Opinia Timisoarei

Interzis la hranirea porumbeilor la Timisoara, la fel ca-n toata Europa, pentru protejarea cladirilor. Amenzile vor fi mari. Video

TIMISOARA. Sa nu mai hranim porumbeii ca sa avem cladiri frumoase. Este principiul de la care a pornit unul dintre consilierii locali USR din Timisoara atunci cand a intocmit un proiect de hotarare prin care sa ceara interzicerea hranirii pasarilor.

„Motivarea care a stat la baza interzicerii hranirii porumbeilor este, pe de o parte de a proteja patrimoniul. Nu este o masura inedita. Londra a interzis o din 2003 si sunt placute cu amenda 500 de lire, daca te prinde ca hranesti porumbeii. In Viena din 2014 s-a introdus. Toate orasele Italiei de pe lista UNESCO au introdus interzicerea hranirii porumbeilor din 2008, pentru ca, din pacate, degradeaza cladirile, podurile, statuile si timisorenii investesc bani in refacerea acestor cladiri monumente istorice.

Pe de alta parte, trebuie sa asiguram un echilibru si cu populatia care este obisnuita sa hraneasca porumbeii . Am fotografii cu mine de acum zeci de ani, hranind porumbeii. Ideea ar fi ca sa se controleze dezvoltarea populatiei de porumbei. Asteptam si colaborarea asociatiilor de protectie a animalelor, pentru ca eu intotdeauna vreau sa apelez la specialisti”, spune Rodica Militaru, consilier local din partea URS PLUS Timis.

Pe de alta parte, reprezentantii asociatiilor de protectiea animalelor spun ca solutia pentru a tine sub control porumbeii din oras nu e infometarea acestora.

„Se poate rezolva, exista metode eficiente, civilizate, cum ar fi porumbarul contraceptiv, care nici nu este foarte scump si sa rezolvam sa nu mai fie asa multi porumbei sa deranjeze. E important sa ne adresam cauzei, si nu efectului, pentru ca infometarea animalelor nu vor rezolva problema”, explica Alina Vacaru, reprezentant al Asociatiei Pet Hope.

Amenzile pentru hranirea porumbeilor la Timisoara ar urma sa fie destul de mari.

 

Desi obisnuiti cu pasarile in centrul orasului, parerile timisorenilor in privinta noilor reglementari sunt impartite.

„Sunt de acord sa nu mai fie porumbei in centru. Mi se pare normal”, a spus un timisorean.

„E ok sa hranim animalele, dar poate nu asa, poate ar trebui sa fie un pic mai organizat. Pe jos e destul de multa mizerie. Sunt dragute, dar si necesita curatenie. Sunt pentru animale, pentru a hrani aminalele, dar nu asa. Sunt 50-50”, a spus o alta femeie.

VIDEO: George Stefanita

Conform proiectului initiat de consilierul USR Rodica Militaru, ar urma sa fie interzisa hranirea porumbeilor si a tuturor pasarilor si animalelor pe domeniul public, in Timisoara. Urmeaza ca alesii locali sa isi dea votul pentru a aproba sau a respinge propunerea.

Exit mobile version