Opinia Timisoarei

Intr-o zi de 16 Decembrie, in urma cu 24 de ani, la Timisoara incepea Revolutia! Aveam sa castigam cel mai de pret lucru pentru o natie: Libertatea

TIMISOARA. In urma cu exact 24 de ani, pe strazile Timisoarei se striga pentru prima oara cuvantul Libertate! Pe 16 Decembrie 1989 timisorenii au fost primii care au inteles ca in puterea lor sta sa schimbe cursul istoriei si au avut curajul sa o faca.

In acea zi de 16 decembrie, in jurul casei pastorului Laszlo Tokes din Piata Maria se adunasera cateva sute de oameni hotarati sa impiedice o decizie de evacuare a prelatului.

Nimeni nu se astepta ca acesti oameni sa formeze o miscare in stare sa darame un sistem. La un moment dat, din multime, cineva a strigat „Libertate!„.  Atunci, incepea sa se scrie istoria. Timisorenii au oprit tramvaiele in centru, s-au incolonat si au pornit spre Catedrala scandand „Jos Ceausescu!” In drum, oamenii au inlaturat toate simbolurile comuniste ce le-au iesit in cale.

Timisorenii vazusera cum dictaturile Europei de Est cadeau una cate una si stiau ca pot schimba si ei lucrurile. Asta avea sa se intimple, insa, a doua zi, pe 17 decembrie. Atunci se trageau primele focuri de arma si cadeau primii tineri rapusi de gloante pe treptele Catedralei.

La fel ca in fiecare an, Timisoara isi comemoreaza eroii cazuti la Revolutie, autoritatile si asociatiile de revolutionari au pregatit un program.

Programul manifestarilor va incepe luni, 16 decembrie, la ora 12.30 in foaierul Operei unde va avea loc o expozitie de tehnica mixta, realizata de tinerii artisti plastici din Timisoara. La ora 15.00, in Sala de Consiliu a Primariei Timisoara va avea loc o sedinta festiva dedicata aniversarii a 24 de ani de la inceputul Revolutiei Romane din Decembrie 1989. Vor participa atat consilierii locali, cat si revolutionari.

La ora 18.00 la Opera Romana va avea loc spectacolul aniversar, ”Nasterea Mantuitorului si Renasterea Romaniei in Decembrie 1989”. Dupa spectacol, la ora 20.00 vor fi aprinse candele in Piata Victoriei, pe platoul din fata Operei, in memoria victimelor Revolutiei de la Timisoara. Candelele vor fi asezate in forma de cruce.

La ora 23.45, in noaptea de luni spre marti, la Biserica Martirilor din Timisoara va avea loc o Liturghie in memoria eroilor Revolutiei.

Ziua de 17 decembrie este zi de doliu in Timisoara. La ora 10.00, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara unde vor fi depuse si coroane de flori la troita din fata lacasului de cult.

La ora 12.00 va avea loc o slujba de pomenire a eroilor martiri si la Biserica Martirilor din municipiu unde, de asemenea vor fi depuse coroane de flori.

Dupa slujbe, la ora 13.30, timisorenii sunt asteptati la Cimitirul Eroilor unde la ora 14.00 va incepe slujba de pomenire a eroilor martiri, un parastas si depuneri de coroane.

Seara, la ora 19.00, pe treptele Catedralei Mitropolitane va avea loc un moment de reculegere, cu lumanari, in memoria eroilor martiri ai Revolutiei.

In 18 decembrie, mai multi revolutionari din Timisoara vor porni intr-un pelerinaj la Bucuresti, „Pe urmele Martirilor şi a Cenusii Eroilor timisoreni”. Se vor depune coroane in Piata Universitatii, la monumentul din Piata Victoriei, la Crematoriul „Cenusa”, la Cimitirul Eroilor Tineri, si la Popeşti – Leordeni, unde se va oficia si o slujba de pomenire la Biserica monument de langa gura de canal Castaforum, locul in care s-a aruncat cenusa Eroilor Martiri timisoreni disparuti in Revolutia de la Timisoara

In 19 decembrie, de la ora 12.00, la Uniunea Scriitorilor din Timisoara  vor fi lansate mai multe volume de carti aparute cu sprijinul Memorialului Revolutiei.

In 20 decembrie, la ora 12.00 vor suna sirenele din centrul orasului pentru a marca momentul in care in urma cu 24 de ani, Timisoara a fost declarat primul oras liber de communism din Romania.

La ora 17.00, la Memorialul Revolutiei va avea loc vernisajul de fotografii despre Revolutia Romana, fotografii semnate de George-Martin Copaceanu.

In 21 decembrie, timisorenii participanti la pelerinajul de la Bucuresti se vor opri la Slatina-Olt unde vor depune coroane de flori la Troita Eroilor Romani din centrul orasului, la Unitatea Militara de Poliţie din Slatina (Poarta II) şi la Spitalul Judeţean  Slatina, apoi va avea loc o slujba de pomenire, urmata de rugaciuni.

Exit mobile version