Opinia Timisoarei

La Timisoara si in judet, scoala incepe in sistem hibrid, iar cursurile vor porni la ore diferite, pentru a nu se aglomera intrarile in cladiri la controlul epidemiologic

TIMISOARA. Mai sunt doar doua saptamani pana cand va incepe scoala, iar cele mai multe unitati din judetul Timis sunt pregatite sa inceapa cursurile dupa scenariul verde, insa hibrid.

CITESTE SI: O noua tehnica folosita la Spitalul de Boli Infectioase Timisoara pentru salvarea pacientilor cu COVID 19. Video

Mai precis, din cauza lipsei spatiilor din scoli, in cele mai multe unitati de invatamant nu s-ar putea respecta distantarea fizica a elevilor. Astfel, aproximativ 90% dintre scoli au agreat ca profesorii sa isi desfasoare cursurile cu o parte dintre elevi prezenti in clase si o parte din fata calculatoarelor, timp de doua saptamani, urmand ca in alte doua saptamani sa se faca rocada.

„Timisoara este in scenariul verde vizavi de infectarea la mia de locuitori. Scenariul verde inseamna toata lumea la scoala. Da, ne dorim toata lumea la scoala, dar nu avem destul spatii. Pana luni, unitatile de invatamant vor face propuneri. Si-au propus activitati hibrid, pe perioada a doua saptamani cu jumatate de clasa, apoi celelalte doua saptamani cealalta jumatate de clasa. Majoritatea unitatilor de invatamant au adoptat acest scenariu, in afara de elevii din clasele zero, IV, VIII, XII. Au fost chestionati si parintii. Peste 50 la suta dintre parinti vor sa duca copiii la scoala fata in fata, 25 la suta in varianta hibrida, doua saptamani la scoala, doua acasa, iar diferenta pana la sura la sura este a parintilor care isi doresc cursuri online”, a spus Marin Popescu, inspector general al Inspectoratului Scolar Timis.

Una dintre problemele pentru care inca nu s-au gasit solutii o reprezinta lipsa personalului medical pentru efectuarea triajului epidemiologic al elevilor.

Astfel, pentru a nu se aglomera intrarile in unitatile de invatamant, autoritatile vor ca elevii sa mearga la scoala la ore diferite, lucru ce ar duce si la scaderea interactiunii dintre ei.

„Problema cea mai mare este legata de asigurarea de personal medical in invatamantul rural. Triajul epidemiologic are loc la inceputul cursurilor si, impreuna cu DSP si CJAS, incercam sa gasim solutii. Probabil de a apela la medicii de familie, unde se poate. Am asigurat, pentru toate examenele din vara, personalul medical.

Inspectoratul Scolar Timis nu a impus un orar pentru scoli. E legat de cate intari sunt in unitatile de invatamant, cat personal medical are si cati elevi. Decalajul il face unitatea de invatamant, pentru ca intrarile sa nu fie blocate. Sunt elevi care vin cu mijloace de transport, care vin cu autobuze, care vin cu masina, iar pentru a-i rari, vor veni probabil din 10 in 10 minute clasele. Va fi o problema legata de zona centrala, unde este cea mai mare aglomerare”, a adaugat Marin Popescu.

In plus, fiecare unitate de invatamant va trebui sa organizeze circuite pentru intrarea si iesirea elevilor din scoala.

O decizie finala legata de modul in care se vor desfasura orele de curs va fi luata saptamana viitoare.

Consiliul de Administratie al fiecarei scoli trebuie sa aprobe planul de incepere al anului scolar, care apoi va fi transmis catre ISJ Timis si mai apoi catre Prefectura Timis si catre Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Exit mobile version