Opinia Timisoarei

La aproape 20 de ani de la singurul transplant de inima facut la Timisoara ce sanse sunt sa mai avem asemenea interventii de top

TIMISOARA. Primul si singurul transplant de inima facut la Timisoara se intampla in urma cu aproape 20 de ani. Interventia a fost o reusita, iar pacientul era un baiat de 16 ani.

La scurt timp dupa acest moment istoric pentru Medicina banateana, programul a fost sistat.
Despre sansele reluarii acestui tip de operatie la Timisoara a vorbit medicul Luca Constantin, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Timisoara in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro, din studioul HDV, care a fost urmarita de peste 10.000 de oameni.

De ce nu se mai face transplant de inima la Timisoara?

Pentru ca nu intrunim conditiile tehnice necesare. Este foarte greu sa intrunesti conditiile ca sa faci transplant cardiac. Dar este laudabil ca am facut candva. Despre transplant… trebuie sa fim realisti. In etapa actuala nu putem face transplant cardiac sub nicio forma cu dotarile si cu conditiile pe care le avem. Exista niste norme sanitare care pot fi respectate doar in clinici noi„, a spus medicul Luca Constantin in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Lipsa finantarii a rapus in fasa programul de transplant cardiac de la Timisoara, iar de aproape 20 de ani ne uitam cu jind la alte centre universitare care fac aceste operatii.

La Targu Mures se face transplant cardiac. La Timisoara nu avem dotari, nu avem conditii, nu avem circuite, nu avem conditiile de a face in mod competent aceasta procedura. Repet, s-au schimbat conditiile si normele prin care se pot face aceste proceduri si intr-un fel e bine asa. Spun ca este bine pentru ca nu poti face proceduri de inalta calificare cum e transplantul cardiac in conditii care nu sunt indeplinite 100%„, a intarit managerul Institutului de Boli Cardiovasculare de la Timisoara.

Intrebat ce ar terbui facut pentru ca Timisoara sa indeplineasca aceste conditii, medicul Luca Constantin a fost foarte scurt si clar.

Sa investim. Sa facem o cladire noua, sa o dotam cu aparatura necesara, sa luam o sterilizare noua care sa corespunda normalor actuale, sa cream conditii tehnice ca aceste proceduri de transplant sa se faca dupa normele anului 2017, nu sub forma de pionierat„, a mai spus managerul Institutului de Boli Cardiovsculare.

Medicul Luca Constantin s-a ferit sa dea un pronostic in privinta momentului in care Timisoara s-ar intoarce pe harta transplantului de inima.

Nu pot sa imi asum nicio promisiune in acest sens, pentru ca acest lucru nu depinde de managerul Institutului de Boli Cardiovasculare, ci depinde de un sistem intreg de sanatate. Iar asa cum stiti foarte bine, sistemul de sanatate este intr-o foma de boala in Romania. Si cu totii si pacientii si noi medicii trebuie sa intelegem acest lucru„, a adaugat medicul Luca Constantin.

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara, medicul Luca Constantin a fost invitatul ultimei editii INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara si pe site-ul opiniatimisoarei.ro in fiecare joi seara de la orele 21.30.

Exit mobile version