Opinia Timisoarei

Iubitorii de animale ameninta cu procese Primaria Timisoara: Uciderea cainilor trebuie sa inceteze

TIMISOARA. Asociatia Pet Hope condamna public decizia conducerii Primariei Timisoara de a eutanasia caini fara stapan in afara conditiilor prevazute de lege.

CITESTE SI: A inceput masacrul! Cati caini au fost omorati la Timisoara, in prima zi de eutanasieri?


Desi asociatia noastra a atras atentia edililor timisoreni ca se afla in afara spiritului si literii legii, Primaria Timisoara a cerut primele 21 de eutanasieri, urmand ca in aceasta saptamana sa continue uciderea de animale fara rezolvarea problemele existente pe strada.

Eutanasierea cainilor fara stapan nu este o solutie in sine, cu atat mai putin poate functiona daca nu sunt respectate chiar etapele prevazute de lege. Primaria si-a dat acceptul pentru eutanasierea unor caini, cel mai probabil blanzi si cu potential de a fi adoptati, in conditiile in care nu exista un plan de actiune pentru gestionarea animalelor fara stapan, iar cainii care reprezinta un pericol se afla inca pe strada”, a precizat avocatul Ruxandra Bizera, membru fondator al Asociatiei Pet Hope Timisoara.

Pentru a intra in legalitate si a tinti macar un minim de eficienta in gestionarea fenomenului cainilor fara stapan, Primaria ar trebui sa respecte mai multe reglementari printre care amintim: evaluarea numarului de caini fara stapan si intocmirea unui plan de acţiune pentru gestionarea acestora, instruirea corespunzatoare a personalului care captureaza cainii fara stapan si respectarea listelor medicilor veterinari care pot asista la procedurile de eutanasiere.

Legea care permite eutanasierea cainilor din adaposturile publice a fost deformata de Primarie pentru a putea iesi public si a sustine ca rezolva problemele semnalate de cetateni. Realitatea este insa ca, departe de a se adresa problemelor existente, persoanele responsabile care ar trebui sa opreasca fenomenul cainilor fara stapan, cu buna stiinta, se limiteaza la uciderea catorva caini din adapost in timp ce, pe strada, abandonul creste iar haitele agresive sunt lasate la voia intamplarii”, a adaugat avocatul Ruxandra Bizera.

In conditiile in care eutanasierile ilegale nu vor inceta, Asociatia Pet Hope Timisoara ia in considerare posibilitatea actionarii in justitie a persoanelor vinovate de nerespectarea legii. In paralel, pentru a contribui la reducerea numarului de  caini fara stapan, Asociatia Pet Hope Timisoara continua sa sprijine sterilizarea animalelor metise din gospodarii si preluarea cazurilor de animale abuzate, maltratate sau victime ale accidentelor rutiere.

Exit mobile version