La Timisoara, cercetarea in Agronomie intra in competitia europeana printr-un proiect de 10 milioane de euro

TIMISOARA. Excelenta in cercetare la Timisoara! 35 de laboratoare vor fi amenajate de la zero la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului. In acestea va fi desfasurata munca de cercetare in cat mai multe domenii, la cererea companiilor din tara sau strainatate.

Primele doua laboratoare au fost inaugurate miercuri, 8 august, in prezenta reprezentantilor VFI Medica, integratorul proiectului. Este vorba despre Laboratorul de Investigatii Radiografice si Laboratorul de Investigatii Computer Tomografie.

Dezvoltarea acestui proiect este extrem de importanta pentru universitatea noastra, pentru ca in laboratoarele create aici beneficiem de aparatura de ultima generatie, aparatura de cel mai inalt nivel tehnologic, cu un impact economic semnificativ asupra universitatii, dar si asupra situatiei antreprenoriale din intreaga regiune. Spre exemplu, tomograful achizitionat din fondurile europene poate fi folosit in identificarea malformatiilor de orice tip, si este, cred, cel mai performant asemenea aparat din Timisoara, incluzand toate unitatile medicale din oras. Aparatura folosita de noi plaseaza Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului in fruntea universitatilor de profil din tara. Pana acum, numai in Ungaria se putea face activitatea de cercetare pe care o vom face si noi aici, iar acest lucru este extrem de important atat pentru dezvoltarea economica a noastra, cat si pe plan local si regional”, ne-a spus rectorul USAB, Paul Pirsan.

Marian Ghinescu, reprezentantul companiei care a furnizat universitatii aparatura medicala, Siemens, a precizat ca importanta derularii unui proiect de o asemenea valoare este foarte mare intrucat echipamentele sunt de ultima generatie si folosirea lor in cercetare, in domeniul medicinei veterinare, creste valoarea activitatilor universitatii.

Prin acest proiect exista speranta ca specialistii timisoreni vor putea vibra la nivel european, al performantei. Costurile aparaturii sunt ridicate, asemenea valorii de cercetare care se va desfasura aici. Acest lucru va conduce la intrarea intr-o competitie europeana si la contracte cu parteneri europeni”, a adaugat reprezentantul Siemens.

Valoarea totala a proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de cercetare, educatie si servicii in domeniile medicinei veterinare si tehnologiilor inovative pentru Regiunea Vest” este de aproximativ 10 milioane de euro. Compania VFI Medica a fost integratorul proiectului, cea care a dus la bun sfarsit implementarea acestuia. Numarul estimat al beneficiarilor directi este de peste 2.500, iar numarul estimat al beneficiarilor indirecti este de aproape 2 milioane de locuitori din vestul tarii.

Adresantii directi ai acestui proiect sunt, pe langa cele 500 de persoane (studenti, cadre didactice) din cadrul Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara si alte 2.000 de specialisti din cabinete medicale veterinare si unitati de cercetare/ educatie din afara universitatii timisorene, din intreaga zona de vest a tarii. Astfel, finalizarea proiectului inseamna cresterea competitivitatii economice regionale”, a explicat rectorul USAB Paul Pirsan.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.