Noutati :

Interviu cu Cerasela Bociu, director al Liceului Grigore Moisil din Timisoara: Sa fii elev la noi e o responsabilitate!

11 noiembrie, 2014 - 10:36 AM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: INTERVIU
13

Liceul Grigore Moisil din Timisoara este una dintre cele mai bune unitati de invatamant din oras. Rezultatele excelente obtinute la examenele nationale, dar si la concursuri si olimpiade ii fac pe multi parinti sa-si doreasca mult sa-si dea copiii la Moisil. Exigentele sunt insa si ele foarte mari, iar spatiul limitat.

Liceul de Informatica „Grigore Moisil” se situeaza constant in elita liceelor timisorene. Care este explicatia acestui succes?

Suntem foarte mandri ca anul acesta am fost declarati liceul de pe locul I din Topul liceelor judetului Timis. Acest lucru vine dupa un an de munca sustinuta, in care atat elevii cat si profesorii au desfasurat un proces educativ de inalta calitate. Nu este nimic secret, este vorba despre efort, despre munca multa, despre responsabilitate, seriozitate si dorinta de a face ca lucrurile sa mearga cat mai bine, de a obtine plus valoare si progres.

Foarte multi parinti isi doresc extrem de mult sa-si inscrie copii la Liceul Grigore Moisil. Ce ar trebui sa stie, inainte de a lua decizia ca vor neaparat sa-si dea copii la aceasta scoala?

Intr-adevar, sunt extrem de multi parinti care isi orienteaza copiii spre scoala noastra. O cauza importanta o constituie, probabil, rezultatele noastre. Atunci cand intra in scoala ii informam despre cerintele noastre. Sigur ca este o cinste sa lucrezi si sa fi elev la Moisil. Dar, in acelasi timp este si o mare responsabilitate, aceea de a obtine performante, de a te ridica la nivelul exigentelor si, de ce nu, de a avea un comportament civilizat. Ei stiu ca atunci cand vin la scoala noastra trebuie sa desfasoare o munca de calitate si trebuie sa raspunda tuturor sarcinilor pe care le primesc din partea profesorilor.

Au fost cazuri in care elevi care au intrat la Moisil nu au reusit sa faca acestui nivel ridicat?

Da, exista si aceasta posibilitate. In ultimul an nu  am inregistrat astfel de cazuri, dar atunci cand admiterea s-a facut pe baza notei de la teza cu subiect unic de la clasa a VIII-a selectia nu a fost chiar atat de riguroasa. In consecinta, nivelul copiilor nu era neaparat acela pe care il aratau notele lor si nu s-au ridicat la standardele si la cerintele noastre. Drept urmare au fost cazuri in care elevii au fost nevoiti sa renunte la liceul nostru si sa se indrepte spre alte unitati de invatamant, mai ales ca s-au gandit probabil si  la examenul de Bacalaureat din clasa a XII-a, care are un nivel al subiectelor mult mai ridicat pentru specializarea noastra de matematica-informatica. S-au orientat catre alte specializari sau si-au mentinut orientarea spre matematica-informatica, dar la alte licee.

Un elev care doreste sa urmeze cursurile Liceului Moisil trebuie sa aiba un talent deosebit pentru matematica, pentru informatica, sau se poate baza doar pe multa munca?

Nu trebuie neaparat sa aiba un talent special, dar trebuie sa fie foarte serios si sa munceasca. Aici la noi, la liceu, vin nu doar copiii talentati la matematica, chiar daca  acesta ar fi idealul. Important este insa sa fie capabili sa poata parcurge cerintele noastre si sarcinile de lucru astfel incat sa aiba si sa-si formeze acele competente cerute de programa. Sigur ca aici suntem recunoscuti ca un liceu in care exigentele sunt ridicate. Ei trebuie sa se pregateasca la toate disciplinele, nu numai la matematica si la informatica. Asa ca un elev care munceste poate sa faca fata absolut la toate disciplinele. Poate ca acesta este un punct forte pentru noi, faptul ca pregatim bine copiii pentru toate domeniile. Daca si-a format o optiune pentru cariera, pe un anumit domeniu, si, la inceputul clasei a XII-a sau la mijlocul ei, copilul se razgandeste, cum se intampla deseori, nu vor avea niciun fel de problema pentru ca se pot orienta spre orice, pentru ca sunt foarte bine pregatiti in toate domeniile. Nu doar matematica sau informatica, ci si fizica, chimie, limba romana … pot sa se indrepte spre Medicina, sunt foarte multi elevi ai nostri care merg la Drept, Stiinte Economice, nu numai Automatizari si Calculatoare sau Facultatea de Informatica sau de Matematica.

