selectia si cei care candideaza, atunci cand exista intrebari importante in spatiul public – si referitor la candidatul de la Senat de la USR a fost o intreaga dezbatere in ultimele zile – din pacate nu am vazut raspunsuri sau explicatii din partea paridului care l-a propus. Nu pentru mine, eu stiu cu cine votez si stiu din ce partid fac parte si sunt multumita de lista de candidati a PNL Timis si o voi vota pe 6 decembrie, insa cred ca pentru electoratul care a investit incredere in colegii de la USR, cel putin de la domnul Mos, domnul Fritz, ar fi meritat o explicatie, de ce un candidat pe care l-au propus pentru locul unu Senat, de ce nu au condiderat ca locul unu Senat trebuie sa fie un candidat cu studii superioare finalizate sau sa fie un candidat care sa nu aiba semne de intrebare cu privire la CV sau candidat cu expertiza. Nu am eu caderea sa fac eu aceasta analiza, dar pot sa cred ca in societate se simte nevoia unor explicatii, in definitiv domniile lor au propus aceasta lista. La noi intotdeauna daca ati avut semne de intrebare, nu am bagat capul sub pres”, a mai declarat Gorghiu.

Candidatul USR PLUS, Raoul Trifan, care ocupa primul loc pe lista acestei formatiuni politice, pentru Senat, nu are studii superioare. El a mentionat intr-un CV ca a inceput aceste studii, insa nu a mai scris si daca le-a finalizat. Intr-un alt CV a notat ca nu a terminat scoala superioara. Ulterior el a recunoscut ca si-a intrerupt studiile si ca la locurile de munca pe care le-a avut nu a fost necesara diploma de licenta.

Potrivit unor surse, reprezentantii PLUS Timis ar fi cerut colegilor de alianta de la USR Timis ca mandatul lui Raoul Trifan sa nu fie validat de Parlament si anuntat public acest lucru, dat fiind faptul ca acesta nu mai poate fi inlaturat de pe buletinele de vot din 6 decembrie, intrucat listele au fost deja definitivate si depuse la Biroul Electoral Central de multa vreme.

 

 

Exit mobile version