Opinia Timisoarei

Legenda uriasilor din Romania. Dezvaluiri incredibile ale unui barbat care a participat la sapaturi

In anii 1940-1950, la Argedava, judetul Giurgiu, unde s-a stabilit ca a fost prima cetate de scaun a lui Burebista, inainte de a unifica toate triburile dacilor, arheologii au descoperit nu mai putin de 80 de schelete uriase

Scheletele apartin unor umanoizi de 4-5 metri inaltime. Ionita Florea, care intre 1939 si 1951 a participat la sapaturile arheologice de la Argedava declara ca a vazut cu ochii lui schelete de uriasi.

Barbatul a povestit ca a dezgropat cu mana lui un craniu neobisnuit de mare, mult mai mare decat cele de om, iar cand i-a anuntat pe arheologi, seful echipei, Dinu V. Rosetti, i-a trimis pe sateni acasa. „Ramaneau si sapau doar ei, cu oamenii lor”, povestea barbatul. Osemintele erau urcate intr-un camion si duse in alta parte, nimeni nu stie unde. Povestea s-a repetat si in anii urmatori, in care se spune ca au fost descoperite in total 80 de schelete.

In partea de sud a Munteniei, in Giurgiu si Teleorman, exista mai multe legende despre uriasi. Cea mai populara este legenda lui Novac, care s-ar fi luptat cu un balaur care le facea rau oamenilor. Novac a reusit sa-l izgoneasca, iar cand a fugit, balaurul a lasat o dara pe pamant, care poarta si acum numele „Brazda lui Novac”.

In zona exista si o multime de maguri, despre care povestile din batrani spun ca au fost ridicate de uriasi.

Exit mobile version