Opinia Timisoarei

Lacul din Romania cu 3 recorduri mondiale. Apa are proprietati unice in intreaga Europa

Nu mai putin de trei recorduri mondiale definesc Lacul Ursu din statiunea Sovata, judetul Mures: este cel mai mare lac helioterm din lume, este singurul lac cu apa sarata inconjurat de o vegetatie bogata, lucru datorat solului vulcanic depus in timp, si este singurul lac natural din lume despre care se cunoaste, fara nici o indoiala, data exacta la care s-a format! Este vorba de anul 1875, cand, la 27 mai, a avut loc o prabusire de teren, creandu-se astfel o formatiune geologica, de natura carsto-salina.

Lacul Ursu si-a primit numele dupa forma sa, asemanata cu o piele de urs. Se afla la o altitudine de 502 m, pe un munte de sare de 3 km adancime. Lacul are o suprafata de 40.235 m, adancimea de 18,10 m, latimea de 170 m si o salinitate medie de 250g/l. Lacul este inscris in lista monumentelor naturale ale Romaniei, noteaza businessmagazin.ro.


Apa lacului detine proprietati unice in intreaga Europa si este recomandata pentru bai de aproximativ 20 -30 de minute (10 – 15 minute pentru copii), pentru tratarea diferitelor afectiuni reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare. Namolul care se formeaza pe fundul lacului este si el folosit in diverse tratamente.

Fenomenul de heliotermie al lacului, a fost descoperit in jurul anului 1900, fiind determinat de “stratificatiile concentratiilor saline ale apei lacului si incalzirea inegala a acestor straturi de catre radiatia solara”.

Exit mobile version