Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit luni, 30 iunie 2025, lansarea cărții, „Istoria energeticii românești”, o lucrare monumentală, în două volume, însumând peste 1500 de pagini, scrisă de prof.dr.ing. Victor Vaida, absolvent al Institutului Politehnic „Traian Vuia” Timișoara, promoția 1968, o personalitate marcantă a energeticii românești, președinte al Societății Inginerilor Energeticieni din România – SIER, fost președinte al Regiei Naționale de Electricitate – RENEL, Membru de Onoare al Academiei de Științe Tehnice din România, fost președinte al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, fost președinte al EUREL – Bruxelles (Asociația Societăților Inginerilor Electrotehnicieni, Energeticieni și din Telecomunicații), fost director la SC Electrocentrale Deva.
De-a lungul a peste trei decenii, profesorul Victor Vaida a cercetat domeniul energeticii românești și a adus importante contribuții pe această temă prin lucrări ample cum sunt „Strategia Energetică a României. Orientări strategice pe termen mediu și lung” (2015) sau „Centenarul Energeticii Românești” (2018).
În debutul evenimentului, acad. Dan Dubină, președintele Academiei Române, Filiala Timiș, în calitate de organizator, alături de UPT, a amintit că lansarea lucrării face parte din programul „Istoria domeniului tehnic din România”, inițiat în 2012 de acad. Gleb Drăgan, un alt absolvent de marcă a Politehnicii timișorene, la acea vreme președinte al secției de Științe Tehnice a Academiei Române.
După cum declara prof.dr.ing. Victor Vaida în debutul prezentării sale, cartea se dorește a fi un omagiu adus generațiilor de energeticieni care au realizat electrificarea României.
Lucrarea prezintă istoria energeticii românești, de la începuturi, din 1882, și până în 2024, fiind structurată pe mai multe perioade:
- de la începuturi până la Primul Război Mondial (1882 – 1918), cu construirea primelor centrale termoelectrice și hidroelectrice, pe râurile interioare și execuția primelor rețele electrice de transport și distribuție a energiei electrice;
- perioada dintre cele două războaie mondiale (1919 – 1950), caracterizată printr-o evoluție în condiții de economie liberală, fără ca statul să aibă o participare majoră la investițiile energetice;
- de la Al Doilea Război Mondial până în 1989, o perioadă caracterizată de o economie centralizată, cu dezvoltări prin planuri cincinale, care a dus la dezvoltarea industriei și intense electrificări, extinderea sistemului energetic, introducerea sistemului centralizat de termoficare și formarea și extinderea Sistemului Energetic Național;
- perioada actuală (1990 – 2024), în care s-a produs tranziția economiei și a energeticii românești de la o economie planificată centralizat la economia de piață, cu reducerea substanțială a consumuluiși a producției de energie electrică și termică.
Pentru fiecare perioadă se face o prezentare a principalelor componente ale energeticii – energetica generală, termoenergetica, hidroenergetica, energetica nucleară, energetica resurselor regenerabile, electroenergetica, pentru a reflecta gradul de dezvoltare a fiecăreia. În partea a doua sunt prezentate problemele actuale și de perspectivă ale energeticii românești.
Prezentarea a fost urmată de o adevărată dezbatere în care profesorul Victor Vaida a răspuns întrebărilor venite din partea publicului, pe teme legate de energie.