Opinia Timisoarei

Ioan Bala, director al Penitenciarului Timisoara: Am incomodat pe unul dintre nou numitii in echipa de conducere a ministerului

Dupa o aventura de aproape 4 ani la Bucuresti, in functia de director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, s-a intors la Timisoara in functia de director al Penitenciarului Timisoara. Ioan Bala a acordat un interviu pentru www.opiniatimisoarei.ro.

Ati fost demis din functia de director al ANPC dupa o declaratie de presa…
Am fost demis la o ora si jumatate dupa ce am facut o declaratie de presa, fara nici o cercetare prealabila! Mandatul meu ar mai fi avut inca 4 luni, pentru ca luasem un concurs pentru un mandat pe 4 ani. Maniera in care am fost demis a fost una lipsita de fairplay, in conditiile in care totul s-a bazat pe o declaratie de presa facuta de niste corespondenti de la Vaslui care au confundat grupurile de crima organizata cu niste organizatii teroriste. Ei au interpretat declaratia mea ca am prevenit unele atacuri din partea unor structuri de crima organizata si au spus ca exista un iminent pericol de atac asupra tuturor penitenciarelor din Romania din partea unor grupari teroriste care misunau in jurul fiecarei unitati!

Si dumneavoastra nu ati spus asa ceva?
Eu am spus altceva! Am spus ca grupari de crima organizata, mizand pe sprijinul din exterior, pe resursele impresionante de care dispun, incearca eludarea sistemului de detentie, inclusiv prin rapirea unor astfel de membri ai acestor grupari aflati in detentie. Am spus ca au fost astfel de amenintari, si ca ele au fost dejucate datorita bunei conlucrari cu celelalte structuri din sistemul de aparare. Ele au fost stopate din faza de acte pregatitoare, nici macar nu au ajuns sa fie tentative. Asta a fost delcaratia mea. Ori de la gruparile de crima organizata si interlopii nu sunt teroristi! Sunt chestiuni pe care le intelege si cineva care nu este de specialitate!

Pai si nu a inteles nimeni aceste nuante?
Pai ministrul Justitiei era nou si usor de manipulat, si spun asta ca sa nu folosesc un termen mai dur. El nu a perceput-o ca atare si a fost usor influentat de cei din anturajul sau care i-au spus: „Partenerii nostri europeni au fost oripilati si cutremurati de afirmatiile domnului Bala! Acesta este un semn ca Guvernul Ponta a pierdut lupta cu crima organizata!”. Repet revocarea din functie este prevazuta de legea noastra, dar existau niste pasi procedurali care trebuiau sa fie facuti, dar nu s-au facut! Ei m-au demis prin telefon, cand eram intre Vaslui si Bacau! Am contestat decizia, este o actiune pe rol la Curtea de Apel din Bucuresti. Daca voi castiga nu cred ca mai intereseaza sa merg la Bucuresti. Este o chetiune de principiu legata de faptul ca toata lumea trebuie sa respecte regulile.

Va pare rau acum ca ati facut acea declaratie?
Nu! Nu are rost sa imi para rau pentru ceea ce am spus! Ce am afirmat nu era o aberatie, era o realitate! Poate a fost o chestiune de oportunitate! Iertati-ma, dar cu 3 luni inainte, la bilantul pe anul precedent, am afitmat aceleasi lucruri public, in prezenta mass-mediei, a minsitrului justitiei si a multor ambasadori din statele europene si nu numai…

Pai, si ati incomodat pe cineva la Bucuresti?
In mod sigur.

Pe cine?
Am incomodat pe unul dintre nou numitii in echipa de conducere a ministrului, care inainte a fost director de penitenciar venit din magistratura, apoi reintors in magistratura cu care am avut niste dispute pe integritate! A lui, nu a mea! Cei interesati pot sa isi dea seama de cine vorbesc!

Care este cea mai mare problema pe care o are sistemul de detentie din Romania?
Cea mai mare problema o constituie infrastructura deficitara. Alaturi de aceasta se mai numara selectia personalului, instruirea lui, dobandirea de abilitati la un nivel mediu pentru tot personalul. Pe linie de formare de personal am facut pasi substantiali prin infiintarea unor institutii de invatamant proprii, prin dezvoltarea unor parteneriate cu multe structuri din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, dar si prin parteneriate internationale unde ofiteri si agenti din tot sistemul au oportunitatea de a face studii de perfectioare.

