Opinia Timisoarei

Investigatii record in al doilea an de pandemie la Spitalul Victor Babes din Timisoara. Mii de pacienti cu alte afectiuni decat COVID s-au intors la tratamente

TIMISOARA. 2021 nu a fost doar un an al luptei medicilor de la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara impotriva SARS-CoV 2, ci si unul in care au fost tratati mii de pacienti cu alte afectiuni.

CITESTE SI: De ce Omicron poate transforma pandemia de COVID-19 intr-o viroza si care este tulpina dominanta in Timis. Explicatiile medicului Cristian Oancea de la Spitalul Victor Babes din Timisoara

Chiar daca in primele luni si in toamna lui 2021 cea mai mare parte din spital a fost zona rosie, unitatea sanitara a avut mai multe saloane destinate pacientilor cu diferite afectiuni pulmonare sau care tin de aria bolilor infectioase.
In cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, in 2021, s-au facut 458 de bronhoscopii, 1.400 de consulturi alergologice, dar si 4.200 de investigatii in ambulator. Totodata, 1994 de persoane cu afectiuni non COVID-19 au fost internate in unitatea sanitara.

Daca ne raportam la anul 2019, inaintea inceperii pandemiei, vorbim de un numar mai mic de pacienti care au venit in unitatea noastra. Teama de a nu se infecta cu virusul ucigas, rezerva oamenilor de a intra intr-un spital rosu, dar si cele doua valuri, 3 si 4 de anul trecut, care au blocat multe spatii de internare, au dus la scaderea adresabilitatii pacientilor non COVID-19. Totusi, numarul celor care au venit in ambulator, cele aproape 500 de cazuri ce au necesitat fibrobronhoscopii, cele aproape 2.000 de spitalizari continue pentru pacientii non COVID-19 arata ca 2021 a fost un inceput, timid, e drept, de revenire la normalitate”, spune prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

2021 a insemnat insa si peste 13.000 de examinari imagistice de tip Computer Tomograf, inclusiv CT Low Doze, Raze X, majoritatea facute pacientilor COVID-19 sau post COVID, dar si investigatii de tip RMN, Ecografie Doppler sau mamografie. Totodata, au fost inregistrate 2.676 de spitalizari pentru pacienti infectati cu SARS-CoV 2 si 11.000 de spitalizari de zi in care sunt incluse evaluarile post COVID-19, consultul unor pacienti cu afectiuni pulmonare cronice, printre care si TBC, si pacienti cu boli de natura infectioasa de tipul HIV/SIDA sau hepatita.

“In 2021 am avut un numar record de investigatii imagistice. Am fost nevoiti sa lucram in doua schimburi. Daca dimineata erau consultati pacientii non COVID, incepand cu orele pranzului erau investigati cei aflati in spital in zona rosie, iar apoi, dupa-amiaza, urmau evaluarile pacientilor infectati cu SARS-CoV 2 veniti in triaj. Am crescut echipa, am adus oameni noi si asta si pentru ca am reusit sa implementam un program finantat de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis prin care in Centrul de Imagistica pot fi facute Investigatii prin Rezonanta Magnetica (RMN), gratuit, pe baza unei programari si a trimiterii de la medicul de familie, dar si mamografii. De altfel, avem un mamograf digital 3D cu tomosinteza ce permite realizarea unei analize imagistice de inalta performanta, ce ajuta la depistarea precoce a cancerului de san”, spune S.L dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Tot in unitatea sanitara au fost dezvoltate programe de recuperare respiratorie post COVID, fie cu pacienti internati in spital, fie cu pacienti care s-au prezentat zilnic la Spitalul Victor Babes pentru efectuarea exercitiilor care sa ii ajute sa invete din nou cum sa respire dupa trecerea prin boala, in cazul afectarilor pulmonare majore.

In ultimele 6 luni a inceput sa functioneze, din nou, Sectia de Chirurgie Toracica. Au fost facute peste 100 de interventii, de la punctii ghidate pana la operatii de rezectie pulmonara.
Una dintre cele mai solicitate sectii a fost, anul trecut, Terapia Intensiva. in ATI au fost internati peste 500 de pacienti, cei mai multi cu COVID-19.

Pentru ca valul 4 a fost unul foarte puternic, am fost nevoiti sa infiintam o sectie de pre-terapie cu 34 de paturi. Toti pacientii internati in acea sectie au avut nevoie de suport respirator, fie ca vorbim de aparatura de ventilatie non-invaziva, fie de aparate de ventilatie cu debit marit de oxigen (high flow). Practic, sectia functiona ca o unitate de terapie intensiva, pacientii erau in permanenta monitorizati si consultati de un specialist ATI. Ceea ce nu se putea face acolo era protezarea mecanica a cailor respiratorii”, spune dr. Mirela Porosnicu – sef Sectie ATI Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Tot in 2021, aproape 100 de studenti, dar si medici rezidenti au facut voluntariat la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, lucrand atat in sectiile de Terapie Intensiva, in zona rosie, cat si in zona de evaluare-triaj.

“Vreau sa le multumesc nu doar celor aproape 500 de colegi, medici, asistente, infirmiere, brancardieri, personal administrativ, ci si studentilor si rezidentilor care au facut voluntariat anul trecut la Spitalul Victor Babes. De asemenea, vreau sa le multumesc celor care ne-au ajutat, fie ca au donat aparatura pentru laborator sau pentru alte sectii din spital, fie ca au trimis alimente sau bani. Le multumesc tuturor celor care au inteles ca doar impreuna putem reusi. A fost un an greu, poate mai greu decat primul an de pandemie, din cauza celor doua valuri foarte puternice care ne-au lovit. Cazurile au fost din ce in ce mai grave, iar colegii mei din ce in ce mai epuizati. De altfel, studiul realizat in premiera in Romania, in primavara anului trecut, de colega noastra psihologul Dana Biris, a aratat ca peste 50 la suta din personalul medical avea un grad de epuizare mediu si ridicat. Cu toate astea, am reusit sa ne mobilizam pentru a lupta impotriva acestui virus cumplit. Am avut parte de amenintari, am fost acuzati ca mintim, ca de fapt virusul nu exista, si asta in ciuda evidentelor din spital, a miilor de pacienti internati, in ciuda atator oameni ucisi de boala. inceputul acestui an va fi, din nou, unul al luptei, al unei batalii impotriva unui val 5 si a unui virus care se transforma neincetat. Noua varianta Omicron, care a inceput sa apara pe scara larga in Romania, va umple, din pacate, din nou spitalul. imi doresc ca acesta sa fie ultimul val major al pandemiei si sa putem, din primavara sau din vara lui 2022, sa spunem ca Spitalul Victor Babes nu mai are zona rosie”, afirma prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Exit mobile version