Opinia Timisoarei

Intr-o buna parte din tara, valul 2 de coronavirus cred ca vine in iulie-august si ne intoarcem la Starea de Urgenta. Uitati-va in mall-uri cati poarta masca! Explicatiile medicului Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babes din Timisoara

TIMISOARA. Cresterea uriasa a numarului de noi imbolnaviri cu coronavirus in Romania din ultimele zile, izbucnirea unor focare de infectie in mai multe zone si spitalele pline de pacienti in Capitala reprezinta semnale de alerta pentru medici. Despre ignorarea regulilor minime de dupa relaxare si pericolul care e aproape a vorbit medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babes din Timisoara, in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro  si Orasul Timisoara din studiourile televiziunii regionale SUD VEST TV.

CITESTE SI: ‘Ar trebui sa trecem la carantinarea focarelor, iar restul zonelor sa isi continue relaxarea. Oamenii nu cred ca exista pandemia’. Medicul Virgil Musta de la Timisoara despre cresterea numarului de cazuri noi de COVID 19. Video 

Initial, cand am calculat dupa statistica epidemiologica a unui virus, ne asteptam ca valul 2 sa fie abia in noiembrie-decembrie. Am spus-o de mai multe ori, pentru ca noi nu stim sa fim responsabili si disciplinati… Ma gandesc la noi, ca si popor. Am privit acesti pasi de relaxare fara o anumita responsabilitate si, practic, ce am cerut noi au fost masurile de bun simt: sa te speli pe maini, sa iti aerisesti casa, sa porti masca pentru a fi protejat si tu si colegii. Nu am cerut masuri extraordinare. Sa ne limitam putin distanta fizica la 1,5-2 metri, daca avem o infectie respiratorie, sa stam acasa. Am cerut masuri de bun simt, dar uitati-va cu ce ne confruntam. Exista un indice, care, daca este subunitar, ne arata ca valul pandemic e in scadere, R-ul acela, care, daca scade sub 1 la numarul de infectati pe cap de locuitori, inseamna ca pandemia e in scadere. Problema a fost ca, odata ce s-a instituit al doilea val de relaxari, am constatat, si noi ne uitam la cifre de 2-3 ori pe zi, am constatat ca numarul de imbolnaviti creste, acum suntem la 1,4-1,6. Ajungem la nivelul din februarie-martie, de la inceputul pandemiei. Si am depistat focare multiple, in Bucuresti, unde sunt 4 spitale pline. E vorba de Institutul Matei Bals, Spitalul Babes, Colentina, unde toata lumea vuieste pentru ca are o parte Covid si ceilalti colegi se chinuie sa deschida partea de non-Covid, pentru ca si acei pacienti trebuie tratati, si Institutul Marius Nasta, unde sunt colegii mei de pneumologie. Am constatat fluxul migrational. O parte populatia din Bucuresti s-a dus catre Dobrogea, si avem focare in Constanta, Mamaia, Vama Veche acum, plus, cred ca si Braila. O alta parte din fluxul migrational a mers spre Brasov si Bacau si avem focare acolo, si a ramas Iasiul, care are si Vaslui si Suceava. Deci in partea aceasta a tarii, incet, incet, valul 2 cred ca vine in iulie-august. Am discutat cu epidemiologii, si am atras atentia, daca respectam aceste masuri de bun simt, care nu sunt coercitive social sau de ingradire a drepturilor sociale, terasele sunt deschise, s-au deschis muzeele, se poate circula, dar uitati-va in supermarketuri sau in mall-uri cati poarta masca„, a spus medicul Cristian Oancea in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Daca populatia nu se responsabilizeaza, iar numarul de infectari va creste accelerat, managerul Spitalului Victor Babes din Timisoara crede ca se va impune reinstituirea starii de urgenta in Romania.

E posibil ca valul 2 sa fie declansat chiar de noi, populatia, si e posibil ca valul 2 sa fie mai agresiv. Ganditi-va ca Sars Cov 2 nu se comapara ca agresivitate cu alte virusuri. Nu stiu ce decizie se va lua. In ultimul timp, polticul, pe ambele esichere, a inceput sa se implice. Cat se implica politicul, nu e bine. Cat a fost stare de urgenta, cu masuri dure, am scazut. Relxarea e buna, trebuie sa pornim economia, dar hai sa purtam acea masca, sa respectam acea distanta, daca suntem raciti, sa nu mai mergem la munca. Daca numarul va creste rapid si drastic, pentru binele comunitatii, nu vorbim de conspirationisti, cred ca da, e buna instaurarea (starii de urgenta, n.r.). Daca noi nu suntem responsabili. Sa ne uitam in DEX sa vedem ce inseamna, pentru ca am impresia ca ne trece pe la ureche. Acum se dau masti gratuite, se gasesc acum peste tot la preturi accesibile, hai sa fim responsabili! Am avut o familie care a iesit la un garden party si s-au internat apoi toti – socrii, parintii si copiii. In 3 zile unul din ei a decedat. Mama sotiei a decedat si nu a putut nici macar sa o vada„, a spus doctorul Cristian Oancea.

Managerul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara, medicul Cristian Oancea, a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook si pe TV, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara, pe site-ul opiniatimisoarei.ro si pe canalul televiziunii regionale SUD VEST TV in fiecare joi seara de la orele 20.00.

Exit mobile version