Ce ne puteti spune despre baza materiala a acestui liceu?

Noi avem doua corpuri de cladire  Unul in care se desfasoara activitatea elevii de liceu si celalalt, unde se desfasoara  activitatea elevilor de primar si gimnaziu. Cele doua corpuri au o anexa, o sala de sport improvizata si acesta este un punct slab al nostru, pentru ca la cei 1751 de elevi repartizati in 62 de clase, cu cate functionam in acest an, nu avem o sala de sport. Cele doua corpuri de cladire au 40 de sali de clasa, 10 laboratoare, cabinete pentru profesori si pentru partea administrativa. Cladirea liceului de pe strada Ghirlandei a avut un program de renovare si consolidare intre anii 2006-2008. Tot acolo am desfasurat lucrari de zugravire, paluxare, raschetare sau inlocuire a parchetului, astfel incat putem sa afirmam ca este la un standard ridicat. Mobilierul este nou in toate salile de clasa, schimbat in ultimii doi ani. Chiar acum cateva zile am primit o retea cu 60 de calculatoare pentru doua laboratoare de informatica, extrem de necesare pentru ca, desi avem specializarea Informatica cu informatica intensiv, calculatoarele din cele doua laboratoare erau vechi de 12 ani si nu mai raspundeau cerintelor programei de Bacalaureat. Asa ca a fost nevoie absoluta de aceasta schimbarea a calculatoarelor. Incercam ca, pe viitor, sa facem acelasi lucru si pentru celelalte  laboratoare, pentru ca noi avem 5 laboratoare de informatica.  Avem o  baza materiala buna si incercam sa cream conditii optime pentru desfasurarea procesului instructiv-educativ, sa asiguram in fiecare sala de clasa cate un videoproiector. Nu avem, inca, dar cred ca intr-un an vom reusi si aceasta dotare … Probleme avem cu cladirea  gimnaziului, pentru ca acolo, din 1973, de cand s-a dat in folosinta, nu au mai avut loc lucrari de amploare de reparatii, ci doar acolo unde a fost neaparata nevoie. Am reparat si zugravit toate holurile. Salile de clasa sunt zugravite, sunt parchetate, dar mobilierul nu este in totalitate nou. Am modernizat doua grupuri sanitare … acolo cladirea se intinde pe trei nivele, parter si etaje, asa ca mai avem nevoie si de reparatii la celelalte grupuri sanitare. Avem o sala de gimnastica la demisol, dar care necesita si ea lucrari de reabilitare. Marea noastra problema este lipsa spatiului, faptul ca la fiecare ora, indiferent ca vorbim de programul de dimineata sau de dupa amiaza, nu avem nicio sala libera in toata scoala.  Functionam cu 20 de clase in program de dupa amiaza, clasele de la a III-a pana la a VII-a incep programul scolar la ora 12.00 si il termina la 18.00 sau 19.00, in cazul claselor a VII-a

Ce vesti aveti in privinta renovarii cladirii de pe Doja, care v-ar rezolva practic aceasta problema, a orelor de dupa-amiaza?

