Opinia Timisoarei

La Timisoara a inceput operatiunea de curatare a artei de pe poduri si peretii cladirilor istorice. Primaria sterge graffiti cu gheata carbonica. FOTO!

TIMISOARA. In curand, timisorenii vor uita de mesajele „AC Recas nu e Poli„, dupa ce reprezentantii Primariei Timisoara au inceput sa curete inscriptiile de pe poduri, garduri sau peretii cladirilor istorice cu gheata carbonica.

Marti dupa-amiaza, cativa muncitori stergeau de zor un astfel de mesaj de pe podul Traian din zona Maria, iar in urma cu aproximativ doua saptamani au curatat de graffiti Biserica Millennium din zona Traian. Aceasta dupa ce reprezentantii Primariei Timisoara au testat, in luna septembrie a anului trecut, un dispozitiv de curatare cu gheata carbonica ce inlatura imediat vopseaua de pe pereti sau garduri ori cladiri istorice.

Autoritatile locale spuneau atunci ca gheata folosita se cumpara chiar din supermarket si ca dispozitivul functioneaza la o presiune foarte mare, practic elibereaza vapori de apa foarte rece, la minus 90 de grade Celsius.

Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, Primaria Timisoara a incheiat un contract cu o firma si oamenii au trecut la treaba.

„Prima interventie s-a facut la Biserica Millennium, a iesit foarte bine curatarea de graffiti. Este o tehnologie noua si foarte eficienta, in conditiile in care suprafata asupra careia se aplica este una indeajuns de stabila. Este practic un utilaj de curatat cu gheata carbonica, care se foloseste in multiple domenii, pentru reconditionarea si curatarea statuilor sau pentru curatarea afiselor de pe stalpi. Am incheiat un contract de prestari servicii cu o firma, pretul se calculeaza pe metrul patrat, in functie de suprafata care se curata”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

Potrivit edilului, in perioada urmatoare se va curata „arta stradala” de pe mai multe poduri din oras, suprafata mult mai practica, fiind plana si rezistenta la presiunea pe care o da aparatul. Se va trece mai apoi la biserici si la cladirile istorice care se afla in patrimoniul Primariei, dar doar cele care au o suprafata care sa sustina presiunea dispozitivului. Edilul mai spune ca si stalpii pot fi curatati foarte usor de afisele lipite ilegal cu acest dispozitiv.

CITESTE SI: Reprezentantii Primariei Timisoara vor curata orasul de graffiti. Afla ce sistem inovativ vor folosi!

Exit mobile version