Opinia Timisoarei

Lac si coline in mijlocul orasului, tabara scolara langa Zoo si autostrada pentru biciclete, cateva dintre proiectele pentru care Primaria Timisoara vrea sa atraga bani europeni

TIMISOARA. Dupa ce a reusit sa obtina finantari pentru proiectele pe fonduri europene pe care le-a depus, Primaria Timisoara a inceput deja sa contureze lista de obiective pentru care va face demersuri sa primeasca bani pe urmatorul exercitiu financiar al Uniunii Europene.

CITESTE SI: Singurele trenuri care nu intarzie niciodata, nu deraiaza si nu au restrictii de viteza sunt la Timisoara, in cea mai mare diorama din Romania. Spectacolul fascinant din Gara de Nord. Video

Astfel, reprezentantii Primariei au anuntat cateva dintre obiectivele pe care vor sa le realizeze cheltuind, cel putin pentru studii, bani de la Uniunea Europeana, pe fiecare dintre axele de finantare.

Avand in vedere ca putem primi niste bani pentru etapele teoretice pentru proiectele de finantare, noi am facut inventarul proiectelor mari, grele, pe care vrem sa le facem, dar am tinut seama de diversele aspecte pe care le comporta fiecare proiect, pentru a putea fi finantate„, a spus primarul Timisoarei.

Astfel, pe fiecare dintre cele 5 axe de finantare au fost identificate mai multe planuri care ar putea primi bani.

Pe axa de mobilitate urbana sunt luate in considerare 3 proiecte, respectiv cel de prelungire a liniei de tramvai din Calea Torontalului pana la iesirea din oras, de continuare a lucrarilor de conexiune intre strada Garii si bulevardul Dambovita, dar si amenajarea autostrazii pentru biciclete.

„Se vede preocuparea noastra pentru folosirea bicicletei in Timisoara. Nu e doar o vorba. Nu sunt vorbe cele pe care le rostim cu privire la acest proiect. Cred ca exista o diferenta de opinie intre mine si unii biciclisti. Eu am aceasta covingere, si multi biciclisti au si ei aceasta convingere, ca biciclistii sunt mult mai protejati daca se amenajeaza piste pe trotuare. Sigur, trebuie facute treceri line la intersectii si acum, cu noile trotuare, ele sunt facute foarte frumos. Eu am spus, atat s-a putut face la ecartul pe care il avem. Avem piste care in total au un metru, sunt 2 placi de cate 40 cm, plus acea bordura pe post de linie separatoare, de cate 10 cm. Ce trebuie sa facem este sa nu mai fie cosuri de gunoi pe stalpi, pe unde sunt piste de ciciclete. Acum avem o abordare globala, avem un proiect care concepe toata reteaua de piste de biciclete a orasului nostru si vom avea in vedere o conectivitate cat mai buna intre cat mai multe puncte”, a adaugat primarul.

O alta axa de finantare pe care vor fi depuse proiecte este cea de regenerare urbana. Si aici au fost gandite trei proiecte, insa, cel mai probabil, doar pentru unul vor fi primiti bani.

„Avem 3 proiecte, dar numai pentru unul vom putea primi bani sa elaboram documentatia pregatitoare, dar mai avem si rezerve pentru fiecare dintre axe:

1. Zona Piata Mocioni, unde am in vedere un areal larg, pana pe malul Begai si in toate directiile in jurul pietei. O sa cuprinda tot ce merita cuprins sub ideea aceasta de regenerare urbana.

2. Zona Piata Traian – asta inseamna ca vom ajunge pana in Printu Turcesc, pana la Podul Decebal. Exact cu ocazia elaborarii acestei documentatii pregatitoare se va stabili cat sa cuprinda aceasta zona

3. Zona Balcescu – Piata Maria”, a adaugat edilul

Tabara scolara si… lac cu coline, la Timisoara

O alta directie pentru care se incearca obtinerea de fonduri este cea de agrement. Mai exact, in vecinatatea gradinii zoologice ar urma sa se faca o tabara scolara, chiar in Padurea Verde. De asemenea, se doreste amenajarea unui nou lac, de data aceasta inconjurat de coline.

„Avem prevazuta amenajare zona de agrement cu lac si coline. Da, ati auzit bine. O noua idee fantasmagorica, puteti spune. Da, vom face si asa ceva. O zona de agrement care va cuprinde un lac, niste coline. Pentru ca vrem sa valorificam la maximum ce se intampla in orasul nostru. Cand se face lacul, se scoate pamant ce poate fi folosit tot in zona. De la multele lucrari ce se fac in oras, care presupun scoaterea de pamant, pamant pe care il vom folosi la amenajarea acestei zone de agrement. Va fi o zona care pana acum a lipsit orasului nostru, va fi o zona superba. Nu va dau mai multe idei acum, eu am niste directii, dar aceasta va fi treaba specialistilor. La momentul potrivit, veti afla care sunt ele. Eu doresc sa facem concurs de solutii, pentru ca e vorba de regenerare urbana. Se preteaza foarte bine la concurs de solutii”, a spus primarul.

Pe de alta parte, pe axa dedicata infrastructurii si serviciilor publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu, autoritatile au pregatit, de asemenea, mai multe proiecte.

„Aici am avut in vedere reabilitarea si refunctionalizare Sinagoga Traian. Noi avem niste mosteniri fantastice si trebuie sa le punem in valoare. Suntem implicati si in reabilitarea Sinagogii Cetate.

Apoi avem de gand sa amenajam un complex turistic cu punerea in valoare a Uzinei de Apa si a Canalului Bega. Nu aveam bani ca sa facem asta, desi noi am avut in portofoliu aceste idei de mult. Si aici in doresc sa facem un concurs de solutii.

Zonele istorice Cetate, Iosefin, Elisabetin si Traian, toate dorim sa fie cuprinse intr-un tot unitar care sa justifice statutul de infrastructura turistica, de ansamblu turistic. Ca statut, va fi ceva la nivelul a ceea ce reprezinta o statiune. Va fi o zona turistica ce va fi constituita din acest ansablu de zone a orasuluui nostru”, a adaugat primarul.

De asemenea, au fost pregatite proiecte pe axa 5, de specializare inteligenta. Este vorba despre un program privind sistemul inteligent integrat de servicii publice urbane, dar si un obiectiv mai vechi al primariei, respectiv de realizare a unui institut de cercetari si sisteme inteligente de transport. De asemenea, autoritatile planuiesc o a doua etapa a proiectului de trafic management si supraveghere video in oras.

Sursa foto: zebrasov.ro

Exit mobile version