La cladirea noastra de pe Doja a inceput etapa de constructie, consolidare si extindere. Sigur ca, fiind o cladire atat de veche, de la 1860, lucrarile care se desfasoare acolo sunt de mare amploare si dureaza mai mult timp. Important este ca au inceput … Odata incepute, cred ca pe parcursul acestui an scolar vor fi finalizate, astfel incat de anul viitor, din septembrie, sa putem sa ne mutam acolo cu 18 clase de primara. Initial, cladirea avea 7 sali de clasa si un demisol foarte generos. Fiind intr-un stadiu avansat de degradare,  au intervenit lucrari pe care, la inceput, proiectantii nu le-au gandit. Cand au inceput  lucrarile, ni s-a promis ca anul acesta ne vom muta acolo, dar nu a fost posibil, data fiind starea cladirii. Acolo sunt prevazute extinderea pe parter  cu inca doua sali de clasa si mansardarea peste tot parterul cu noua sali. In total vom avea 18 sali de clasa. Pe langa asta, vom avea si amenajarea demisolului cu un laborator de informatica, cu o sala de gimnastica si cu o sala pentru servirea mesei. In momentul in care vom putea sa ducem acolo 18 clase de primar, atunci avem posibilitatea ca noi toti, elevi si profesori de la Liceul Moisil, sa desfasuram programul numai de dimineata…

Ati estimat asadar faptul ca, daca 18 clase isi vor desfasura activitatea in cladirea de pe Doja, veti avea ore doar de dimineata?

Da, asa este… Acum suntem 20 de dupa amiaza, pentru ca i-am programat pe nivele de clasa. Ei sunt de la clasa  a III-a pana la a VII-a si a ramas o sala libera dimineata, dar nu puteam aduce, de exemplu, patru clase de a III-a dupa amiaza si una de dimineata, pentru ca nu am fi stiut  pe care sa o alegem, asa ca toti au acelasi program. Dar am facut un calcul si avem emotii doar in privinta inscrierii de anul acesta la clasa pregatitoare, pentru  ca si anul trecut noi ne-am planificat patru clase  si am fost nevoiti sa facem cinci. Aveam planificati 100 de elevi in patru clase, dar am avut 150 de inscrisi, cu efective maxime de 30 in clasa si s-au format 5 clase. Numai putem accepta marirea numarului de clase pentru ca, din cauza unei clase suplimentare putem ajunge din nou la program de dupa amiaza.

Aveti posibilitatea de a limita numarul de clase pregatitoare?

Aceasta este, intr-adevar, o problema. Teoretic, acest lucru nu este posibil, dar vom sesiza Inspectoratului Scolar faptul ca nu avem spatiu. Inscrierile se fac in functie de zona de circumscriptie si toti parintii care si-au adus copiii aici, toti cei 150 , au avut buletin cu domiciliul stabil sau flotant in zona noastra. In aceasta privinta noi chiar nu avem cum sa intervenim. Trebuie sa gasim insa o modalitate, vom cere o intalnire cu reprezentantii Inspectoratului Scolar, poate chiar si cu cei ai Politiei, cei care pun acele vize trebuie verificati pentru a putea rezolva aceasta probleme. Nu mai putem accepta foarte multi elevi din cauza spatiului, asta trebuie sa inteleaga toata lumea.

Ce ne puteti spune despre elevii olimpici ai acestui liceu?

Olimpicii nostri sunt elevi deosebiti, cu care ne mandrim foarte mult, pentru ca ei duc mai departe numele liceului nostru. Anul acesta, la Gala Olimpicilor Liceului Grigore Moisil, care a ajuns deja la editia a doua, am avut 120 de elevi laureati. Elevi ai liceului nostru care au obtinut premii la competitii internationale, nationale, etapele judetene ale olimpiadelor scolare. Am avut  si 40 de profesori, cei care i-au pregatit si indrumat, premiati si ei in cadrul galei. Fondul de premiere a fost de 23 de mii de lei, o parte din premii au fost in bani si alta in produse. Sigur ca aceasta gala a fost organizata in scopul recunoasterii valorii lor. Tocmai pentru a exista acea motivatie de a face performanta. Performanta care inseamna, de fapt, un efort intelectual, inseamna inteligenta, creativitate, munca sustinuta din partea acestor elevi minunati, iar din partea profesorilor inseamna profesionalism, disponibilitate si daruire. E o munca de echipa pe care noi, aici, la Moisil, o desfasuram cu mare pasiune, atat elevii cat si profesorii suntem implicati in aceasta pregatire de performanta, care nu este deloc usoara. Pentru ca specializarile si disciplinele la care elevii nostrii concureaza nu sunt unele simple: matematica, informatica, fizica, chimie, biologie, limba romana … majoritatea sunt stiinte exacte si noi stim ca e foarte greu, mai ales cand se da un singur loc I  la etapa nationala. Copiii nostri stiu acest lucru, dar ne pregatim in fiecare an si suntem foarte mandri ca anul acesta 20 de elevi ai liceului nostru au reprezentat judetul Timis la Olimpiadele Nationale.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 13comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Felicitari colegilor de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”! Succes in continuare ! Competitia valorilor e importanta pentru toti.

