Opinia Timisoarei

Iohannis: Batranii peste 65 de ani sa stea linistiti, nu-i ia nimeni de acasa sa-i duca in carantina! Dupa 15 mai incepe relaxarea, dar gradual

Presedintele Klaus Iohannis a multumit autoritatilor care au intervenit in perioada Pastelui, acolo unde au existat scandaluri. De asemenea, el a fost transant in privinta masurii izolarii oamenilor care au peste 65 de ani, catalogand strategia gandita de Streinu Cercel la Institutul Matei Bals, aparuta in spatiul public, drept ”ultimul lucru de care avem nevoie”.

Iohannis a vorbit si despre relaxarea graduala care va avea loc dupa 15 mai.

Vreau sa multumesc si bisericilor, preotilor, care au avut o contrbutie semniificativa in a organiza ceremoniile religioase. Multumiri si autoritatilor care au fost prezent, care au stiu sa intervina cand a fost cazul si sa intervina in ajutorul oamenilor.  Multumiri speciale medicilor si personalului medical. Au fost la serviciu, au avut ggrija de cei bolanvi si s-au implicat foarte, foarte bine.

In acest context general foarte bun au fost chestiuni cu iz clar negativ. Vreau sa condamn cu fermitate acele manifestari violente, putine, dar vizibile.

Politia si Jandarmeria au intervenit la timp si ferm. Nu putem sa toleram astfel de manifestari violente, de incalcari ale normelor.

Este foarte clar in conditiile in care marea majoritate a romanilor a respectat toate normele, acolo unde nu se respecta trebuie intervenit prompt si ferm”, a spus Iohannis.

Presedintele spune ca trebuie sa traim cu restrictii.

Daca numarul de persoane infectate scade, numarul de decese scade, daca respectam masurile autoritatilor, putem intra atunci intr-o faza de relaxare. Vreau sa spun ca aceasta relaxare va fi facuta in pasi, nu va exista o relaxare dintr-o data. Va trebui sa continuam sa traim cu anumite restrictii. Aceste chestiuni se hotarasc in baza dovezilor stiintifice si medicale de catre Guvern. Vor fi discutate in detaliu cu specialistii, cu comitetul stiintific, cu cei care sunt erfectiv implicati in gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunostinta publicului de autoritatile care se ocupa de aceste chestiuni”, a mai spus Iohannis.

Batranii peste 65 de ani, sa stea linistiti!

Presedintele s-a referit si la ideea ca cei care au peste 65 de ani sa fie izolati.

În niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în altfel. Am avut un contraexemplu de cum nu, de la un institut altfel bine cotat, a apărut o documentația care spunea ce trebuie făcut. Așa nu se poate. Nu poate spune un institut ce se va întâmpla.

A apărut o idee care a dus la multă neliniște. Cineva propunea o măsură aberantă ca persoanele peste 65 de ani să fie carantinate. Așa ceva nu se va întâmpla, este inacceptabil, trăim într-o societate liberă, care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare. Persoanelor în vârstă le spun: Stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină.

Statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI. Astfel de planuri indică panică în populație, iar panica e ultimul lucru de care avem nevoie”, spune Iohannis.

Seful statului s-a referit si la masurile de relaxare care vor incepe dupa 15 mai.

Am evaluat impactul măsurilor din aceste zile de sărbătoare. Este important să știm că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare, vor fi graduale, vor fi posibile activități cu un risc mic de contaminare cu acest virus. Este evidentă nevoie de o evaluare a medicilor și specialiștilor, dar și o evaluare economică, pentru că dorim să repornim economia României.

Relaxare însemană că autoritățile se vor implica mai puțin și responsabilitatea revine mai mult ca acum fiecăruia dintre dumneavoastră. Va fi mai responsabil în privința chestiunilor care îl privesc direct.

Este încă prea devreme să relaxăm acum aceste măsuri, ceea ce am detaliat se referă după 15 mai când intrăm într-o nouă perioadă în care dacă respectăm foarte bine ca și până acum măsuri sigur va duce la o îmbunătățire a traiului noastru.”, a mai spus Iohannis.

 

 

Exit mobile version