De ce nu mai este Penitenciarul Timisoara unul de maxima siguranta?
Sunt mai multe motive. Primul este legat de faptul ca am dorit sa-i  separam pe cei cu pedepse mici de cei cu pedepse foarte mari. Al doilea era numarul foarte mare de afaceri judiciare fictive pe care detinutii le creaza, speculand portitele legislative. La un moment dat aceste tipuri de plangeri din partea detinutilor reprezentau 60% din prezentarile la instanta! Am reusit sa reducem numarul acestor plangeri fictive cu pana la 20%. Al treilea motiv il constituie infrastructura inadecvata. Asa ca am decis ca unitatile mai bine inzestrate tehnic, cu personal mai bogat sa fie destinate inchisorilor cu regim inchis si de maxima siguranta. Timisoara nu a pierdut ca nu mai are statut de inchisoare de maxima siguranta. Eu cred ca este chiar un castig! Noi am preferat sa destinam Aradului sarcina de a gazdui un penitenciar de maxima siguranta, pentru ca cel de acolo este mult mai nou. in plus, solicitarile foarte multe pentru iesiri la munca ce le inregistram aici, la Timisoara, a cantarit mult in luarea deciziei de a transforma Penintenciarul Timisoara intr-unul cu regim deschis si semi-deschis…

De unde este cererea asta foarte mare pentru forta de munca pe care o constituie detinutii?
Nu e neaparat o cerere atat de mare, cat o preocupare a conducerii Penitenciarului de a veni in intampinarea nevoilor comunitatii. Complexul Studentesc, de exemplu, in vara acestui an a fost renovat in totalitate cu detinutii. Dar asta nu e tot! Am incheiat contracte si cu persoane fizice. De exemplu, am iesit sa facem o casa in Ghiroda si in decurs de doua saptamani am primit alte 5 contracte pentru case pe aceeasi strada!

Afirmatia ca munca cu detinutii e o adevarata afacere profitabila este o legenda?
Eu zic ca e profitabila pentru toata lumea. Forta de munca pe care detinutii o reprezinta e mai ieftina, are un plus dat de viteza de reactie – din momentul in care un investitor incheie un contract, noi ii punem la dispozitie forta de munca in cel mult 3 zile, timp in care face si selectia de personal. Mai putem vorbi de punctualitate, de motivare, lucruri pe care detinutii le au, spre deosebire de angajatii obisnuiti! Motivarea lor tine de faptul ca ei primesc 40% din sumele care sunt platite pentru munca lor, ies afara din penitenciar si, foarte important, li se reduce pedeapsa.

Munca este benevola sau ii obligati sa mearga la munca?
Da, este benevola. Nu este o obligatie, desi intr-un material pe care l-am prezentat ministerului am aratat ca in toate sistemele penitenciare serioase, aici nu ma refer la Andorra si Monaco, munca in sistemul deschis si semi-deschis este obligatorie, daca este apt din punct de vedere medical.

Cat costa efectiv mana de munca? Daca vreau sa imi construiesc o casa, cat ma va costa?
Pai daca e vorba depsre munca necalificata, e putin peste salariul minim pe economie. Pentru muncile calificate se plateste mai mult, dar sub media pe economie. Dincolo de aceste aspecte au zic ca e foarte importanta atmosfera pe care o inoculeaza personalul nostru detinutilor. Pentru ca pot sa apara tot felul de complicitati si chestiuni de incredere si de corectitudine. De exemplu, am avut o situatie hazlie cand am discutat cu directorii regiilor si societatilor consiliului local. Toti au vrut sa semneze contracte cu noi, mai putin unul, Dragila Andrei de la Horticultura, care a spus ca in anul precedent detinutii mei i-au sustras un camion de flori. Cand am auzit asta, l-am cheamat la mine si i-am spus: “Maine daca veniti la mine la sediu va arat cum il cheama pe maistrul dumneavoastra care i-a pus pe detinuti sa incarce un camion cu flori, ce numar avea camionul si la ce blonda cu picioare lungi din Calea Sagului au ajuns florile…” A venit, i-am aratat raportul facut de un agent de-al meu si atunci s-a convins, a semnat contractul si l-a dat afara pe maistrul respectiv.

Exit mobile version