Opinia Timisoarei

Liber la pedalat pe strazile pietonale, la Timisoara? Consilierii USR vor sa ridice restrictia impusa de fostul primar biciclistilor

TIMISOARA. La cativa ani buni de cand au interzis sa pedaleze prin centrul orasului, biciclistii s-ar putea intoarce la tranzitarea Pietei Victoriei pe biciclete la Timisoara. Trei consilieri locali din partea USR Timis au depus un proiect pentru eliminarea restrictiilor, pe care le considera abuzive.

„In 2013 si apoi in 2017, fostul primar si administratia liberala au adoptat doua Hotarari de Consiliu Local (HCL) absurde, care prevad amenzi mari (peste cele din Codul Rutier) pentru folosirea oricaror mijloace de locomotie nemotorizata in zona centrala. In baza acestor Hotarari, sute de timisoreni au fost amendati in ultimii ani. Prin colegii nostri consilieri Ana Munteanu, Dan Resitnec si Ovidiu Merean am depus un proiect de anulare a acestor HCL-uri, un prim pas spre intoarcerea la normalitate si spre un oras in care toti cetatenii sunt tratati cu respect”, transmit reprezentantii USR Timis.

Reprezentantii USR au anuntat ca proiectul va fi pus in dezbatere publica, iar la finalul perioadei spera ca documentul sa fie adoptat, iar amenzile eliminate.

„Nu este treaba politicienilor sa decida după bunul plac cine pe unde poate circula. Pentru asta trebuie sa avem o Comisie de Circulatie a Primariei functionala, unde specialistii sa se pronunte in spete care tin de siguranta pietonilor, ciclistilor si a soferilor.
Proiectul va parcurge in perioada urmatoare toti pasii prevazuti de legea transparentei: va fi publicat pe site-ul Primariei, se va afla pentru 30 de zile in dezbatere publica si apoi va urma votul in consiliul local. Abia la finalul acestui proces masurile vor ramane definitive, efectul imediat fiind eliminarea acelor amenzi suplimentare codului rutier”, mai spun reprezentantii USR Timis.

Potrivit Codului Rutier, in prezent, biciclistii pot primi amenzi intre 870 si 1.160 de lei daca sunt prinsi circuland in locuri interzise, in timp ce aceia care merg cu trotinete, role sau altfel de mijloace alternative in zonele cu restrictii, pot primi sanctiuni de la 200 la 800 de lei.

Va reamintim, conform unei decizii luate in anul 2015, accesul biciclistilor in zona pietonala a orasului a fost interzisa. Acestia au voie sa traverseze acest perimetru doar pe langa biciclete, altfel risca sa fie sanctionati

Exit mobile version