Opinia Timisoarei

Liber la parcat in subteran in Piata 700, pe bani! Parcarea de la Finante e mai mult goala decat plina si n-are nici regulament

TIMISOARA. Prima parcare subterana din Timisoara, realizata in parteneriat public-privat, a fost deschisa, oficial, la inceputul acestei saptamani. Pana acum 2 zile, timisorenii au putut parca gratuit, sa se obisnuiasca cu locurile de parcare. De cand s-a introdus insa taxa, soferii evita zona si prefera sa isi lase masinile pe trotuare.


Cei care vor sa parcheze in fata la Finante trebuie sa scoata din buzunar 3,5 lei pe ora sau 1 leu pe ora noaptea. Exista si varianta abonamentelor, pentru care riveranii, persoane fizice, trebuie sa plateasca 160 de lei, lunar.

Restul soferilor, fie ca este vorba despre persoane fizice sau juridice, trebuie sa scoata din buzunar 300 de lei in fiecare luna ca sa aiba cate un loc unde sa-si lase masinile in parcarea subterana din Piata 700, ne-a dezvaluit Lucian Perescu, directorul societatii Constructim, firma care a realizat parcarea. Timisorenii care au treaba la Directia de Finante sau la Aquatim pot sa parcheze gratuit timp de 10 minute, pana isi rezolva problemele.

„Parcarea putea fi folosita din 15 iunie, dar inca mai trebuie facuta curatenie. De luni se plateste, dar este libera, goala. Oamenii au venit cand a fost gratis. Azi dimineata, de exemplu, am vazut ultimul tip de Mercedes parcat pe trotuar, langa. Pai daca ala nu are bani sa parcheze, ce sa mai spun de altii?”, ne-a declarat Lucian Perescu.

Parcarea din Piata 700 a fost realizata in parteneriat cu Societatea de Administrare a Domeniului Public, din partea Primariei Timisoara. Constructorii sunt insa nemultumiti de modul in care ADP gestioneaza situatia, mai ales ca strada care permite accesul in parcare a fost realizata tot de Constructim, din banii proprii, desi trebuia sa fie amenajata pe 2 sensuri de Primarie.

„Toata investitia, suta la suta, este privata, a Constructim. Primaria Timisoara n-are nicio treaba. Conditiile impuse de ei au fost sa gestioneze ADP, ca are experienta, dar mie chestia asta imi da cosmaruri. Ei incaseaza 25% din venituri, dar lucrand la stat pe ei nu-i intereseaza asta. Eu am facut drumul Berwanger pe banii mei, desi trebuiau sa il faca ei. Am pus 1,7 milioane de lei ca sa-l extind”, ne-a mai spus Perescu.

Potrivit ultimelor estimari, in parcarea din 700 s-au investit aproape 6 milioane de euro, ne-a dezvaluit constructorul. In plus, parcarea subterana functioneaza acum fara regulament, iar angajatii ADP nu se agita nici sa intretina curatenia, sarcina care le apartine.

Ca si timisorean, nu regret decizia, maine dimineata as face-o inca o data, dar ca si investitor n-as mai face asta deloc. Cei de la ADP nu au facut curatenie, nu avem regulament, am vazut numai comentarii ca e scumpa si asa mai departe.. oriunde mergi dincolo, e un regulament la parcare. Ne-am apropiat de 6 milioane de euro cu investitia”, a completat directorul Constructim.

In parcarea de la Finante au fost amenajate 516 locuri de parcare, pe 3 niveluri, dintre care 2 sunt subterane. Accesul, atat intrarea, cat si iesirea, se face de pe strada Berwanger, vizavi de Aquatim, care are 2 sensuri de mers.

FOTO: Virgil Simonescu

Exit mobile version