 2. Ce top al liceelor viseaza dna directoare?
  Ce mare liceu „de informatica” poate fi daca olimpicul Andrei Heidelbacher este absolvent C.D. Loga…

  • Draga coleg tin sa te anunt ca e un liceu foarte bun de informatica si nu numai atat cati olimpici de matematica are C.D.Loga?Andrei este o exceptie a acelui liceu spre deosebire de altii care nu invata nimic acolo 🙂
   P.s.Nu uita Andrei Heidelbacher a vrut sa se transfere in clasa a 12-a la Moisil oare de ce?:)

   • Si totusi nu s-a transferat. Oare de ce? S-o fi interesat si si-a dat seama din timp. Si poate nu stiti cat de multi elevi pleaca din aceasta scoala, dupa cilcul primar, la Loga. Oare de ce?

    • Motivul pentru care Andrei nu s-a transferat este unul simplu datorita analizei facute de el asupra liceului a constatat ca nu putea sa faca fata…si in legatura cu elevii care pleaca dupa absolvirea ciclului primar tin sa va contrazic, anul in curs s-au inscris cca 65% la moisil si restul la alte licee. Restul s-au inscris la alte licee deoarece au fost indrumati de parinti fie din motiv ca nu fac fata unui liceu greu(cu cerinte ridicate).Nu vreau sa jignesc pe nimeni din C.D.Loga dar sunt curios ce olimpici mai are acest liceu in momentul de fata?

     • „nu putea sa faca fata” ROFL
      hahahahahaha

 3. Cerasela Bociu, soţia primarului P.S.D. din Jebel, a fost numita pe motive politice in acest post. Pacat ca in loc sa se promoveze valoarea se promoveaza gunoiul.

  • Basescu tu esti? 🙂
   Doamna directoare a fost numita in 2012 cand a venit PSD-ul la putere si a zis ca schimba toti directorii care au fost numiti politic 🙂 Anul acesta a fost schimbat si directorul adjunct. Oare tot cu legea migrarii au fost schimbati oamenii?
   Mai vad ca doamna directoare se lauda cu olimpicii. Mai mult e meritul lor si a parintilor decat a dansei sau a profesorilor.

 4. Pana cand se vor mai fi numiti directorii de scoli si gradinite (!) pe criterii politice?
  Pana cand li se va mai spune romanilor in biserica cu cine sa voteze?
  Poate stie V. ponta sa ne raspunda…

 5. Doamna directoare Cerasela Bociu conduce acest liceu exact in stilul PSD-ist pe care il cunoastem cu totii. Doar vorbe si lauda pe munca altora. Liceul acesta nu are NICI un merit pentru reusita unora dintre elevi. E doar meritul elevilor si al parintilor lor. ATAT!

  • Cât jeg este sub presul acestui liceu… si cu toate astea, felicitari olimpicilor!

 6. Apropo de titlu. Daca esti elev la alt liceu esti un elev iresponsabil? Poate de aceea cand se dau premii pentru performante celelalte licee bune din Timisoara si judet nu sunt luate in seama.
  In afara de matematica si informatica nu ami sunt si alte discipline importante care au performante?
  De ce nu sunt tratati toti elevii olimpici la fel, mai ales ca la Olimpiada de matematica se dau premii si daca esti pe locul 20, de exemplu, spre deosebire de majoritatea disciplinelor, fapt ce conteaza si la obtinerea de burse de merit?

 7. Ce facem acum cu doamna directoare??? Ce spun parintii, ce spun elevii, ce fac autoritatile locale?